Levenlanglerenkrediet

Sinds september 2017 kun je voor deeltijd HBO- en Masteropleidingen geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). Ook als je een tweede Bacheloropleiding wilt doen of een Master wilt volgen na je Bachelor biedt deze regeling aantrekkelijke mogelijkheden. Lees hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn.

Levenlanglerenkrediet

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master. Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Je kunt dan starten met een route naar Bachelor of Master waarbij de studiekosten volledig gefinancierd kunnen worden. Na de eerste fase bepaal je of je verder studeert.

Hoeveel lenen

Je kunt per jaar een bedrag lenen ter hoogte van je lesgeld, ofwel de onderwijsgebonden studiekosten. Arrangementskosten en boekengeld vallen niet onder het levenlanglerenkrediet. In het kostenoverzicht bij de opleiding staat wat de onderwijsgebonden studiekosten zijn. Je krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat je aan lesgeld moet betalen.

Terugbetalen

De aflossing van je lening start op 1 januari van het jaar na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt vijftien jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van je inkomen.

Hoelang lenen

Je kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van je opleiding. Voor een deeltijd HBO Bacheloropleiding kun je dus maximaal vijf jaar geld lenen. Je hebt daarna vijftien jaar de tijd om dit terug te betalen. Ga voor de volledige voorwaarden naar duo.nl.

Aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen via Mijn DUO (zie www.duo.nl). Je ontvangt een formulier van je opleider met de opleidingskosten die in aanmerking komen voor de financiering. Dat zijn alle kosten behalve studiematerialen en arrangementskosten. Dit formulier kun je gebruiken voor je aanvraag bij DUO.

Voorwaarden levenlanglerenkrediet

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet? Wij zochten de belangrijkste voorwaarden voor je uit. Het volledige overzicht vind je op duo.nl.

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 55 jaar.
  • Ben je jonger dan 30 jaar, dan kun je met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of deelnemen aan een tweede Bachelor- of Masteropleiding.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Associate degree, HBO Bachelor of Master.

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen. Je kunt ze bellen van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur of contact opnemen via whatsapp van 10.00 tot 15.00.