Alles wat je moet weten over werken in de logopedie

Logopedie

Het zijn van die dingen die we praktisch zonder erbij na te denken doen: praten, eten en drinken. We...
Lees meer..
Het zijn van die dingen die we praktisch zonder erbij na te denken doen: praten, eten en drinken. We...
Lees meer..
Het zijn van die dingen die we praktisch zonder erbij na te denken doen: praten, eten en drinken. We doen het de hele dag door en we zien het bijna als vanzelfsprekend. Maar wat als je hinder ondervindt...
Lees meer..

Het zijn van die dingen die we praktisch zonder erbij na te denken doen: praten, eten en drinken. We doen het de hele dag door en zien het bijna als vanzelfsprekend. Maar wat als je hinder ondervindt bij een van die handelingen? Logopedie kan dan een oplossing bieden. Heb je interesse in een carrière binnen dit vakgebied? Op deze pagina lees je wat een logopedist doet, welke opleidingen er zijn en hoe hoog de kans op een baan is na het afronden van je studie.

Wat is logopedie?

Logopedie is een belangrijk onderdeel van de paramedische zorg. Hierin staat het vaststellen en behandelen van problemen op het gebied van communicatie, eten en drinken en participatie centraal. Ook voorlichting, preventie en coaching zijn belangrijke onderdelen binnen dit vakgebied. Logopedie kent meerdere deelgebieden:

 • stem: de behandeling van diverse stemproblemen;
 • taal: de behandeling van een taalontwikkelingsstoornis zoals dyslexie;
 • eten en drinken: de behandeling van klachten als verslikken of niet kunnen kauwen en slikken;
 • adem: de behandeling van bijvoorbeeld paniekaanvallen met behulp van ademhalingsoefeningen;
 • gehoor: behandelingen om beperkingen op het gebied van spraak en taal te verhelpen die zijn ontstaan door gehoorproblemen. 

Wat doet een logopedist?

Als logopedist span je je dagelijks in voor mensen met ongemakken in het kader van communicatie. Je gaat gericht aan de slag met patiënten om hen te behandelen op het gebied van taal, stem, spraak en gehoor. Ook problemen met slikken en ademhalen kunnen aanleiding voor een behandeling zijn. Mensen kunnen bovendien bij een logopedist terecht voor therapie en gericht advies.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in logopedie

Ben je vastberaden om carrière te maken in de logopedie? Dan weet je zeker dat je volop kansen hebt op een baan. Logopedie is namelijk opgenomen in de lijst met kansrijke beroepen die UWV in december 2021 heeft gepubliceerd. In de markt is er op dit moment veel vraag naar gekwalificeerde logopedisten. Wanneer je een opleiding logopedie succesvol afrondt, dan vind je dus gegarandeerd een baan die bij je past.

Competenties logopedie

Een bekwame logopedist word je niet zomaar. Naast ruime vakkennis is ook aanleg voor het vak van groot belang. Ben je benieuwd welke competenties een specialist in de logopedie nodig heeft? Hieronder lees je welke eigenschappen belangrijk zijn in dit vakgebied. Beschik jij over deze eigenschappen? Dan past logopedie mogelijk goed bij jou.

De ideale logopedist:

 • is goed in observeren en kan daardoor goed inschatten wat de problemen bij patiënten zijn;
 • beschikt over kennis en wetenschap om een oplossing te vinden voor iedere patiënt en zijn of haar situatie;
 • heeft goede communicatieve vaardigheden en kan daarmee patiënten helpen en motiveren;
 • weet goed in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen.

Wat verdient een logopedist?

Aan de slag in de logopedie? Dan wil je natuurlijk ook weten wat je gaat verdienen. Op onze pagina over logopediesalarissen vertellen we je alles over de gemiddelde salarissen, salarisschalen en doorgroeimogelijkheden van een logopedist.

Ontdek jouw ontwikkelmogelijkheden in de logopedie

Beschik je over de juiste competenties en wil je jouw eerste stappen in de logopedie zetten? Of zit je al in het vak en ben je toe aan de volgende stap? Ontdek dan snel hoe jij je (verder) kunt ontwikkelen en neem een kijkje in het opleidingsaanbod voor logopedie. Twijfel je over wat voor jou de juiste opleiding is? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 088 - 9 390 000 of ons contactformulier. Ze denken graag met je mee over jouw kansen en mogelijkheden.

Studieadvies aanvragen