Alles over omscholing

Je hoort het vaak: werknemers die na twintig jaar bij hetzelfde bedrijf ineens niet meer op hun plek...

Lees meer..

Je hoort het vaak: werknemers die na twintig jaar bij hetzelfde bedrijf ineens niet meer op hun plek...

Lees meer..

Je hoort het vaak: werknemers die na twintig jaar bij hetzelfde bedrijf ineens niet meer op hun plek zitten. Of pas afgestudeerden die maar niet aan een baan kunnen komen omdat er te veel concurrentie in de branche is. Voor hen en veel anderen is er de mogelijkheid tot omscholing. Maar wat betekent dat precies? En waar moet je op letten als je je wilt...

Lees meer..

Je hoort het vaak: werknemers die na twintig jaar bij hetzelfde bedrijf ineens niet meer op hun plek zitten. Of pas afgestudeerden die maar niet aan een baan kunnen komen omdat er te veel concurrentie in de branche is. Voor hen en veel anderen is er de mogelijkheid tot omscholing. Maar wat betekent dat precies? En waar moet je op letten als je je wilt laten omscholen?

Wat is omscholen?

Simpel gezegd is omscholen niets anders dan een opleiding volgen die jou klaarstoomt voor een ander beroep of vakgebied dan waar je nu in werkt. Of dit nu is om je horizon te verbreden of omdat er in je huidige branche geen werkgelegenheid is; omscholing is er voor iedereen die er niet voor terugdeinst om weer in de schoolbanken te gaan zitten.

Waarom omscholen?

Ieder mens is anders en ook geen situatie is hetzelfde. De vraag óf je je moet laten omscholen kunnen wij helaas niet voor je beantwoorden. Wel kunnen we je op weg helpen met de drie meest gehoorde redenen voor omscholing.
 
Je hart volgen
Het kan zijn dat je in je huidige functie niet op je plek zit en daarom een  een carrièreswitch overweegt. Of misschien droom je al jaren van het starten van een eigen onderneming en wil je die droom nu eindelijk werkelijkheid laten worden. De juiste omscholing zorgt ervoor dat je je hart kunt volgen.
 
Onvrijwillige omscholing of juist nieuwe kansen pakken?
Ook als je in eerste instantie erg tevreden bent met je baan is het mogelijk dat je toch (onvrijwillig) moet omscholen. Bijvoorbeeld als je onlangs je baan kwijtgeraakt bent en het maar niet lukt om weer aan de slag te gaan in je huidige vakgebied. Of misschien oefen je een beroep uit dat door automatisering op het punt staat te verdwijnen. Juist dan kan omscholing de deur openzetten voor nieuwe kansen die je anders niet zou hebben aangegrepen.
 
Kiezen voor je eigen (mentale) gezondheid
Andere veelgehoorde overwegingen voor omscholing hebben te maken met lichamelijke of mentale gezondheid. Bijvoorbeeld als je na tientallen jaren in de bouw of de zorg merkt dat je lichamelijk niet meer goed in staat bent om lang te staan of veel te tillen. Maar ook aanhoudende stressvolle en hectische werksituaties kunnen een reden zijn om voor je (mentale) gezondheid te kiezen. Door je om te scholen kun je je talenten en werkervaring inzetten bij een beroep dat beter aansluit bij jouw situatie.

Wat de reden ook is, voor iedereen zijn er mogelijkheden genoeg om aan de slag te gaan in een ander vakgebied of volledig andere functie.

Hoe werkt omscholing?

We begrijpen dat het spannend is om een andere richting in te slaan. Want waar begin je? Hoe gaat een omscholingstraject in zijn werk? En hoe weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt? Allemaal vragen waar je tegenaan kunt lopen. We helpen je graag ze te beantwoorden. Met de volgende stappen maak je jouw omscholing tot een succes.

  1. Wat zijn je wensen?
  2. Bekijk kansrijke beroepen
  3. Doe een beroepskeuzetest
  4. Ga op onderzoek uit
  5. Denk na over praktische zaken
  6. Kies de opleiding die bij jouw wensen past

Stap 1: Wat zijn je wensen?

Zoals we hierboven al hebben besproken, zijn er heel veel verschillende redenen om te kiezen voor omscholing. Deze redenen zijn grofweg te verdelen in twee groepen. Bedenk van tevoren wat jouw belangrijkste drijfveer is: praktisch of idealistisch?

