Alles wat je moet weten over werken in de ouderenzorg

Sociale hulpverlening

Werk jij graag met mensen en ben je goed in regelen en organiseren? En ben je op zoek naar een baan...
Lees meer..
Werk jij graag met mensen en ben je goed in regelen en organiseren? En ben je op zoek naar een baan...
Lees meer..
Werk jij graag met mensen en ben je goed in regelen en organiseren? En ben je op zoek naar een baan waarin je veel kunt betekenen in de levens van andere mensen? Dan is sociaal werk misschien iets voor...
Lees meer..

Werk jij graag met mensen en ben je goed in regelen en organiseren? En ben je op zoek naar een baan waarin je veel kunt betekenen in de levens van andere mensen? Dan is sociaal werk misschien iets voor jou. Wat houdt dit vakgebied precies in en welke kennis en competenties heb je nodig om aan de slag te kunnen op het gebied van sociale hulpverlening? We vertellen je er alles over.

Wat is sociale hulpverlening?

Sociale hulpverlening, ook wel sociaal werk genoemd, is een onderdeel van de zorg dat gaat om het helpen van mensen die moeite hebben met het meedraaien in de maatschappij. Samen met andere professionals en vrijwilligers zorg je ervoor dat deze mensen een sterke sociale basis ontwikkelen. Je signaleert beginnende problemen en helpt mensen bij het oplossen van deze problemen. Daarbij stuur je erop aan dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen over hun situatie en actie ondernemen om deze te verbeteren.

Wat doet een sociaal werker?

Als sociaal werker werk je met mensen met uiteenlopende sociale problemen, zoals schulden, opvoedingsproblemen of verslavingen. Je kan werken voor een gezondheidsinstelling, maar ook bijvoorbeeld voor een ziekenhuis of bedrijf. Het is ook mogelijk om zelfstandig te werken als sociaal ondernemer. Daarnaast werken maatschappelijk werkers ook steeds vaker in interdisciplinaire wijkteams die worden aangestuurd door de gemeente.
De werkzaamheden van een sociaal werker bestaan onder andere uit:

 • mensen helpen beter te functioneren in een sociale omgeving, zoals hun werk of gezin;
 • het signaleren van beginnende problemen;
 • aansturen op het nemen van de eigen verantwoordelijkheid;
 • bemiddelen met of doorverwijzen naar de juiste instanties;
 • effectief samenwerken met professionals uit andere disciplines.
Aan de slag in de sociale hulpverlening

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen
Jeugdzorg is een voorbeeld van social work.

Baankansen in social work

Binnen de sociale hulpverlening zijn er veel verschillende beroepen, van sociaal pedagogisch hulpverlener tot maatschappelijk werker. De baankansen binnen dit vakgebied zijn gemiddeld. Dat betekent dat je na afronding van je opleiding social work een redelijke kans hebt op een baan die bij deze opleiding aansluit.

Competenties social work

Sociaal werk is een zeer praktijkgericht vak waarin je veel met mensen werkt. Daarom heb je om in dit vakgebied aan de slag te kunnen meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet voor social work ook over verschillende beroepscompetenties beschikken om je werk goed te kunnen uitvoeren, zoals:

 • goed luisteren en je kunnen inleven in de situatie van een ander;
 • kalm blijven een crisissituaties;
 • goed plannen en regelen;
 • samenwerken met andere betrokken instanties;
 • anderen kunnen overtuigen om zelf iets aan hun situatie te doen.

Ontdek jouw mogelijkheden binnen social work

Is social work echt iets voor jou en wil je de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen om in dit vakgebied aan de slag te kunnen? Of werk je al in de sociale hulpverlening en wil je verder doorgroeien? Neem dan eens een kijkje in het opleidingsaanbod voor sociale hulpverlening. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Bel dan 088 - 9 390 000 of vul ons contactformulier in.

Studieadvies aanvragen