Alles wat je moet weten over werken in de ouderenzorg

Omscholing ouderenzorg

Zorgen voor ouderen is, net als veel andere richtingen binnen de zorg, erg dankbaar werk. Ben je op...

Lees meer..

Zorgen voor ouderen is, net als veel andere richtingen binnen de zorg, erg dankbaar werk. Ben je op zoek naar een baan waarbij je met je hoofd, je hart én je handen kunt werken? Krijg jij energie van...

Lees meer..

Zorgen voor ouderen is, net als veel andere richtingen binnen de zorg, erg dankbaar werk. Ben je op zoek naar een baan waarbij je met je hoofd, je hart én je handen kunt werken? Krijg jij energie van werken met ouderen, maar heb je niet de juiste achtergrond? Geen nood! Opleiding.nl vertelt jou hoe je het best de overstap kunt maken naar de ouderenzorg....

Lees meer..

Zorgen voor ouderen is, net als veel andere richtingen binnen de zorg, erg dankbaar werk. Ben je op zoek naar een baan waarbij je met je hoofd, je hart én je handen kunt werken? Krijg jij energie van werken met ouderen, maar heb je niet de juiste achtergrond? Geen nood! Opleiding.nl vertelt jou hoe je het best de overstap kunt maken naar de ouderenzorg.

Waarom werken in de ouderenzorg?

We zeiden het net al: werken in de ouderenzorg betekent dat je ontzettend dankbaar werk doet. Je helpt ouderen niet alleen bij hun dagelijkse verzorging, maar bent ook altijd in voor een gezellig praatje of wat extra persoonlijke aandacht. Is de glimlach die je op hun gezicht tovert voor jou de ultieme beloning, dan is werken in de ouderenzorg jou waarschijnlijk op het lijf geschreven.

En het persoonlijke contact is juist wat de baan divers maakt. Iedere cliënt is anders en verdient ook een andere aanpak. Door dag in, dag uit met je cliënten bezig te zijn bouw je na verloop van tijd een hechte band met ze op.

Uitdagingen in de ouderenzorg

Natuurlijk is dit niet alles wat je op een dag doet. Een groot deel van je dag verricht je taken die fysiek erg zwaar kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke taken, helpen wassen en aankleden. Daarbij heb je ook veel te maken met wisselende (nacht)diensten. Draai jij je hand daar niet voor om, dan is de kans groot dat jij goed op je plek zult zitten in de ouderenzorg.

Ook mentaal kan ouderenzorg veeleisend zijn; je krijgt immers te maken met mensen die in hun laatste levensfase zitten en daar zelf soms moeite mee hebben. Denk je graag in uitdagingen in plaats van problemen en help jij ouderen graag om hun leven zo leuk en makkelijk mogelijk te maken? Ook dan is een carrière in de ouderenzorg hoogstwaarschijnlijk een goede keuze voor jou.

Omscholen naar ouderenzorg

Nu je een duidelijk beeld hebt van de voordelen en uitdagingen van werken in de ouderenzorg, is het eenvoudiger om een weloverwogen beslissing te nemen. Lijkt het je ondanks de zwaardere aspecten nog steeds leuk om aan de slag te gaan als ouderenverzorger? Maar weet je niet hoe je nu verder moet? Bij Opleiding.nl weten we dat de juiste opleiding de sleutel is tot succesvolle omscholing. Met onderstaand stappenplan en wat handige tips slaag je zeker! 

Werken in de ouderenzorg: 6 stappen

1. Oriënteer je op de verschillende beroepen in de ouderenzorg
Bedenk welk beroep binnen de ouderenzorg jou het meest aanspreekt en bekijk daarna welk opleidingsniveau je daarvoor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld helpende in een zorginstelling worden, dan volstaat een MBO 2-diploma. Heb je liever meer bevoegdheden en verantwoordelijkheid? Dan kun je ook kijken naar jouw mogelijkheden om na je MBO-opleiding door te stromen naar de HBO-opleiding verpleegkunde. 

2. Hoe en waar wil je studeren?
Ga voor jezelf na wat voor type student je bent: ben jij iemand die behoefte heeft aan een stok achter de deur in de vorm van klassikale bijeenkomsten, of vind je het juist prettiger om zelfstandig te studeren?

