Alles wat je moet weten over werken in de zorg

Omscholing op latere leeftijd

Omscholen? Kan dat nog wel op mijn leeftijd? Het is een vraag die misschien in je opkomt als het moment...
Lees meer..
Omscholen? Kan dat nog wel op mijn leeftijd? Het is een vraag die misschien in je opkomt als het moment daar is. Toch hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken. Met een brok aan (levens)ervaring...
Lees meer..
Omscholen? Kan dat nog wel op mijn leeftijd? Het is een vraag die misschien in je opkomt als het moment daar is. Toch hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken. Met een brok aan (levens)ervaring ben jij juist een aanwinst, in welk vakgebied dan ook. Dat betekent dat omscholen op latere leeftijd...
Lees meer..

Omscholen? Kan dat nog wel op mijn leeftijd? Het is een vraag die misschien in je opkomt als het moment daar is. Toch hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken. Met een brok aan (levens)ervaring ben jij juist een aanwinst, in welk vakgebied dan ook. Dat betekent dat omscholen op latere leeftijd je veel kan opleveren. Op deze pagina lees je waarom het loont om je te laten omscholen op latere leeftijd.  

Carrièreswitch op latere leeftijd: kansen en mogelijkheden

Er zijn tal van redenen op te noemen waarom het loont om om te scholen naar de zorg, ook op latere leeftijd. We moeten nu eenmaal langer doorwerken, dus dan kun je maar beter een beroep kiezen waar je écht gelukkig van wordt. Bovendien verandert de arbeidsmarkt voortdurend; denk maar eens aan werkgelegenheid door energietransitie of digitalisering. Dat maakt het verstandig om jezelf te blijven ontwikkelen, want zo blijf je relevant op de arbeidsmarkt. Bovendien is er in vakgebieden als de zorg en IT momenteel erg veel vraag naar personeel, wat aangeeft hoe interessant het kan zijn om om te scholen.    

Studeren na je veertigste

Wanneer je over de veertig bent sta je op carrièregebied misschien wel op een kruispunt. Je hebt jarenlang ervaring opgedaan in een bepaald vakgebied, maar beseft meer en meer dat je eens een andere weg in wil slaan. Toen je net van school kwam had je andere interesses dan nu als persoon van middelbare leeftijd. Je zit als het goed is pas op de helft van je carrière, dus je hebt nog heel veel tijd om een nieuw avontuur aan te gaan en te beleven. 

Studeren na je zestigste

Niet alleen als veertiger kun je je laten omscholen, zelfs als zestiger is dit nog steeds een reële mogelijkheid. Zelfs als je bijna met pensioen gaat kun je jouw kennis nog vergroten met het volgen van een opleiding of training. Op die manier kun jij nog het beste uit de laatste jaren van jouw carrière halen. 

Voor- en nadelen van omscholen op latere leeftijd

Natuurlijk is het niet alleen maar positief of negatief als je gaat voor omscholing. Maar als je een weloverwogen keuze maakt is de kans groot dat het een succesvolle stap blijkt te zijn. We sommen de voordelen van omscholen op latere leeftijd voor je op:

Voordelen

Je hebt meer kennis over jezelf en anderen
Naarmate je ouder wordt, doe je ook meer levenservaring op. Je weet beter wat jouw sterke en zwakke punten zijn, waardoor je je werk beter kunt uitvoeren dan aan het begin van je carrière. Daarnaast neemt ook je mensenkennis toe en dat komt goed van pas in ieder vakgebied. 

Het omscholen kun je combineren met een baan
Door jouw drukke bestaan heb je minder tijd om alleen maar te studeren. Het fijne is dat je tegenwoordig op veel manieren kunt studeren, zodat je onderwijs makkelijker kunt combineren met je werk.

Je hebt een grote kans op een baan
Er zijn diverse sectoren die te maken hebben met een personeelstekort. De kans is dan ook groot dat je een nieuwe baan vindt wanneer je je laat omscholen. 

Nadelen

Je krijgt waarschijnlijk te maken met salarisvermindering
De kans is groot dat je minder gaat verdienen na omscholing. Je bent immers een starter in een nieuw vakgebied, terwijl je in je huidige vakgebied juist veel ervaring hebt; dat betekent dat je een paar stappen teruggaat in salaris.

Je hebt tijdelijk minder vrije tijd
Wanneer je iets meer op leeftijd bent, moet je je tijd beter verdelen dan toen je net van school kwam. Je hebt misschien een gezin of andere bezigheden die veel van je tijd kosten. Als je gaat studeren naast je werk, houd er dan rekening mee dat je tijdelijk minder vrije tijd hebt. 

