Alles wat je moet weten over werken in de zorg

Omscholing zorg 50plus

Je bent nooit te oud om te leren, dat geldt ook in de zorg. Zelfs in dit uitdagende vakgebied kun je...
Lees meer..
Je bent nooit te oud om te leren, dat geldt ook in de zorg. Zelfs in dit uitdagende vakgebied kun je als 50-plusser nog jarenlang plezier beleven aan een nieuwe baan. Vanzelfsprekend is omscholing op...
Lees meer..
Je bent nooit te oud om te leren, dat geldt ook in de zorg. Zelfs in dit uitdagende vakgebied kun je als 50-plusser nog jarenlang plezier beleven aan een nieuwe baan. Vanzelfsprekend is omscholing op latere leeftijd een behoorlijke stap, maar bij Opleiding.nl geloven we dat iedereen zichzelf een leven lang kan blijven ontwikkelen. Ben je toe aan een...
Lees meer..

Je bent nooit te oud om te leren, dat geldt ook in de zorg. Zelfs in dit uitdagende vakgebied kun je als 50-plusser nog jarenlang plezier beleven aan een nieuwe baan. Vanzelfsprekend is omscholing op latere leeftijd een behoorlijke stap, maar bij Opleiding.nl geloven we dat iedereen zichzelf een leven lang kan blijven ontwikkelen. Ben je toe aan een frisse start of lijkt de zorg je gewoon een boeiend vakgebied? De zorgsector staat in ieder geval te springen om mensen zoals jij. Je leest op deze pagina alles over het omscholen naar de zorg als 50-plusser.

50plus: werken in de zorg

Misschien denk je dat het als 50-plusser onhaalbaar is om aan de slag te gaan in een vakgebied waarin je nog geen ervaring hebt. Toch is het zeker mogelijk om jezelf op latere leeftijd nog te ontwikkelen tot een belangrijke kracht in de zorg. Juist omdat de zorg zo hard mensen nodig heeft en het werk dat je doet dankbaar is, loont het om die stap te zetten. Ook fijn: door de combinatie van werken en leren in de zorg hoef je niet langdurig terug de schoolbanken in voordat je aan het werk mag. Je kan direct met een baan beginnen en tegelijkertijd bijleren.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Dat er veel vraag is naar personeel in de zorg, wil niet zeggen dat dit werk ook voor iedereen geschikt is. Het is uitdagend werk dat ook zeker wel iets van jou vraagt. Gelukkig krijg je er ook heel veel voor terug, wat het omscholen alleen maar interessanter maakt. Om je een beter beeld te geven van het omscholen naar de zorg, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Niet alleen van omscholen naar de zorg als 50-plusser, maar ook van werken in de zorg in het algemeen.

Voordelen omscholing zorg 50plus

Dat het juist een voordeel kan zijn om voor omscholing naar de zorg als 50-plusser te kiezen, blijkt wel uit de voordelen. Als ouder persoon heb je al de nodige levenservaring opgedaan, die enorm nuttig kan zijn in de zorg. Dat geldt ook voor het empathisch vermogen dat je in de loop der jaren opbouwt. Maar misschien wel de belangrijkste reden om voor omscholing naar de zorg te kiezen, is dat het werk ontzettend dankbaar en belangrijk is. Ten slotte is er ook veel werkgelegenheid in de zorg, dus de kansen op een baan zijn heel groot.

Nadelen omscholing zorg 50plus

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan het omscholen naar de zorg als 50-plusser. Zo kunnen wisselende werktijden voor sommige mensen een voordeel zijn, maar voor anderen juist een nadeel. Het fysieke deel is ook iets om rekening mee te houden. Je staat veel op je benen, dus dat kan best zwaar zijn. Daarnaast is de zorg een vakgebied dat geen regelmaat kent; elke dag is weer anders en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ten slotte kan omscholing in de zorg betekenen dat je achteruit gaat in salaris.

