Alles wat je moet weten over werken in de zorg

Omscholing richting zorg

Werken in de zorg is ontzettend dankbaar. Je kunt namelijk een groot verschil maken in de levens van...

Lees meer..

Werken in de zorg is ontzettend dankbaar. Je kunt namelijk een groot verschil maken in de levens van...

Lees meer..

Werken in de zorg is ontzettend dankbaar. Je kunt namelijk een groot verschil maken in de levens van andere mensen, of je nu werkt als verpleegkundige of als doktersassistente. Bovendien is de vraag naar zorgprofessionals enorm, waardoor de baankansen in dit vakgebied hoog zijn. Overweeg je een carrièreswitch naar de zorg, maar weet je niet goed waar...

Lees meer..

Werken in de zorg is ontzettend dankbaar. Je kunt namelijk een groot verschil maken in de levens van andere mensen, of je nu werkt als verpleegkundige of als doktersassistente. Bovendien is de vraag naar zorgprofessionals enorm, waardoor de baankansen in dit vakgebied hoog zijn. Overweeg je een carrièreswitch naar de zorg, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over omscholen naar de zorg.

Wat verstaan wij onder zorg?

Met zorg bedoelen wij het gehele vakgebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Dit vakgebied draait om het helpen en verzorgen van mensen, in de meest brede zin van het woord. Dat is dus niet alleen medische zorg en verpleegkunde, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapie of zorgmanagement.

Waarom omscholen naar de zorg?

Doordat zorg zo'n breed vakgebied is, is er altijd wel een baan in de zorg die perfect bij jou past. En wat voor functie je ook kiest, je vervult altijd een belangrijke rol waarin je veel voor andere mensen kunt betekenen. Werken in de zorg geeft dan ook ontzettend veel voldoening.

Bovendien zijn er grote personeelstekorten in de zorg. Daardoor zit deze sector te springen om nieuwe mensen. Zit je niet meer op je plek in je huidige functie of kun je geen werk meer vinden in jouw vakgebied? Dan biedt omscholing naar de zorg volop kansen.

Wat kun je verwachten van omscholing naar de zorg?

Hoewel de baankansen in de zorg hoog zijn, blijft omscholen naar een nieuw vakgebied spannend. Dat begrijpen we heel goed. Waarschijnlijk zit je vol vragen over zowel het omscholen zelf als het werken in de zorg. Kun je bijvoorbeeld al aan de slag in de zorg als je nog met je omscholing bezig bent? En wat ga je verdienen? Om je een beter beeld te geven van wat je kunt verwachten, hebben we de belangrijkste informatie over omscholen naar de zorg voor je verzameld.

Omscholing met baangarantie zorg

Wanneer je je laat omscholen, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je na je omscholingstraject daadwerkelijk aan de slag kunt in de zorg. Hoewel de vraag naar zorgprofessionals over het algemeen genomen zeer hoog is, verschillen de baankansen uiteraard per specifieke functie. Om je hier meer inzicht in te geven, heeft UWV in kaart gebracht wat op dit moment kansrijke beroepen zijn: beroepen waarin je een zeer goede kans op werk hebt. Zo zijn bijvoorbeeld logopedist, wijkverpleegkundige en fysiotherapeut zeer kansrijke beroepen in de zorg. Laat je je omscholen tot één van deze beroepen? Dan ben je zo goed als zeker van een baan.

Omscholing zorg salaris

Goed om te weten: wanneer je je laat omscholen naar de zorg, begin je weer helemaal onderaan de carrièreladder. Je begint als leerling en ontwikkelt je van daaruit verder. Dat geldt ook voor je salaris. Ben je benieuwd naar wat je als leerling in de zorg verdient? Of wil je weten wat de salarisschalen zijn voor de zorgfunctie die jij op het oog hebt? Neem dan eens een kijkje op één van onze salarispagina’s.

Omscholing zorg werken en leren

Natuurlijk heb je ook tijdens je omscholingstraject een inkomen nodig. Daarom kun je kiezen voor een leerwerktraject waarbij je werken en leren met elkaar combineert. Op die manier kun je omscholen naar de zorg met salaris.

