Hoe gaaf zou het zijn als jouw werk bestaat uit het helpen van mensen die dat nodig hebben? Dat je echt iets kunt betekenen voor je cliënten? Wanneer je je laat omscholen naar verzorgende IG, dan kun je voor die passie gaan. Kiezen voor een baan als verzorgende IG levert je naast veel afwisseling ook goede baankansen op. Op deze pagina lees je wat het inhoudt om je te laten omscholen naar verzorgende IG.
Laten we beginnen met de afkorting IG. Verzorgende IG staat voor verzorgende individuele gezondheidszorg. Maar wat houdt het in? Individuele gezondheidszorg draait om het bevorderen en/of bewaken van de gezondheid van een persoon. Een verzorgende IG werkt in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg.
Als verzorgende IG heb je een uitdagende en dankbare taak. Je zorgt namelijk voor mensen die – al dan niet tijdelijk – ondersteuning nodig hebben bij hun dagelijks functioneren. Dit zijn bijvoorbeeld mensen op leeftijd, pas geopereerde en revaliderende personen of vrouwen die net zijn bevallen. De begeleiding bestaat uit dagelijkse persoonlijke zorg, zoals bijvoorbeeld hulp bij het aankleden, medicijnen klaarzetten en het verrichten van huishoudelijke taken. Je hebt persoonlijk contact met familie, een huisarts en mogelijk ook met een verpleegkundige of fysiotherapeut. Het opstellen van een zorgplan behoort ook tot jouw takenpakket. Het is dus duidelijk dat deze baan erg afwisselend is.
Werken in de zorg betekent het zorgen voor cliënten en het samenwerken met mensen. Het beroep verzorgende IG heeft raakvlakken met verpleegkunde, maar deze beroepen verschillen op een aantal punten wel van elkaar. Als verzorgende IG houd je je namelijk vooral bezig met basiszorg als wassen, aankleden en handelingen als ontbijt serveren en toiletbezoek ondersteunen. Naast deze werkzaamheden heb je ook een signalerende functie.
Het verschil met verpleegkunde zit hem vooral in de bevoegdheden. Zo mag een verpleegkundige naast bovenstaande werkzaamheden ook zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld prikken, wonden verzorgen en zuurstof aanreiken. Daarnaast coördineert en organiseert een verpleegkundige de zorgverlening.
Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het interessant is om verzorgende IG te worden. Want hoe mooi is het om voor mensen te zorgen en ze zorg te bieden die helemaal past bij hun levensstijl? Ook draag je een steentje bij aan de kwaliteit van de zorgverlening. Dat maakt jou een belangrijke speler in de (ouderen)zorg! Je hebt in deze functie een breed takenpakket, dus dit beroep kan interessant voor jou zijn als je van afwisseling houdt. Daarnaast is de roep om specialisten in het vakgebied momenteel erg groot.
Omscholing naar verzorgende IG, wat houdt dat precies in? Hoe word je een verzorgende IG, en welke opleiding moet je hiervoor volgen? Het zijn vragen die waarschijnlijk in je opkomen wanneer je dit serieus overweegt.
Er is voor verzorgende IG een speciale opleiding , maar je kunt - buiten een basisopleiding om – ook kiezen tussen diverse varianten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kraamzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Als verzorgende IG kun je je dus op verschillende vlakken specialiseren.
Om als verzorgende IG aan de slag te kunnen gaan, zul je eerst een passende opleiding moeten volgen. Met een MBO-opleiding op niveau 3 op zak kun jij de eerste stappen als verzorgende IG in de zorg zetten. Het is ook mogelijk om door te groeien tot Verzorgende IG als je de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) hebt gevolgd.
Wanneer je een carrièreswitch naar verzorgende IG wil maken, kun je als zij-instromer het vakgebied inrollen. Je bent dan vooral bezig in de praktijk, aangezien het een combinatie van werken en leren is. Als zij-instromer studeer je vaak sneller af omdat de opleidingsduur korter is. Prettige bijkomstigheid is het behouden van een inkomen.
Ben je enthousiast geworden over dit uitdagende, dankbare en afwisselende beroep? We hopen dat bovenstaande informatie je nieuwe inzichten geeft en/of jouw goede gevoel bevestigt. Zijn er nog dingen die je wilt weten? Of heb je behoefte aan professioneel advies? We helpen je natuurlijk graag verder. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is contact met ons opnemen.