Omscholen kan een fysieke en mentale belasting zijn op latere leeftijd
Wanneer je op latere leeftijd besluit jezelf te laten omscholen, dan kan het weer even wennen zijn. Er komen immers veel nieuwe dingen op je af en dat vergt focus en denkwerk. Ook kan het een fysieke belasting zijn, bijvoorbeeld wanneer je een beroep in de zorg ambieert. 

Studeren op latere leeftijd: financiële voordelen

De kans is aanwezig dat je achteruitgaat in salaris wanneer je je laat omscholen naar een ander vakgebied. In een nieuw vakgebied ben je immers weer een starter en daar hoort ook een startsalaris bij.

Maar maak je geen zorgen, want je kunt als omscholer gebruikmaken van een aantal financiële voordelen. Zo kun je als werkzoekende bijvoorbeeld het STAP-budget aanvragen wanneer je je inschrijft voor een opleiding. Je komt dan in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 1.000,-. 

Opleiding met baangarantie 50-plus

Diverse sectoren staan momenteel te springen om personeel. En dat gaat niet alleen om mensen die net van school komen, maar ook mensen die al jaren meelopen in het bedrijfsleven en hebben besloten om het roer om te gooien. Misschien realiseerde je het je nog niet, maar omscholen loont dus daadwerkelijk. Juist omdat je al veel werk- en levenservaring hebt ben je – ook als vijftigplusser – heel interessant voor de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende vakgebieden met kansrijke beroepen. De sectoren die momenteel verlegen zitten om nieuwe specialisten, zijn onder andere:

  • zorg
  • IT
  • techniek
  • onderwijs

Wil je weten welke vakgebieden nog meer behoefte hebben aan nieuw personeel? Bekijk dan de lijst van kansrijke beroepen van het UWV

Tips om op oudere leeftijd te beginnen aan een studie

Toegegeven, een carrièreswitch maken op latere leeftijd is een uitdagende keuze. Je hebt misschien veel twijfels en het kan spannend zijn om het over een andere boeg te gooien. Toch zijn er veel mensen die succesvol zijn omgeschoold; een carrièreswitch op latere leeftijd is tegenwoordig zelfs heel normaal. Het is wél belangrijk dat je je bewust bent van wat het betekent om om te scholen op latere leeftijd. Met de volgende tips bereid jij je in ieder geval goed voor.

Maak tijd

Neem rustig de tijd voor jezelf om na te denken over omscholen. Het is geen keuze die je in een oogwenk maakt. Let erop dat je alles goed voor jezelf in kaart brengt, of het nu om bijvoorbeeld financiële, mentale of fysieke gevolgen gaat. 

Zoek begeleiding

Omscholen is een grote stap in jouw carrière, dus het is logisch als je daar professionele begeleiding bij inschakelt. Dit kan een loopbaanbegeleider, carrièrecoach of zelfs een psycholoog zijn. 

Bekijk jouw leeftijd van de positieve kant

Misschien ben je snel geneigd om jouw leeftijd als obstakel te zien wanneer je besluit om om te scholen naar een ander vakgebied. We kunnen niet vaak genoeg zeggen dat dat niet nodig is. Je hebt namelijk al veel ervaring opgedaan, meer mensenkennis dan jaren geleden en een duidelijke visie op wat je wil. Allemaal pluspunten voor jezelf én je (toekomstige) werkgever. 

Gebruik je netwerk

Raadpleeg zoveel mogelijk mensen om je heen voor tips en adviezen. Vrienden, familie en zakelijke connecties kunnen je mogelijk helpen bij jouw omscholingstraject.

Stel je flexibel op

In bepaalde opzichten zal het waarschijnlijk even wennen zijn wanneer je je laat omscholen naar een ander vakgebied. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het financiële gedeelte. Wees flexibel en accepteer de veranderingen die horen bij het traject, want uiteindelijk helpen deze jou om je doel te bereiken. 

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Carrièreswitch op latere leeftijd

We hopen dat deze pagina je meer informatie geeft over een carrièreswitch op latere leeftijd én een stukje dichter bij omscholen brengt. Het kan als een hele onderneming voelen om het roer om te gooien, zeker wanneer je op middelbare of latere leeftijd bent. We kunnen gerust zeggen dat omscholen zoveel kan opleveren en dat het loont die spannende stap te zetten. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de vooruitzichten op een baan in veel sectoren positief en hoeft omscholen in financieel opzicht niet altijd een probleem te zijn. 

Zijn er nog andere dingen die je wil weten over omscholen op latere leeftijd? Of kom je er niet helemaal uit en wil je daarom professioneel advies? Je kunt altijd contact met ons opnemen, we staan graag voor je klaar. 

Neem contact op