Voordelen Nadelen
ontzettend dankbaar werk fysiek werk, veel op je benen staan (vooral in verpleegkundige/verzorgende beroepen)
veel nuttige levenservaring en inlevingsvermogen als 50-plusser wisselende werktijden en weinig regelmaat
veel werkgelegenheid en dus goede baankansen mogelijke salarisvermindering


Deze voor- en nadelen zijn iets om goed over na te denken voordat je je laat omscholen naar de zorg. Wat is voor jou belangrijk? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ga er dan voor!

Omscholing 50plus met baangarantie

Er kan op latere leeftijd een moment komen – en misschien is dat moment nu – dat omscholen ineens van groot belang is. Wees hier niet bang voor, want zo’n situatie kan veel kansen bieden. Kijk maar eens in de lijst met kansrijke beroepen van het UWV. Zo kan je omscholen naar een nieuw vakgebied, bijleren om een andere functie uit te kunnen oefenen of om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Dat kan bijvoorbeeld met een opleiding verpleegkundige voor 50-plussers.
 
Bekijk ook eens de pagina Omscholen op latere leeftijd en kom alles te weten over het kiezen voor een carrièreswitch.  

Tips voor omscholing naar de zorg voor 50-plussers

We begrijpen maar al te goed dat er als 50-plusser het een en ander op je afkomt wanneer je je laat omscholen naar de zorg. En omdat we het knap vinden dat je het doet, willen we je een aantal handige tips meegeven:

1. Schaam je niet voor je leeftijd
Er is helemaal niets mis met omscholen op latere leeftijd, want er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij je op een totaal ander vakgebied gaat richten. Schaam je dus vooral niet dat je iets anders gaat leren als 50-plusser. Sterker nog: het is juist bewonderenswaardig dat je die stap zet.

2. Ga van het positieve uit
Er kan best een moment komen dat je toch gaat twijfelen of omscholing echt een goede stap voor je is. Doe dat niet! Er is geen reden om te denken dat je te oud bent, want er zijn je al vele mensen voorgegaan die (succesvol) in de zorg werken. Heb je toch even een motivatiedipje? Onthoud dan waar je het voor doet: een leuke, nieuwe baan.

3. Wees voorbereid op een salarisvermindering
Waarschijnlijk heb je na een lange periode van werken in een bepaald vakgebied meerdere stappen gemaakt in salaris. Hierdoor heb je misschien een standaard gecreëerd qua inkomen. Houd er rekening mee dat je na omscholing naar de zorg mogelijk niet het salaris verdient dat je gewend bent. Zorg dus dat je een financiële buffer opbouwt, zodat je het (tijdelijke) verlies van inkomen kunt opvangen en niet in de knoop komt met je uitgaven. 

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Op latere leeftijd omscholen naar de zorg

We hopen dat deze pagina je meer duidelijkheid heeft gegeven over het omscholen naar de zorg als 50-plusser. Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er meerdere redenen waarom omscholen (naar de zorg) ook op latere leeftijd een verstandige keuze kan zijn. Zeker in de zorg is er ontzettend veel behoefte aan nieuw personeel. Door een carrièreswitch te maken kan je zelf een nieuwe start maken en tegelijkertijd veel mensen helpen.

Wil je meer weten over omscholen naar dit vakgebied? Bekijk dan onze pagina over omscholen naar de zorg of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Neem contact op

Waarom kiezen voor omscholing via Opleiding.nl?

Bij Opleiding.nl heb je keuze uit een zeer ruim opleidingsaanbod binnen de zorgsector. Of je nu op zoek bent naar een volledige opleiding HBO-verpleegkundige of een korte cursus voeding voor ouderen, op Opleiding.nl slaag je altijd. De vele opleiders achter Opleiding.nl voldoen stuk voor stuk aan de hoge kwaliteitseisen, waardoor je zeker weet dat je een erkend diploma of certificaat in handen krijgt. Ook niet onbelangrijk: door onze LaagstePrijsGarantie weet je óók zeker dat je de opleiding nergens anders goedkoper vindt!