• Home
  • Zorg, welzijn en hulpverlening

Zorg, welzijn en hulpverlening

Er zijn heel veel redenen om in de zorg te gaan werken. Zo is het werk erg dankbaar en zijn de baankansen...

Lees verder >

Er zijn heel veel redenen om in de zorg te gaan werken. Zo is het werk erg dankbaar en zijn de baankansen over het algemeen zeer goed. Daarnaast is het...

Lees verder >

Er zijn heel veel redenen om in de zorg te gaan werken. Zo is het werk erg dankbaar en zijn de baankansen over het algemeen zeer goed. Daarnaast is het vakgebied erg breed, waardoor er altijd wel een beroep in de zorg is dat perfect bij jou past. Wil...

Lees verder >
Alle opleidingen en trainingen over verpleegkunde

Zorg, welzijn en hulpverlening: 16 opleidingen

Alle filters
Niveau
Opleider
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm / leslocatie
Duur
Filteren

Opleidingen (16)

12 maanden Trainingen vanaf € 9.600,90 incl. BTW Dag 9 locaties 1e startmoment: 03-09-2024
12 maanden Trainingen vanaf € 4.622,89 incl. BTW Dag 5 locaties 1e startmoment: 28-09-2024

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar
Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

Zorg, welzijn en hulpverlening

Er zijn heel veel redenen om in de zorg te gaan werken. Zo is het werk erg dankbaar en zijn de baankansen over het algemeen zeer goed. Daarnaast is het vakgebied erg breed, waardoor er altijd wel een beroep in de zorg is dat perfect bij jou past. Wil jij je ontwikkelen in dit boeiende vakgebied? Bekijk dan snel het opleidingsaanbod op deze pagina.

Wat verstaan wij onder zorgopleidingen?

Dat zorgopleidingen er in allerlei soorten en maten zijn, is waarschijnlijk geen nieuws. Van eendaagse cursus tot volledige vierjarige HBO-Bachelor, alle zorgopleidingen helpen jou verder groeien in je werk binnen de zorgsector. We delen zorgopleidingen in naar niveau (MBO tot Master), maar ook naar vakgebied of specialisatie. 

Welke zorgopleidingen zijn er?

Als je aan het werk wilt in de zorg kan het soms lastig zijn om een richting te kiezen. Een beroep kies je in eerste instantie omdat je affiniteit hebt met het vakgebied. Maar het is natuurlijk ook fijn om te weten dat je na je opleiding snel aan de slag kunt. In ons overzicht van kansrijke beroepen kun je zien of het beroep van jouw keuze goede kansen biedt op de arbeidsmarkt. Hieronder lichten we enkele richtingen uit waarin je je kunt ontwikkelen binnen de zorg:

  • Verpleegkundige
  • Doktersassistent
  • Maatschappelijke zorg
  • Verzorgende IG

Opleiding verpleegkundige

Van alle beroepen binnen de zorg is verpleegkunde veruit het meest populair. Wil je graag verpleegkundige worden? Dat kan al met een MBO niveau 4-diploma. Ook op HBO-niveau kun je diverse opleidingen tot verpleegkundige volgen. Met een volledige HBO-Bacheloropleiding tot verpleegkundige (HBO-V) haal je in vier jaar tijd een erkend Bachelordiploma. 

Als je graag eerst kennismaakt met het vak kun je ook kiezen voor een eenjarig HBO-programma verpleegkunde, waarin je basiskennis over het vak opdoet. Voor het volledige aanbod verpleegkundige opleidingen kun je kijken in het overzicht van Verpleegkunde

Opleiding doktersassistent

Als doktersassistent ondersteun je in eerste instantie de arts bij het uitvoeren van medische handelingen. Daarnaast voer je zelf ook kleine medische handelingen uit, plan je afspraken in en handel je administratieve zaken af. Lijkt dit jou interessant? Dan is een opleiding tot doktersassistent op MBO-niveau 4 een goede keuze. Je kunt ook eerst een basisopleiding volgen om te ontdekken of het beroep doktersassistent bij je past

Opleiding maatschappelijke zorg

Als je in de maatschappelijke tak van de zorg werkt, help je mensen met het uitvoeren van dagelijkse taken die zij (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen uitvoeren. Met een opleiding sociaal werker op MBO-niveau 4 word je in twee jaar opgeleid tot maatschappelijk dienstverlener. 

 

Opleiding verzorgende IG

Verzorgende IG, ook wel VIG genoemd, betekent voluit verzorgende individuele gezondheidszorg. Als verzorgende IG houd je je bezig met het verzorgen en begeleiden van mensen. Daarnaast geef je je cliënten advies en stel je bijvoorbeeld een zorgplan op. Om verzorgende IG te worden volg je eerst een basisopleiding tot verzorgende, bijvoorbeeld MBO Verzorgende IG niveau 3. Daarna kun je je verder specialiseren tot VIG in de kraamzorg, GGZ, GHZ of VVT.

Welke opleidingsniveaus heb je in de zorg?

Opleidingen in de zorg kun je op verschillende niveaus volgen. We lichten ze hieronder voor je toe:

  • MBO-opleidingen zorg
  • HBO-opleidingen zorg
  • Masteropleidingen zorg
  • Trainingen zorg

MBO-opleidingen zorg

Om aan de slag te kunnen gaan in de zorg is een MBO-diploma bijna altijd vereist. Het MBO-niveau wordt verder opgesplitst in vier verschillende niveaus die allemaal andere verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Zo kun je met MBO-niveau 2 kiezen voor een praktische opleiding tot helpende zorg en welzijn. Met niveau 4 kun je ook een meer begeleidende functie vervullen, zoals als sociaal werker of verpleegkundige. 

HBO-opleidingen zorg

Met een HAVO-diploma kun je instromen in de zorg op HBO-niveau. Maar ook als je al een MBO-opleiding in de zorg hebt afgerond en door wilt groeien naar een zelfstandige of leidinggevende functie in de zorg, is een HBO-opleiding een logische vervolgstap.  Naast volledige Bacheloropleidingen kun je ook kortere programma’s volgen, zoals een tweejarige Associate degree (Ad) of een HBO-programma van enkele maanden. 

Masteropleidingen zorg

Als je al een HBO-diploma in de zorg hebt, maar het gevoel hebt nog niet uitgeleerd te zijn, dan kun je je nog verder specialiseren met een aansluitende Masteropleiding. Hiermee versterk je je kennis en inzicht en word je opgeleid tot expert binnen de zorgsector. Na afronding van een Masteropleiding mag je een officiële Mastertitel voeren. Wil je liever een korter programma volgen zodat je sneller aan de slag kan? Dan kun je ook kiezen voor een verkort Masterprogramma of zelfs losse vakken volgen op Masterniveau met de zogeheten Masterclasses.

Trainingen zorg

Werk je al in de zorg en wil je je verder verdiepen in het vak zonder een volledige opleiding te moeten volgen? Dan kun je ook kiezen voor een korte cursus of training. De duur van een training varieert van een dag tot enkele weken. 

Kies jouw zorgopleiding

Ben jij helemaal klaar om in de zorg aan de slag te gaan? Of werk je al in de zorg en wil je doorgroeien naar een hogere functie? Kies dan snel jouw zorgopleiding uit het overzicht bovenaan deze pagina. Kom je er niet helemaal uit, heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze studieadviseurs helpen je graag.