Kies je voor klassikaal onderwijs, dan is het vaak wel prettig als je een opleiding dicht bij huis kunt volgen. Bij sommige opleiders kun je ook kiezen voor een Virtual Classroom. Dit is een opleidingsvorm die je wel de houvast van klassikale bijeenkomsten biedt, maar dan vanuit huis. Op onze pagina over opleidingsvarianten lees je er meer over.

3. Verdiep je in de verschillende opleidingen ouderenzorg
Wij begrijpen dat het door de wildgroei aan opleidingen soms overweldigend kan zijn om een opleiding te kiezen. Met onze opleidingsvergelijker kun je tot drie opleidingen selecteren op basis van jouw wensen en behoeften en deze met elkaar vergelijken. Zo kies je altijd de opleiding die het best bij jou past.

4. Heb je nog twijfels?
De overstap maken naar een nieuw vakgebied doe je niet van de ene op de andere dag. Het is logisch dat je je af en toe afvraagt of je wel de juiste keuze maakt. Het belangrijkste is dat je hier met iemand over kunt praten. Onze opleidingsadviseurs, bijvoorbeeld. Ze staan elke werkdag graag voor je klaar om al je omscholings- en opleidingsvragen te beantwoorden. Je kunt eenvoudig een adviesgesprek aanvragen door ons contactformulier in te vullen.

5. Schrijf je in en start je opleiding ouderenzorg
Heb je je ingeschreven voor je opleiding, dan is het ook aan te raden om alvast na te denken over praktische zaken zoals een stageplek. Bij vrijwel alle MBO- en HBO-opleidingen richting ouderenzorg is stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het is in de meeste gevallen niet noodzakelijk om direct al een passende werkplek te hebben, maar houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor het vinden van een stageplek voor het uitvoeren van praktijkopdrachten.

6. Opleiding afgerond?
Gefeliciteerd, op zoek naar een baan binnen de ouderenzorg!

Welke opleiding heb je nodig voor ouderenzorg?

Binnen de ouderenzorg kun je verschillende kanten op, afhankelijk van jouw interessegebied en opleidingsniveau. We noemen de populairste functies:

Niveau Functie
MBO-niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn
MBO-niveau 3 Verzorgende IG
MBO-niveau 4 MBO-vepleegkundige
HBO HBO-verpleegkundige

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Zij-instroom ouderenzorg

Kies je voor een carrière in de ouderenzorg, dan weet je zeker dat je iets voor een ander kunt betekenen. Je werkzaamheden zijn afwisselend en je komt geregeld uitdagingen tegen, maar juist de voldoening en dankbaarheid die het met zich meebrengt maken het werk zo interessant. Start je als zij-instromer, dan zijn er nog volop mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld met een bij- of nascholingscursus waarmee je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vakgebied.

Neem contact op

Waarom kiezen voor omscholing richting ouderenzorg via Opleiding.nl?

Bij Opleiding.nl heb je keuze uit een zeer ruim opleidingsaanbod binnen de zorgsector. Of je nu op zoek bent naar een volledige opleiding HBO-verpleegkundige of een korte cursus voeding voor ouderen, op Opleiding.nl slaag je altijd. De vele opleiders achter Opleiding.nl voldoen stuk voor stuk aan de hoge kwaliteitseisen, waardoor je zeker weet dat je een erkend diploma of certificaat in handen krijgt. Ook niet onbelangrijk: door onze LaagstePrijsGarantie weet je óók zeker dat je de opleiding nergens anders goedkoper vindt!

Ontdek jouw mogelijkheden binnen ouderenzorg

Wil je meer informatie over omscholing naar de (ouderen)zorg? Op onze pagina Omscholing zorg vind je alles wat je moet weten over omscholing naar de zorgsector. Wil je zo snel mogelijk aan de slag met omscholing? Bekijk ons opleidingsaanbod voor ouderenzorg om te zien welke opleiding bij jou past.
Voor brandende omscholingsvragen en persoonlijk advies kun je altijd contact opnemen met onze opleidingsadviseurs, zij helpen je graag verder!