Alles wat je moet weten over werken in de zorg

Financieren omscholing zorg

Leren en ontwikkelen is in de zorgsector van groot belang. Niet alleen om de kennis en vaardigheden...
Lees meer..
Leren en ontwikkelen is in de zorgsector van groot belang. Niet alleen om de kennis en vaardigheden op te doen die je voor je werk nodig hebt, maar ook om bij te blijven in dit veranderende vakgebied....
Lees meer..
Leren en ontwikkelen is in de zorgsector van groot belang. Niet alleen om de kennis en vaardigheden op te doen die je voor je werk nodig hebt, maar ook om bij te blijven in dit veranderende vakgebied. Misschien denk je nu: allemaal leuk en aardig, maar hoe betaal ik dat? Gelukkig zijn er verschillende...
Lees meer..

Leren en ontwikkelen is in de zorgsector van groot belang. Niet alleen om de kennis en vaardigheden op te doen die je voor je werk nodig hebt, maar ook om bij te blijven in dit veranderende vakgebied. Misschien denk je nu: allemaal leuk en aardig, maar hoe betaal ik dat? Gelukkig zijn er verschillende subsidieregelingen voor wie een opleiding in de zorg wil volgen. En misschien wil je werkgever ook wel meebetalen aan jouw ontwikkeling. Hieronder lees je alles over financiering van (om)scholing binnen de zorg.

Wat kost een zorgopleiding?

De prijzen van zorgopleidingen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. Wat jouw zorgopleiding kost hangt onder andere af van wat voor soort opleiding het is en hoelang de opleiding duurt. Een volledige HBO Bachelor kost bijvoorbeeld meer dan een korte (online) training. Hieronder geven we je een inschatting van de kosten per opleidingsniveau. Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke prijs van jouw opleiding hiervan kan afwijken.
 

MBO 2 € 4.000,- tot € 5.000,-
MBO 3 € 6.000,- tot € 7.000,-
MBO 4 € 7.000,- tot € 8.000,-
HBO Bachelor ± € 20.000,-
Master > € 20.000,-

Wie betaalt jouw zorgopleiding?

Wanneer je een opleiding wilt gaan volgen, zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je betaalt zelf voor je opleiding.
 2. Je werkgever betaalt voor je opleiding.
   

1. Je betaalt zelf voor je opleiding 

Als je zelf voor je opleiding moet betalen, kan dit een drempel zijn om aan je ontwikkeling te werken. Toch raden we je aan om je niet te laten tegenhouden door de kosten. Er zijn namelijk verschillende financiële voordelen waar je gebruik van kunt maken als je een opleiding wilt volgen. Zo kun je met het levenlanglerenkrediet (lllk) bijvoorbeeld heel voordelig geld lenen voor een Associate degree-, Bachelor- of Masteropleiding. Ook zijn er verschillende subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken. Voor de prijs hoef je het dus zeker niet te laten.


2. Je werkgever betaalt voor je opleiding

Het kan ook zijn dat je (toekomstige) werkgever voor je opleiding betaalt. Veel organisaties stellen een opleidingsbudget beschikbaar voor hun medewerkers. Met dit budget kun je op kosten van de zaak een opleiding volgen. Ook bestaan er diverse subsidieregelingen en tegemoetkomingen voor werkgevers voor het opleiden van personeel. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Subsidieregeling Praktijkleren (SPL)
 • Fonds Ziekenhuis Opleidingen (FZO)
 • Kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg (KiPZ)
 • SectorplanPlus (t/m augustus 2022)

Subsidies voor opleidingen in de zorg

Naast een lening (het LevenLangLerenKrediet) kun je ook subsidie krijgen voor omscholing of bijscholing in de zorg. Zo is het STAP-budget een subsidie voor volwassenen die een opleiding of training willen volgen. Hiermee kun je tot € 1.000,- subsidie krijgen voor het volgen van een werkgerelateerde opleiding of training. Is de zorgopleiding die je wilt gaan volgen duurder? Dan betaal je de rest zelf. Houd er rekening mee dat er per tijdvak (het STAP-budget wordt elke twee maanden beschikbaar gesteld) maar een beperkt aantal personen gebruik kan maken van het STAP-budget. Het is dan ook belangrijk dat je er op tijd bij bent als je gebruik wilt maken van deze subsidie voor je zorgopleiding.

Wil je meer weten over het STAP-budget, de tijdvakken en de gesubsidieerde opleidingen? Op stap.opleiding.nl vertellen we je er alles over.

Lees meer over het STAP-budget

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Aan de slag met een zorgopleiding

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende mogelijkheden om jouw zorgopleiding te betalen. Zo is het volgen van een (vervolg)opleiding in de zorg een stuk toegankelijker, wat jouw situatie ook is. Ben je van plan om binnenkort met een opleiding te starten, maar heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Neem contact op