Op MBO-niveau kun je kiezen voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Hierbij werk je vier dagen in de week en ga je één dag naar school. Wil je omscholen naar de zorg op HBO-niveau? Dan kun je kiezen voor een duale opleiding. Hierbij wordt je werkgever onderdeel van je opleidingstraject.

Omscholen zorg 50plus

Kun je ook als vijftigplusser omscholen naar de zorg? Die vraag horen we vaak en we kunnen hier volmondig "ja" op antwoorden. Je bent namelijk nooit te oud om te leren. Bij Opleiding.nl staan we voor een leven lang ontwikkelen, dus wanneer je op latere leeftijd nog wilt omscholen tot bijvoorbeeld verpleegkundige, dan juichen we dat alleen maar toe. In de zorg kunnen ze je hulp hard gebruiken. Dus als je denkt dat werken in de zorg iets voor jou is, waag dan vooral de sprong. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over omscholen naar de zorg op latere leeftijd.

Tips voor omscholing naar de zorg

Omscholen naar de zorg is niet niks. Je waagt een sprong in het diepe om in een voor jou compleet nieuw vakgebied opnieuw te beginnen. Dat is natuurlijk ontzettend spannend. En het vraagt ook veel van je, zoals toewijding en doorzettingsvermogen. Om het vol te kunnen houden is het belangrijk dat je kiest voor een omscholingstraject dat echt bij jou past. Maar hoe doe je dat? En waar begin je? We geven je een aantal tips. 

1. Denk na over wat je wilt en waar je goed in bent

Wil jij graag omscholen naar de zorg, maar weet je nog niet goed welk beroep het best bij jou past? Dan helpt het om voor jezelf op papier te zetten wat je leuk vindt om te doen. Wat zijn je hobby's? Waar word je gelukkig van? Kijk daarnaast ook naar je talenten. Waar ben jij goed in? Als je dit lastig vindt, kun je iemand die jou goed kent om hulp vragen. Wanneer je weet waar jouw ambities en krachten liggen, kun je een stuk makkelijker bepalen welke beroepen bij jou passen. Heb je hier meer hulp bij nodig? Dan kan een beroepskeuzetest uitkomst bieden.

2. Neem een kijkje in de praktijk

Weet je al welke richting je op wilt? Dan is het goed om na te gaan of het beeld dat jij hebt van dit beroep klopt met de praktijk. Ken je mensen die al in het vak zitten? Ga dan met ze in gesprek over hun ervaringen met dit werk. Ken je geen mensen met het beroep van jouw keuze? Dan kun je ook op internet op zoek gaan naar ervaringsverhalen. Nog beter is het wanneer je zelf een kijkje kunt nemen in de praktijk door een dag mee te lopen of een open dag te bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld ieder jaar in maart deelnemen aan de Ontdekdezorg week waar je kennis kunt maken met de diverse beroepen in de zorgsector.

3. Zoek een zorgopleiding die in jouw leven past

Wanneer je er zeker van bent dat het beroep van jouw keuze echt iets voor jou is, is het tijd voor de volgende vraag: welke opleiding past bij mij? Allereerst is het dan belangrijk om na te gaan of er opleidingen op jouw niveau zijn waarmee je kunt omscholen naar de gewenste functie. Als dat niet het geval is, kun je mogelijk een vooropleiding op een lager niveau volgen en van daaruit doorstromen. Maar niveau is lang niet het enige waar je op moet letten bij het kiezen van een opleiding. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Ga je voor voltijdopleiding, een BBL- of duale opleiding of wil je in deeltijd studeren naast je huidige baan?
  • Wanneer wil je studeren? Overdag, 's avonds of in het weekend?
  • Studeer je liever klassikaal of op afstand via e-learning of een virtual classroom?
  • Hoe lang mag de opleiding duren?

