Zorgmanagement

Bij werken in de zorg zul je misschien eerst denken aan artsen, verpleegkundigen of sociaal hulpverleners....
Lees meer..
Bij werken in de zorg zul je misschien eerst denken aan artsen, verpleegkundigen of sociaal hulpverleners....
Lees meer..
Bij werken in de zorg zul je misschien eerst denken aan artsen, verpleegkundigen of sociaal hulpverleners. Maar minstens zo belangrijk zijn de zorgmanagers. Deze vormen met hun coördinerende en leidinggevende...
Lees meer..

Bij werken in de zorg zul je misschien eerst denken aan artsen, verpleegkundigen of sociaal hulpverleners. Maar minstens zo belangrijk zijn de zorgmanagers. Deze vormen met hun coördinerende en leidinggevende rol de verbindende factor tussen zorginstelling en cliënt. Wil jij graag een leidinggevende rol in de zorg gaan vervullen? Opleiding.nl legt je graag uit hoe je dat doet.

Wat is zorgmanagement?

Onder zorgmanagement vallen alle leidinggevende functies in de zorg. Elke zorginstelling – of het nu een ziekenhuis, tandartspraktijk of kinderdagverblijf is – wordt op de achtergrond draaiende gehouden door een zorgmanagementteam.

Wat doet een zorgmanager?

Als zorgmanager heb je een leidinggevende functie. Daardoor heb je over het algemeen minder vaak direct contact met cliënten.

In de eerste plaats geef je als zorgmanager leiding aan één of meer afdelingen binnen je instelling. Daarnaast zorg je dat het personeel zijn of haar werkzaamheden goed kan uitvoeren. Ook beslis je over de planning, financiële en personeelsgerichte zaken binnen de zorginstelling.

Waarom doorgroeien tot zorgmanager?

Werk je al in de zorg? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het werk is dat je doet. Toch kan het zo zijn dat je na verloop van tijd toe bent aan een uitgebreider takenpakket, meer verantwoordelijkheden of een hoger salaris. Een managementfunctie binnen de zorg kan dan een logische stap zijn.

Ben je benieuwd waarom doorgroeien tot zorgmanager een goed idee is? We noemen een paar redenen:

  • Uitgebreider takenpakket: Je precieze werkzaamheden zijn afhankelijk van de instelling waar je werkt en welke managementfunctie je uitvoert, maar je kunt er vanuit gaan dat je veel meer verschillende taken zult uitvoeren. Als je behoefte hebt aan meer uitdaging en afwisseling, dan is doorgroeien tot zorgmanager een goede keuze.
  • Meer verantwoordelijkheid: Het vervullen van een leidinggevende functie betekent dat je één of meerdere teams aanstuurt en zorgt dat alle werkzaamheden soepel verlopen. Als je situaties goed kunt overzien en graag de leiding neemt, dan is zorgmanagement iets voor jou.
  • Hoger salaris: Voor de een mooie bijkomstigheid, voor de ander de doorslaggevende factor: bij meer verantwoordelijkheden hoort natuurlijk ook een hoger salaris.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen zorgmanagement

Een beroep kies je in eerste instantie omdat daar je passie ligt. Maar je wilt natuurlijk ook graag weten of je wel een passende baan kunt vinden vóórdat je start met een opleiding richting zorgmanagement. In de zorg zijn de baankansen door de krappe arbeidsmarkt al een langere tijd erg gunstig, hoewel daar binnen de zorg ook verschil in zit.

Zo zijn de baankansen voor uitvoerend personeel over het algemeen iets beter dan voor een startende zorgmanager. Dit komt vooral doordat er in verhouding minder zorgmanagers in Nederland zijn waardoor de markt sneller verzadigd raakt.

Natuurlijk maakt dat zorgmanagement niet minder belangrijk. Sterker nog, goede zorg valt of staat met goed zorgmanagement! Daarnaast is nooit met zekerheid te zeggen hoe de arbeidsmarkt er over één tot enkele jaren uit zal zien. Als je nu start met een HBO-opleiding zorgmanagement is het goed mogelijk dat je na afronding toch snel aan de slag kunt met jouw droomberoep.

Competenties zorgmanager

Wil je weten of het beroep zorgmanager bij jou past? Passie voor de zorg is een goed begin, maar een succesvolle zorgmanager kan daarnaast ook:

  • goed leidinggeven door te delegeren, prioriteiten te stellen en helder te communiceren;
  • het hoofd koel houden in stressvolle situaties;
  • met een kritische blik kijken naar de eigen werkprocessen;
  • inspelen op trends en ontwikkelingen in het eigen zorggebied.

Zelf aan de slag met zorgmanagement?

We begrijpen dat het aanbod opleidingen zorgmanagement zeer divers is en dat een keuze maken daarom soms lastig kan zijn. Heb je behoefte aan advies? Dan kun je altijd contact opnemen met onze studieadviseurs voor een persoonlijk gesprek. Je kunt hen bereiken op 088 - 93 90 000 of door ons contactformulier in te vullen. 

Studieadvies aanvragen