Je weet goed wat je wil én je staat stevig in je schoenen. Herken jij jezelf hierin? Het zijn eigenschappen die goed passen bij het werk van een verpleegkundige. Overweeg je een carrièreswitch? Dan stelt omscholing naar verpleegkunde je in staat om daadwerkelijk iets te betekenen voor een ander. Bovendien heeft de zorg dringend behoefte aan personeel en zijn de kansen op een baan in de verpleegkunde groot.
Als verpleegkundige help je mensen die (tijdelijk) niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Je ondersteunt, verzorgt en begeleidt cliënten die een medische behandeling ondergaan. Ook stel je een behandelplan op waarin je opneemt welke verpleegkundige behandelingen de cliënt nodig heeft. Vervolgens deel je het plan met de cliënt en betrokkenen (bijvoorbeeld familie of verzorgers) en evalueer je het plan aan het einde van de behandeling.
Als verpleegkundige help je ook met het organiseren van de hulpverlening. Overigens is het vakgebied verpleegkunde erg breed; er is niet één soort verpleegkunde. Tijdens je werk zal je kennismaken met verschillende afdelingen en specialismen.
Het is zeker hard werken als verpleegkundige en daar moet je tegen kunnen. Toch levert het omscholen naar verpleegkunde heel veel mooie dingen op.
Anderen helpen
Het feit dat je andere mensen helpt is natuurlijk een erg dankbaar gegeven. Je kunt als verpleegkundige zelfs levens redden.
Diverse mogelijkheden
Als verpleegkundige kun je verschillende richtingen in. Zo kan je bijvoorbeeld werken in een ziekenhuis, zorginstelling of dokterspraktijk.
Grote vraag naar verpleegkundigen
Momenteel is er (wereldwijd) een toenemende vraag naar gekwalificeerde verpleegkundigen. De verwachting is dat de zorgsector de komende jaren sterker zal groeien dan elke andere sector. Dat betekent dat gediplomeerde verpleegkundigen bijzonder mooie vooruitzichten hebben.
Geen dag is hetzelfde
De verpleegkunde is een veelzijdig en dynamisch vakgebied. Elke dag is weer anders en dat maakt dit specialisme interessant en uitdagend. En daar leer je natuurlijk ook meteen heel veel van.
Je hebt kunnen lezen hoe dankbaar en uitdagend een beroep in de verpleegkunde is. Spreekt dit je aan? Dan kan je je laten omscholen tot verpleegkundige. Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Zo moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je werkt op onregelmatige tijden, dus ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend. Is dat voor jou geen bezwaar en wil je graag meer weten over hoe je verpleegkundige wordt en welke opleiding je daarvoor nodig hebt? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten als je verpleegkundige wilt worden.
De keuze om om te scholen naar verpleegkunde maak je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag. Je zal je goed moeten oriënteren en laten informeren over de mogelijkheden, waarna je jezelf de tijd moet gunnen om de juiste beslissing te nemen. Dit handige stappenplan kan je helpen om het omscholen een stukje makkelijker te maken:
1. Zoek een opleiding verpleegkunde met baangarantie
Omscholen doe natuurlijk met een reden: je wilt aan de slag in de verpleegkunde en het liefst zo snel mogelijk. Het is dan ook belangrijk om een opleiding te zoeken waarmee je goede kansen hebt op een baan. Gelukkig is er in de verpleegkunde een dringende behoefte aan personeel, dus het is zeker mogelijk om een passende baan in dit vakgebied te vinden.
2. Voor welke vorm kies je?
Je hebt een interessante opleiding op het oog, maar in welke vorm ga je die opleiding volgen? Wanneer je kiest voor een deeltijdopleiding is het natuurlijk een groot voordeel dat je naast de opleiding kunt blijven werken. Het is ook mogelijk om voor een BBL-opleiding of duale opleiding te gaan. Je volgt dan bijvoorbeeld een dag in de week les en de rest van de week ga je direct aan het werk in het vakgebied.
3. Zorg voor financiële zekerheid
Het is heel verstandig om rekening te houden met jouw financiële situatie bij omscholing. De kans bestaat namelijk dat je minder gaat verdienen dan je gewend was. In dat geval is de combinatie werken en leren in ieder geval positief. Je bent immers verzekerd van een baan én dus ook een inkomen. Daarnaast willen werkgevers ook nog weleens geld beschikbaar stellen voor werknemers die besluiten zich te laten omscholen. Kijk ook eens op onze pagina Financieel voordeel voor werknemers, waar je ook leest over het STAP-budget en het levenlanglerenkrediet (LLLK).
Ook wanneer je wat ouder bent is omscholing naar de verpleegkunde een reële mogelijkheid. Dat het ook loont om om te scholen op latere leeftijd lees je op onze pagina Omscholen als 50-plusser. Natuurlijk is het best uitdagend om jezelf te laten omscholen, omdat er veel zal veranderen, zowel op financieel als fysiek en mentaal vlak. Zeker wanneer je iets ouder bent, kan het fysieke gedeelte een belangrijke rol spelen. Toch levert het je veel op, want de hulp die je mensen kunt bieden geeft veel voldoening. Daarbij kun je echt het verschil maken met de levenservaring die je al hebt opgedaan. Dat helpt je verder in dit vakgebied.
Zoals je hebt kunnen lezen is het zeer interessant om als zij-instromer je eerste stappen in de verpleegkunde te zetten. Op die manier doe je al direct ervaring op in het vakgebied en kun je jezelf volop inzetten voor andere mensen. Het fijne is dat je alles wat je leert tijdens de opleiding, direct kunt toepassen in de praktijk. Ten slotte is er momenteel een grote vraag naar verpleegkundigen, waardoor de vooruitzichten op een baan erg gunstig zijn.
Wil je meer weten over omscholing in de zorg? Bekijk dan onze pagina Omscholing zorg of neem contact met ons op. We staan elke werkdag voor je klaar om je te helpen!