Over al deze zaken moet je goed nadenken voordat je een opleiding kiest. Wist je trouwens dat je op Opleiding.nl heel eenvoudig verschillende opleidingen met elkaar kunt vergelijken? Zo maken we de keuze voor jouw ideale opleiding zo eenvoudig mogelijk.

Lees nog meer tips over omscholing

Welke omscholingstrajecten zijn er binnen de zorg?

De zorgsector is erg breed en dat biedt mogelijkheden voor wie zich wil omscholen. Je kunt namelijk heel veel verschillende kanten op binnen dit vakgebied. Hierdoor is de kans groot dat er ook voor jou een beroep in de zorg is dat perfect bij jou past. Wat dat beroep ook is, er is altijd een passende opleiding om je om te scholen. We noemen een aantal populaire omscholingstrajecten in de zorg:

Omscholen tot verpleegkundige

Werken als verpleegkundige is uitdagend en dankbaar. Je helpt mensen die tijdelijk of permanent niet voor zichzelf kunnen zorgen en ziet elke dag de resultaten van je werk. Je houdt je onder andere bezig met het observeren van patiënten, het verzorgen van wonden en het toedienen van medicatie. Omdat elke patiënt anders is en dus andere zorg nodig heeft, is geen dag hetzelfde. Als verpleegkundige werk je nauw samen met andere zorgprofessionals. Hierdoor draag je continu bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg.

Wil je omscholen naar dit boeiende beroep? Dan kan dat zowel op MBO- als HBO-niveau. Op Opleiding.nl vind je alle verpleegkundige opleidingen die je hiervoor nodig hebt.

Meer weten over de verschillende omscholingsmogelijkheden? Ontdek hoe je je kunt laten omscholen tot verpleegkundige.

Lees meer over omscholen richting verpleegkunde

Omscholen verzorgende IG

Net als een verpleegkundige helpt en ondersteunt een verzorgende IG mensen die (tijdelijk) niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die zijn bevallen. De rol van de verzorgende IG is zeer veelzijdig. Je verleent zorg en begeleiding en verricht verpleegtechnische handelingen zoals het geven van injecties. Daarnaast onderhoud je contact met andere zorgprofessionals en de familie van patiënten.

Zoals je ziet is er veel overlap tussen het werk van een verpleegkundige en een verzorgende IG. Het grootste verschil is het opleidingsniveau dat je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Om verpleegkundige te worden heb je een HBO-diploma of MBO-diploma niveau 4 nodig, maar een opleiding verzorgende IG kun je volgen op MBO-niveau 3. Omscholen tot verzorgende IG is dan ook een mooie opstap wanneer je verpleegkundige wilt worden, maar nog niet toe bent aan een opleiding op HBO-niveau.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over omscholen tot verzorgende IG

Omscholen jeugdzorg

Binnen de jeugdzorg kun je in veel verschillende functies werken, van pedagogisch medewerker tot medewerker jeugdreclassering. Al deze beroepen hebben gemeen dat je een groot verschil kunt maken in de levens van kinderen én hun omgeving. Dankzij jouw werk kunnen deze kinderen namelijk in een veilige omgeving opgroeien.

Omdat er zoveel verschillende beroepen zijn binnen de jeugdzorg, zijn er ook heel veel opleidingen binnen dit vakgebied. Het minimale opleidingsniveau dat je nodig hebt om in de jeugdzorg te kunnen werken, is MBO-niveau 4. Hiermee mag je een begeleidende en ondersteunende functie uitoefenen. Wil je meer eigen verantwoordelijkheid? Dan heb je een HBO-Bachelordiploma nodig.

Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk alle opleidingen jeugdzorg of ontdek alles over omscholen naar de jeugdzorg.

Lees meer over omscholen richting jeugdzorg

Omscholen ouderenzorg

Wil je graag werken met ouderen en ben je toe aan een veelzijdige en uitdagende baan? Dan is werken in de ouderenzorg misschien wel wat voor jou. In de ouderenzorg bewaak je de gezondheid en het welzijn van ouderen. Daarbij krijg je te maken met verschillende uitdagingen, zoals het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Om hen de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden, heb je niet alleen de juiste vakkennis en -vaardigheden nodig, maar moet je je ook goed kunnen inleven in de belevingswereld van ouderen. Je biedt namelijk niet alleen zorg, maar ook een luisterend oor aan de ouderen voor wie je zorgt.