Praktische benadering
Wil je zo snel mogelijk aan de slag? Wil je je bestaande vaardigheden en kennis gebruiken als basis voor je nieuwe beroep? Of misschien zoek je een andere baan omdat je moeite hebt om de rekeningen te betalen. Bij praktische overwegingen is het natuurlijk ook belangrijk dat je leuk vindt wat je doet, maar het is meestal niet de hoofdreden.

Idealistische benadering
Weet je al precies wat je wilt gaan doen? Of weet je misschien alleen dat je “iets compleet anders” wilt om jezelf te blijven uitdagen? Wanneer je vanuit idealistische overwegingen kiest voor omscholing dan doe je dit meestal voor jezelf. Natuurlijk is een goed salaris mooi meegenomen, maar het belangrijkst is dat je de stap naar je droomberoep kunt maken.

De ene benadering is niet beter dan de andere. Wel kan een omscholingstraject langer duren als je vanuit idealistische overwegingen voor een compleet ander beroep kiest. Simpelweg omdat je helemaal vanaf nul begint, want in de meeste gevallen zul je weinig tot geen relevante kennis of werkervaring vanuit je vorige beroep mee kunnen nemen.

Stap 2: Bekijk kansrijke beroepen

Omscholing kan een grote investering zijn. Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag kunnen in je nieuwe functie. Helaas heeft niet elke sector evenveel werkgelegenheid. Dat betekent dat je dus niet overal direct aan een baan zult komen. De beroepen waarbij de baankansen hoog zijn, zijn opgenomen in de lijst met kansrijke beroepen van het UWV. Check van tevoren of je droombaan hiertussen staat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Stap 3: Doe een beroepskeuzetest

Weet je al ongeveer welke richting je uit wilt? Met een (online) beroepskeuzetest kun je eenvoudig achterhalen of het beroep dat jij voor ogen hebt bij je past. Zo’n test kan ook erg handig zijn wanneer je twijfelt of nog helemaal geen idee hebt van wat je wilt. Op basis van je competenties, ervaring en interesses krijg je vaak direct een overzicht van de voor jou meest relevante beroepskeuzes.

Stap 4: Ga op onderzoek uit

Een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag. Vaak is het een grote investering en je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Daarvoor is uitgebreid onderzoek heel belangrijk. Nu je ongeveer weet welke beroepen geschikt zijn voor jou, is de volgende stap om je te gaan verdiepen in de voor- en nadelen van je toekomstige beroep.

Dit kun je op meerdere manieren doen:

  • Verzamel (online) zo veel mogelijk informatie.
  • Praat met familie, vrienden, collega’s over de beroepen die je in gedachten hebt.
  • Bekijk het aanbod op vacaturesites om te zien hoe jouw beroep het doet op de arbeidsmarkt.
  • Bezoek een carrièrebeurs.
  • Bespreek je beroepskeuzetest met een professionele loopbaancoach of opleidingsadviseur.

Stap 5: Denk na over praktische zaken

In deze fase heb je waarschijnlijk je droomberoep al helder voor ogen. Dat je weer ‘naar school’ gaat, vind je geen probleem. Je hebt er zin in en gaat er voor. Heel goed! In deze stap bereid je je voor op het kiezen van de opleiding die écht bij jouw wensen past. Denk bijvoorbeeld na over de volgende zaken:

  • Wie betaalt jouw omscholing?
  • Voltijds, deeltijds, of duaal studeren?
  • Moet je stage lopen?

Wie betaalt jouw omscholing?

Een opleiding is een hele investering. Naast het lesgeld en de studiematerialen zal misschien je salaris ook (tijdelijk) veranderen doordat je een deel van je tijd gaat studeren. Als je van plan bent om de opleiding zelf te betalen, kun je een beroep doen op verschillende subsidie- en kredietregelingen. Lees verderop meer over hoe je omscholing betaalt.

Als je in loondienst werkt, zal je werkgever in sommige gevallen je omscholing betalen. Bijvoorbeeld wanneer je binnen hetzelfde bedrijf een andere functie krijgt. Afspraken over om- en bijscholing zijn meestal vastgelegd in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Het loont dus zeker om dit met je werkgever te bespreken.

Ook als je tijdens je dienstverband langdurig in de ziektewet zit kan je in veel gevallen een beroep doen op je werkgever om (een deel van) je omscholing te betalen. Die is er tenslotte ook bij gebaat als jij weer zo snel mogelijk aan het werk kunt. Kun je na langdurige ziekte je huidige functie niet meer naar behoren uitvoeren? Dan zal er in de meeste gevallen in samenwerking met UWV een reïntegratietraject worden opgestart om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Voltijds, deeltijds of duaal studeren?

We bespraken het net al kort: afhankelijk van welke studievorm je kiest, is het mogelijk dat je inkomen tijdelijk lager wordt omdat je minder uren per week werkt. Ga je voltijds studeren, dan heeft dat waarschijnlijk de meeste impact op je financiële situatie. Naast de klassieke voltijdsstudie is het ook mogelijk om duaal of in deeltijd te studeren.

Het verschil tussen deze twee varianten zit vooral in de manier waarop je werkgever betrokken is bij je opleiding: bij een deeltijdopleiding heb je niet altijd een relevante baan nodig. Je kunt ook stage lopen om werkervaring op te doen. Bij een duale opleiding combineer je je opleiding met je huidige baan zodat werk en studie elkaar aanvullen.

We zetten alle voordelen van deeltijd- en duale opleidingen op een rijtje:
  • Je kunt je huidige werk blijven doen tijdens je studie.
  • Een passende werkomgeving is bij een deeltijdopleiding in veel gevallen niet noodzakelijk.
  • Ga je liever niet naar school? Flexibel studeren met e-learning is mogelijk.

Wil je meer weten over de verschillen tussen voltijd- en deeltijdopleidingen? 

Lees meer over de verschillende opleidingsvarianten

Moet je stage lopen?

Kennis is belangrijk, maar praktijkervaring is onmisbaar als je je wilt laten omscholen. Daarom zul je bij alle volledige MBO- en HBO-Bacheloropleidingen stage moeten lopen. Als je gaat omscholen, zul je hoogstwaarschijnlijk nog geen baan in je nieuwe vakgebied hebben. Maar dat geeft niet: ook zonder passende werkplek kun je je inschrijven voor een deeltijdopleiding.

Het is aan te raden om je zo vroeg mogelijk (het liefst voordat je begint met je opleiding) al te oriënteren op stageplekken. Bedenk bij wat voor soort bedrijf je wilt werken, bekijk stagevacatures en schrijf eventueel al een paar bedrijven aan. Zo ben je gegarandeerd van een stageplek tijdens jouw opleiding!

Stap 6: Kies de opleiding die bij jouw wensen past

In de laatste stap bepaal je welke opleiding je gaat volgen om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen met je nieuwe beroep. Alleen, hoe weet je welke opleidingen goed zijn? We begrijpen dat de wildgroei aan opleidingen overweldigend kan zijn. Daarom helpen we je graag bij je keuze.

Opleiding.nl werkt alleen samen met de beste opleiders. Dat wil zeggen dat alle opleidingen voldoen aan de hoogste kwaliteitscriteria. Wil je een volledige MBO-, HBO- of Masteropleiding volgen? Dan weet je dat je bij Opleiding.nl alleen opleidingen vindt die geaccrediteerd zijn door het Ministerie van OCW.

Op Opleiding.nl kun je eenvoudig zoeken in de ruim 7.500 opleidingen die onze opleidingspartners momenteel aanbieden. Dat is veel, maar met behulp van de zoekfilters kun je je selectie onder andere verfijnen op vakgebied, opleidingsniveau of opleidingsduur. Wil je zo min mogelijk hoeven reizen? Dan kun je ook filteren op leslocatie.

Om je nog beter te kunnen helpen bij het kiezen van je opleiding hebben we een handige opleidingsvergelijker ontwikkeld. Hiermee kun je maximaal drie opleidingen in detail met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Kansrijke beroepen voor omscholing

Een nieuw beroep kies je meestal omdat je het leuk vindt. Toch is het van tevoren fijn om te weten hoe de baankansen per sector zijn, zodat je na je opleiding niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoewel de arbeidsmarkt voortdurend in beweging is, zijn er toch enkele sectoren waar de vraag naar nieuw personeel al langere tijd erg hoog is. Benieuwd welke sectoren dit zijn? Bekijk onze pagina over omscholen met baangarantie.  

Hoe betaal je omscholing?

Omscholen naar een ander specialisme kan behoorlijk uitdagend zijn, maar het levert je uiteindelijk veel op. Misschien twijfel je ook vanwege de kosten. Dit is meestal helemaal niet nodig; wanneer je besluit om om te scholen, kun je mogelijk gebruikmaken van subsidie of andere financiële regelingen. We leggen hier uit welke mogelijkheden er zijn:

Transitievergoeding

Als je contract bij een werkgever om welke reden dan ook niet wordt verlengd, dan is dat natuurlijk bijzonder vervelend. Gelukkig komen werknemers vaak in aanmerking voor een transitievergoeding wanneer ze in een dergelijke situatie terechtkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werkgever het dienstverband beëindigt.

STAP-budget

Wanneer je een nieuwe opleiding of training gaat volgen, kan je mogelijk gebruikmaken van het STAP-budget. STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is er voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en interessant wil blijven voor de arbeidsmarkt. Het is een aantrekkelijke subsidieregeling (van maximaal €1.000,-) die je onder andere kunt inzetten voor omscholing. De door de overheid in het leven geroepen regeling startte op 1 maart 2022 en zal periodiek beschikbaar worden gesteld door het kabinet.

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een vorm van studiefinanciering voor volwassenen. Hiermee kunnen studenten tot 55 jaar onder gunstige voorwaarden geld lenen voor studiekosten in het hoger onderwijs. Je kunt dus gebruikmaken van deze regeling wanneer je voor je HBO-diploma gaat. Zelfs als je alleen met het eerste jaar start!

Vijf tips voor een carrièreswitch

Een carrièreswitch… ga er maar aan staan. Het kan behoorlijk ingrijpend zijn om het op carrièregebied over een andere boeg te gooien, maar het biedt ook mooie kansen. Of je nu noodgedwongen gaat omscholen of simpelweg een nieuwe uitdaging wil; het is belangrijk om de juiste keuze te maken als je dit overweegt te doen. Daarom geven we je vijf tips die je kunt gebruiken wanneer je voor omscholing gaat.
 

1. Bezoek open dagen of loop ergens een dag mee

Je komt er pas achter of iets bij je past als je het echt ervaart. Daarom is het raadzaam om bijvoorbeeld open dagen te bezoeken zodat je je goed kunt laten informeren over de mogelijkheden die er zijn. Ook ontdek je op die manier welke opleiding het best bij je past. Soms hebben bedrijven ook hun eigen open dagen, bijvoorbeeld in de techniek. Door ergens eens een dag mee te lopen krijg je een goede eerste indruk van een beroep.
 

2. Breng jouw soft skills in kaart

Je hoort steeds vaker over soft skills, maar wat zijn het precies en waarom zijn ze zo belangrijk? Het zijn eigenschappen die je in staat stellen effectief en goed te communiceren met andere mensen. In veel beroepen wordt dit van je gevraagd. Je kunt hierbij denken aan aspecten als samenwerken, communicatie en aanpassingsvermogen. Je vergroot de kans op een geslaagde carrièreswitch door een beroep te kiezen dat zoveel mogelijk aansluit op jouw soft skills. Met behulp van een competentietest kun je erachter komen wat jouw soft skills zijn en welke beroepen daar goed bij passen.
 

3. Selecteer en schrap

Maak een selectie van rollen, competenties, vakgebieden en organisaties die bij jou passen – en welke vooral niet. Maak daarbij gebruik van jouw netwerk en leg contact met mensen die in deze positie werkzaam zijn. Ga zorgvuldig te werk en breng het goed kaart wat je precies zoekt, het gaat immers om je toekomst!
 

4. Kies een geschikte opleidingsvorm

Bepaal wat jij belangrijk vindt aan een opleiding en hoe jij het best leert. Daarbij is het belangrijk om ook te kijken naar welke opleidingsvorm goed bij je past. Ga je bijvoorbeeld voor een deeltijdopleiding of kies je liever voor een duale opleidingsvorm? En aan welke studievariant geef jij de voorkeur: afstandsonderwijs of klassikaal onderwijs? Door te kiezen voor de variant die het best bij jou past, vergroot je je kans op succes.
 

5. Twijfel niet en ga ervoor

Geduld is een schone zaak, ook wanneer je gaat omscholen.Laat je er dus niet door afschrikken als iets niet in één keer lukt. Het allerbelangrijkst is dat je vooruitgang boekt en stappen zet als je weet welke richting je op wil. Uitstellen zorgt namelijk alleen maar voor extra twijfel. Niet doen dus!

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Gericht advies over omscholing

Op Opleiding.nl vind je een groot aanbod aan opleidingen en trainingen die je kunt volgen als je gaat omscholen. Kom er in zes stappen achter welke opleiding aan jouw wensen voldoet met onze keuzehulp. Je kunt ook gebruikmaken van onze toegewijde opleidingsadviseurs. Zij geven jou persoonlijk en gericht advies over de mogelijkheden als het gaat om opleidingen.

Voor contact bel je ons op 088 - 9 390 000 of vul je ons contactformulier in.
Vraag een adviesgesprek aan