Zorg, welzijn en hulpverlening

Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente of sociaal pedagogisch hulpverlener werkt, het helpen van mensen staat centraal in jouw werk.

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg help jij mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Je verzorgt en begeleidt hen en zorgt ervoor dat zij zo veel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. Wil jij aan de slag in dit mooie en dankbare vakgebied? Bekijk dan ons volledige aanbod opleidingen gehandicaptenzorg.

Jeugdzorg

Als je hart ligt bij het helpen van kinderen is een beroep in de jeugdzorg misschien iets voor jou. Als jeugdzorgprofessional zet je je in voor een veilige thuisomgeving voor kinderen. Hierbij kun je denken aan het ondersteunen van het kind bij problemen in de opvoeding. Soms zul je ook heftige situaties tegenkomen, zoals kindermishandeling. Net als bij de meeste andere beroepen in de zorg moet je als jeugdzorgwerker stevig in je schoenen staan. Wil jij als jeugdzorgprofessional aan het werk? Bekijk ons volledige aanbod jeugdzorgopleidingen om te zien welke opleiding het beste bij jou past.

Ouderenzorg

Binnen de ouderenzorg houd je je bezig met de zorg voor en begeleiding van ouderen. Je helpt hen om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven en verbetert zo hun kwaliteit van leven. Lijkt dit jou mooi werk? Bekijk dan snel alle opleidingen ouderenzorg in ons aanbod.

Paramedisch

Als paramedicus ben je onmisbaar voor zowel je cliënten als medisch hulpverleners. Als dokters- of tandartsassistent help je bijvoorbeeld bij het uitvoeren van medische handelingen, zoals het opnemen van de bloeddruk van een patiënt of het assisteren bij een gebitsreiniging.

Een andere paramedische tak is meer gericht op lichamelijke therapie. Als logopedist, fysio- of ergotherapeut help je cliënten om hun gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden. Op Opleiding.nl vind je een breed aanbod aan paramedische opleidingen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een afsplitsing van de paramedische zorg. Je werkt samen met medici om de fysieke gezondheid van een patiënt te verbeteren en op peil te houden. Als fysiotherapeut houd je je bezig met alle aan het bewegingsapparaat gerelateerde aandoeningen en help je de cliënt bijvoorbeeld bij revalidatie na een ongeluk. Benieuwd naar jouw mogelijkheden in de fysiotherapie? Bekijk ons aanbod fysiotherapie-opleidingen!

Ergotherapie

Ook ergotherapie is een paramedisch beroep. Als ergotherapeut werk je samen met of in het verlengde van een arts. Het is je belangrijkste doel om mensen te helpen bij het opnieuw leren uitvoeren van dagelijkse bezigheden die ze door ziekte of ouderdom niet meer kunnen uitvoeren. Wil je een opleiding tot ergotherapeut volgen? Bekijk ons volledige aanbod ergotherapie-opleidingen

Logopedie

Logopedie is net als fysio- en ergotherapie een aftakking van de paramedische sector. Logopedie draait om het behandelen van communicatieproblemen met een lichamelijke oorzaak. Je helpt patiënten met stem-, gehoor-, slik- of ademproblemen door oefeningen te doen of te adviseren. Wil je aan de slag als logopedist? Bekijk ons aanbod logopedie-opleidingen en ontdek welke opleiding of cursus bij jou past.

Sociale hulpverlening

Als sociaal hulpverlener help je mensen die het moeilijk vinden om zich staande te houden in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van dak- en thuislozen bij het vinden van een huis of het zoeken van de juiste (psychische) hulp voor verslaafden of probleemjongeren. Sociaal hulpverlener worden kan met verschillende trainingen en opleidingen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Bekijk ons volledige aanbod van opleidingen in de sociale hulpverlening.

Uiterlijke verzorging

In de uiterlijke verzorging, bijvoorbeeld als kapper, visagist of nagelstylist help je mensen zich mooi en zelfverzekerd te voelen. Daarnaast kan uiterlijke verzorging ook medische raakvlakken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een dermatoloog of medisch pedicure. Lijkt jou dit interessant? Bekijk ons aanbod opleidingen richting uiterlijke verzorging!