Is ouderenzorg echt iets voor jou, maar heb je hiervoor nog niet de juiste kennis en vaardigheden? Dan kun je met een MBO BBL-opleiding of een duale HBO-opleiding direct aan de slag. Je volgt dan één dag in de week een opleiding en werkt daarnaast vier dagen in de ouderenzorg. Zo kun je alles wat je leert direct in de praktijk toepassen.

Ben jij klaar voor deze carrièreswitch? Lees meer over hoe je kunt omscholen naar de ouderenzorg.

Lees meer over omscholen naar ouderenzorg

Hoe financier je omscholing naar de zorg?

Wanneer je weet welke kant je op wilt en welke opleiding je daarvoor wilt volgen, zijn de kosten van deze opleiding de volgende stap. Wie gaat de opleiding betalen? Misschien heb je al een werkplek in de zorg gevonden en wil je (toekomstige) werkgever bijdragen aan je opleiding. Er zijn namelijk verschillende fondsen en subsidieregelingen voor werkgevers die willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Speciaal voor werkgevers in de zorg is de subsidieregeling SectorplanPlus in het leven geroepen. Deze regeling loopt in elk geval nog tot en met augustus 2022.

Heb je nog geen werkplek in de zorg gevonden of kan je werkgever je opleiding niet betalen? Dan betekent dat nog niet dat je de (volledige) kosten van je opleiding zelf moet betalen. Ook voor particulieren zijn er namelijk verschillende regelingen voor het voordelig volgen van een opleiding. Zo kun je via het levenlanglerenkrediet onder gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor een deeltijd HBO- of Masteropleiding. Een andere mogelijkheid is het STAP-budget. Hiermee kun je vanaf maart 2022 per jaar tot € 1.000,- subsidie krijgen voor het volgen van een opleiding.

Bekijk ook ons complete overzicht van financieringsmogelijkheden voor (om)scholing in de zorg.

Hoe financier ik mijn omscholing naar de zorg?

Herintreden zorg

Heb je eerder in de zorgsector gewerkt, maar ben je er een tijdje tussenuit geweest? En wil je nu graag terug naar de zorg? Dan ben je natuurlijk meer dan welkom. Als herintreder heb je natuurlijk al eerder kennis en ervaring opgedaan in de zorg. Toch is bijscholen en je kennis opfrissen een must wanneer je wilt herintreden in de zorg. Dat heeft verschillende redenen:

  • Het vakgebied heeft niet stilgestaan sinds je vertrek uit de zorg. De kans is dan ook groot dat de kennis die je in huis hebt inmiddels is verouderd.

  • Afhankelijk van hoe lang je niet meer in de zorg hebt gewerkt, kan het zijn dat je diploma's zijn verlopen. In dat geval zal je deze diploma's opnieuw moeten behalen.

  • Ook je BIG-registratie verloopt na vijf jaar. Om je te kunnen herregistreren moet je voldoen aan een urennorm of bepaalde scholingseisen. De exacte criteria voor herregistratie verschillen per beroep.

Wil je sneller aan de slag? Dan kun je met een EVC-procedure mogelijk je ervaring laten omzetten naar vrijstellingen in je opleiding. Zo hoef je de onderdelen die je al kent en kunt niet te volgen en kun je de opleiding versneld afronden.

Lees meer over EVC-procedures

Advies nodig over omscholen naar de zorg?

Op Opleiding.nl vind je meer dan 150 opleidingen op het gebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Ontdek in zes stappen welke opleiding het best bij jou past met onze keuzehulp. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Dan helpen onze opleidingsadviseurs je graag. Bel 088 - 9 390 000 of vul ons contactformulier in.

Vraag een adviesgesprek aan

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen