Levenlanglerenkrediet

Sinds september 2017 kun je voor deeltijd HBO- en Masteropleidingen geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). Lees hier hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn.

Wat is het levenlanglerenkrediet?

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden bij DUO geld lenen voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen geldt voor de opleidingen op HBO Associate degree-, HBO Bachelor- en Masterniveau. 

Wil je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding volgen? Ook wanneer je alleen met het eerste jaar start, kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Als je verder wilt studeren en aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je dan starten met een route naar Bachelor of Master. Daarbij kunnen de studiekosten volledig gefinancierd worden.

Hoeveel kun je maximaal lenen bij DUO?

Je kunt per jaar een bedrag lenen ter hoogte van je lesgeld, ofwel de onderwijsgebonden studiekosten. Arrangementskosten en boekengeld vallen niet onder het levenlanglerenkrediet. In het kostenoverzicht bij de opleiding staat wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn. Je krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat je aan lesgeld moet betalen.

Terugbetalen

De aflossing van je lening start op 1 januari van het jaar na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt vijftien jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen. Bovendien betaal je op dit moment geen rente over het levenlanglerenkrediet. Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van je inkomen.

Hoelang lenen

Je kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van je opleiding. Voor een deeltijd HBO Bacheloropleiding kun je dus maximaal vijf jaar geld lenen. Je hebt daarna vijftien jaar de tijd om dit terug te betalen. Ga voor de volledige voorwaarden naar duo.nl.

Levenlanglerenkrediet aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO (zie www.duo.nl). Je ontvangt een formulier van je opleider met de opleidingskosten die in aanmerking komen voor de financiering. Dat zijn alle kosten behalve studiematerialen en arrangementskosten. Dit formulier kun je gebruiken voor je aanvraag bij DUO.

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet? Wij zochten de belangrijkste voorwaarden voor deze DUO-lening voor je uit. Het volledige overzicht vind je op duo.nl.

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je met het LLLK een deeltijdopleiding financieren of deelnemen aan een tweede Bachelor- of Masteropleiding.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Associate degree, HBO Bachelor of Master.
Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen per mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ook zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 bereikbaar via onze social media kanalen FacebookTwitter en LinkedIn.

 

info@opleiding.nlKVK-nummer: 17113834