Verpleegkunde

Als verpleegkundige ben je van alle markten thuis. Bij de ene patiënt breng je bijvoorbeeld een katheter of sonde in. Een ander help je met wassen of aankleden. Ook het begeleiden van patiënten bij een bepaalde ziekte kan binnen je takenpakket vallen. Binnen de verpleegkunde is het ook mogelijk om je verder te specialiseren richting bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg (GGz). Wil je verpleegkundige worden of je verder ontwikkelen in deze richting? Bekijk dan ons volledige aanbod van verpleegkundige cursussen en opleidingen.

Welzijn

Binnen de zorgsector kun je je ook specialiseren in welzijnszorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan helpende in de thuis- of gehandicaptenzorg. Samen met een team ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, maar ook voor het psychisch welzijn van je cliënten. Wil je graag een beroep in de welzijnszorg gaan uitoefenen? Bekijk ons volledige aanbod opleidingen in de welzijnszorg.

Zorgmanagement

Goede zorg komt voort uit goed management. Als manager in de zorg geef je leiding aan een team van zorgverleners. Ook houd je je bezig met structuur en organisatie, en zorg je voor de correcte afhandeling van financiële zaken. ‘Zorgmanager’ is een breed begrip. Je kunt zowel als directeur van een kinderdagverblijf of als afdelingshoofd van een ziekenhuis werken. Op Opleiding.nl vind je een breed aanbod aan zorgmanagementopleidingen zodat er voor jou altijd een passende opleiding is.

Wat verstaan wij onder zorgopleidingen?

Dat zorgopleidingen er in allerlei soorten en maten zijn, is waarschijnlijk geen nieuws. Van eendaagse cursus tot volledige vierjarige HBO-Bachelor, alle zorgopleidingen helpen jou verder groeien in je werk binnen de zorgsector. We delen zorgopleidingen in naar niveau (MBO tot Master), maar ook naar vakgebied of specialisatie. 

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • Het grootste aanbod kwaliteitsopleidingen
  • Laagste prijsgarantie
  • Meer dan 6.500 opleidingen & trainingen

Werken en leren in de zorg

Omdat een baan in de zorg vaak al uitdagend genoeg is, heb je niet altijd tijd om daarnaast ook nog een intensieve studie te volgen. Dit hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Bij veel opleidingen in ons aanbod kun je namelijk jouw werk in de zorg combineren met een opleiding. Bijvoorbeeld door een korte training te volgen waarmee je de opgedane kennis direct in je werk kunt toepassen. 

Ook zijn er volop mogelijkheden om door te groeien naar een hoger niveau. Wil je een HBO-Bachelor volgen, maar kun je door je baan niet voltijds in de collegebanken zitten? Dan kan E-learning of Virtual Classroom uitkomst bieden. Heb je toch behoefte aan de structuur van het leslokaal? Misschien past deeltijd- of duaal onderwijs dan beter bij jouw situatie. Meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina over de verschillende opleidingsvarianten

Omscholing zorg

Ook als je geen zorgachtergrond hebt zijn er mogelijkheden om je te laten omscholen tot een beroep in de zorg. In Nederland is er nog altijd een groot tekort aan zorgprofessionals, dus de kans is groot dat je na je opleiding snel een baan kunt vinden. Wil je meer weten over omscholing richting een zorgberoep? Op onze pagina over Omscholing naar de zorg lees je er alles over. 

Ontdek jouw mogelijkheden in de zorgsector

De zorgsector zit vol met mooie en dankbare beroepen. Als mensen helpen jouw grootste passie is, zijn er op elk niveau volop mogelijkheden om je hierin te ontwikkelen. 

Benieuwd wat die mogelijkheden zijn? Bekijk dan snel het opleidingsaanbod voor zorg, welzijn en hulpverlening. Weet je nog niet zeker welke kant je op wilt of twijfel je nog tussen opleidingen? Neem dan gerust contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder.