Alles wat je moet weten over werken in de jeugdzorg

Omscholing jeugdzorg

In Nederland krijgt ongeveer één op de twaalf kinderen te maken met een vorm van jeugdzorg, meestal vanwege een onveilige thuissituatie. Jeugdzorgwerkers...
Lees meer..
In Nederland krijgt ongeveer één op de twaalf kinderen te maken met een vorm van jeugdzorg, meestal vanwege een onveilige thuissituatie. Jeugdzorgwerkers zorgen er dag in dag uit voor dat deze kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben om veilig en zelfverzekerd op te kunnen groeien. Wil jij iets voor kinderen kunnen betekenen en denk je erover de overstap te maken naar dit bijzondere zorgberoep?...
Lees meer..
In Nederland krijgt ongeveer één op de twaalf kinderen te maken met een vorm van jeugdzorg, meestal vanwege een onveilige thuissituatie. Jeugdzorgwerkers zorgen er dag in dag uit voor dat deze kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben om veilig en zelfverzekerd op te kunnen groeien. Wil jij iets voor kinderen kunnen betekenen en denk je erover de overstap te maken naar dit bijzondere zorgberoep? Dit is wat je erover moet weten:

In Nederland krijgt ongeveer één op de twaalf kinderen te maken met een vorm van jeugdzorg, meestal vanwege een onveilige thuissituatie. Jeugdzorgwerkers zorgen er dag in dag uit voor dat deze kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben om veilig en zelfverzekerd op te kunnen groeien. Wil jij iets voor kinderen kunnen betekenen en denk je erover de overstap te maken naar dit bijzondere zorgberoep? Dit is wat je erover moet weten:

Waarom werken in de jeugdzorg?

Overweeg je een carrièreswitch omdat je graag een bijdrage wil leveren aan de maatschappij? En werk je het liefst met kinderen? Dan kun je eens kijken naar de mogelijkheden om je om te laten scholen naar een beroep in de jeugdzorg. Dit is om verschillende redenen bijzonder werk:

  1. Je maakt verschil in het leven van een kind. Kinderen hebben de toekomst, maar die is niet voor ieder kind even rooskleurig. Als jeugdzorgwerker rust je niet voordat je de beste oplossing hebt gevonden. En wat is er nu mooier dan te zien dat een kind dankzij jouw hulp goed terechtkomt?

  2. ​Jeugdzorg is een heel veelzijdig vakgebied. Als je denkt aan jeugdzorg, denk je misschien meteen aan Bureau Jeugdzorg. Maar binnen de jeugdzorg zijn er veel meer richtingen die je op kunt. Heb je een administratieve of juridische achtergrond? Dan is de kans groot dat die kennis goed van pas komt in je nieuwe werk.

De uitdagingen van werken in de jeugdzorg

De zorgsector is één van de mooiste en meest dankbare sectoren om in te werken. Maar tegelijkertijd is het ook een sector die zowel fysiek als mentaal veel van je vraagt. Dit geldt ook voor de jeugdzorg. Daarom zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken voordat je je laat omscholen naar dit vakgebied.
  1. Je krijgt in je werk te maken met emotioneel zware situaties. Als jeugdzorgwerker handel je altijd in het belang van het kind, ook al betekent dit dat je soms ontzettend lastige beslissingen moet nemen.

  2. Je werk houdt niet op na werktijd. Jouw betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel zijn je grootste kracht, maar hierin schuilt ook een risico. Als je er gevoelig voor bent, kan het soms lastig te zijn om thuis niet te gaan piekeren over situaties die je op je werk hebt meegemaakt. Een duidelijke scheiding tussen werk en privé is in dit beroep moeilijk, maar erg belangrijk.

Omscholen naar jeugdzorg

Je hebt je verdiept in de voor- en nadelen van omscholing naar jeugdzorg en hebt besloten om er voor te gaan. Een mooie stap! Bij Opleiding.nl weten we dat een goede opleiding de beste basis is voor elke succesvolle omscholing. Maar hoe kies je de opleiding die het best bij je past? We helpen je graag op weg met meer informatie en een handig stappenplan.

Welke opleiding heb je nodig voor jeugdzorg?

Om binnen de jeugdzorg een geschikte baan te kunnen vinden, heb je minimaal een diploma op MBO-niveau 4 nodig. De meest bekende MBO-opleiding die opleidt tot jeugdzorgwerker niveau D is Pedagogisch Medewerker niveau 4. Na afronding kun je zelfstandig pedagogische hulp bieden aan kinderen en jongeren binnen een jeugdinstelling.

Als jeugdzorgwerker komen er veel verantwoordelijkheden bij jou te liggen. Daarom is voor veel functies binnen jeugdzorg minimaal een HBO-diploma in de richting van pedagogiek of social work (met als specialisatie jeugdzorg) verplicht. Hiermee kun je direct instromen in de jeugdzorg.

Voor meer informatie over de verschillen tussen de niveaus van jeugdzorgwerker kun je terecht op onze pagina over Jeugdzorg. Wil je weten welke opleidingen er nog meer zijn binnen dit bijzondere vakgebied? Bekijk dan het volledige opleidingsaanbod opleidingen jeugdzorg.

Werken in de jeugdzorg: 7 stappen

​1. Wat zijn je wensen?
Bedenk welk beroep binnen jeugdzorg jou het meest aanspreekt en welk opleidingsniveau je daarvoor nodig hebt. Zo heb je minimaal MBO 4-niveau nodig om jeugdzorgwerker niveau D te worden en minimaal HBO-niveau voor niveau A, B en C.
 
2. Waar wil je de opleiding volgen?
Plaats kan ook een rol spelen in je keuze voor een opleiding. Als je kiest voor klassikaal onderwijs is het wel zo prettig als je niet te ver hoeft te reizen. Soms kun je er ook voor kiezen om een opleiding of training via Virtual Classroom te volgen. Dit is klassikaal onderwijs dat je gewoon vanuit huis volgt. Op onze pagina over opleidingsvarianten lees je er alles over.

3. Verdiep je in het opleidingsaanbod
Op Opleiding.nl vind je een groot aanbod aan opleidingen jeugdzorg die je eenvoudig kunt filteren op basis van jouw wensen. Heb je onze opleidingsvergelijker al geprobeerd? Hiermee kun je tot drie opleidingen selecteren om te vergelijken. Zo zie je in één oogopslag hoe de opleidingen van elkaar verschillen.

4. Heb je nog twijfels?
Omscholen is een grote stap. Het is logisch dat je dan vragen hebt of twijfelt of dit wel de juiste stap is. Blijf vooral niet rondlopen met deze vragen. Je kunt eenvoudig een gesprek met een van onze opleidingsadviseurs aanvragen. Zij staan dagelijks voor je klaar om je te helpen met al je omscholingsvragen.

5. Schrijf je in en begin met je opleiding
Tijdens je opleiding doe je niet alleen theoretische kennis op. Om goed beslagen ten ijs te komen in de jeugdzorg is praktijkervaring minstens zo belangrijk. Het is niet bij alle opleidingen noodzakelijk om van tevoren een passende werkplek te hebben, maar houd er wel rekening mee dat je een stageplek nodig hebt waar je tijdens je opleiding praktijkopdrachten kunt uitvoeren.
  
6. Opleiding afgerond?
Gefeliciteerd, op zoek naar een baan!

7. HBO-Bachelor behaald? Laat je registreren in het SKJ-register.
SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en is het beroepsregister voor alle jeugd(zorg)professionals in Nederland. Als je op HBO- of Masterniveau aan de slag wil als jeugdzorgprofessional is registratie in dit register verplicht. Op deze manier kun je bewijzen dat je over de juiste kwaliteiten en vaardigheden beschikt.

Pas als je SKJ-geregistreerd bent, ben je bevoegd om risicovolle of complexe taken uit te voeren, in te grijpen bij crisissituaties of ingrijpende beslissingen te nemen.

Met welke opleidingen kun je je direct laten registreren in het SKJ?

  • HBO-Bachelor pedagogiek met specialisatie jeugd
  • HBO social work met specialisatie jeugd
  • Master jeugdzorg

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Zij-instroom jeugdzorg

Een baan in de jeugdzorg is zeker niet te onderschatten, maar juist de voldoening en dankbaarheid die het met zich meebrengt maken het werk zo interessant. Start je als zij-instromer, dan heb je natuurlijk ook genoeg mogelijkheden om je te specialiseren of door te groeien naar andere functies binnen de jeugdzorg.   

Voor meer informatie over omscholing naar de zorgsector kun je kijken op onze pagina Omscholing zorg. Behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact met ons op.

Neem contact op