Als het gaat om het opleiden van medewerkers, dan stellen werkgevers zichzelf vaak de volgende vraag: “Wat nou als we investeren in het opleiden van onze mensen, en ze gaan daarna ergens anders werken?”
Een betere vraag zou zijn: “Wat nou als u niét investeert in het opleiden van uw mensen, en ze blijven bij u in dienst?”
Een organisatie kan alleen optimaal presteren als de werknemers optimaal presteren. En dat is alleen mogelijk als ze beschikken over het juiste opleidingsniveau en hun kennis up-to-date is. Opleiden of bijscholen is dus noodzaak. Gelukkig hoeft het opleiden van medewerkers niet altijd een hoge kostenpost te betekenen. Er zijn namelijk verschillende interessante subsidiemogelijkheden. Wij zetten ze voor u op een rijtje.
De overheid stimuleert de combinatie van werken en leren en heeft daarom de subsidieregeling Praktijkleren ingevoerd. Deze subsidieregeling geldt voor alle MBO BBL maatwerk- en incompanyopleidingen. De regeling is ook van toepassing op HBO Associate degree-, HBO Bachelor- en Masteropleidingen op het gebied van techniek, gezondheidszorg en gedrag en maatschappij. U kunt maximaal € 2.700,- per medewerker per jaar terugkrijgen.
Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) zijn stichtingen die door werkgevers- en werknemersorganisaties worden bestuurd. Deze fondsen verstrekken subsidies waarmee bedrijven kunnen investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun medewerkers.
Nederland telt ongeveer honderd opleidingsfondsen binnen de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt, dus de kans is groot dat u subsidie vanuit een van de fondsen kunt ontvangen.