Een van de beslissingen die je moet nemen als je een opleiding kiest, is het niveau van de opleiding. Maar welke niveaus zijn er eigenlijk allemaal en hoe weet je welk niveau het beste bij jou past? Wij zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje!
MBO-opleidingen
MBO-opleidingen vormen de basis van de beroepsopleidingen in Nederland. Of je nu aan een carrièreswitch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt en je verder wilt ontwikkelen: het kan allemaal. Je kunt kiezen voor een meerjarige erkende opleiding op niveau 2, 3 of 4, maar ook voor korte, specialistische programma’s.
Kies jouw MBO-opleiding:
Met een MBO-opleiding op niveau 2 word je opgeleid voor een ondersteunende functie. Daarna kun je aan de slag als medewerker in veel verschillende bedrijven en organisaties. Je kunt met deze opleiding starten als je beschikt over een LBO-, VBO-, VMBO- of MAVO-diploma. Ook met een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar kun je van start. Heb je geen passende vooropleiding? Dan kun je een toelatingstoets maken. Met het diploma op niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3 of 4.
Als je graag een vakopleiding wilt volgen waarmee je zelfstandig aan de slag kunt, dan is een MBO-opleiding op niveau 3 iets voor jou. Als vooropleiding heb je minimaal nodig: een MBO-diploma niveau 2, een VMBO-diploma (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Heb je dit niet, dan kun je een toelatingstoets maken. Na het behalen van een MBO-opleiding op niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4.
Wil je een middenkaderfunctie? En heb je een diploma op MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar? Dan kun je starten met MBO niveau 4. Na afloop kun je je werkzaamheden zelfstandig uitvoeren en leidinggeven aan een team. Bovendien kun je met dit diploma doorstromen naar een HBO-opleiding.
Naast volledige MBO-opleidingen op niveau 2, 3 of 4, kun je ook kortere MBO-programma's volgen. Je verdiept je dan in een paar maanden tijd in een onderwerp van jouw keuze. Je krijgt niet alleen theorie, maar je voert ook verschillende praktijkopdrachten uit waarin je alles wat je leert meteen kunt toepassen. Als je daarna nog verder wilt leren in een niveau-opleiding, dan kun je mogelijk met het deelprogramma sneller het erkende diploma halen.
MHBO-opleidingen
Denk jij erover om een HBO-opleiding te volgen, maar twijfel je of dat misschien een te grote stap is? Kies dan voor een MBHO-opleiding. Het niveau van een MHBO-opleiding zit tussen MBO niveau 4 en HBO in. Deze opleidingen duren 5 tot 12 maanden. Je volgt modules op het hoogste MBO-niveau en maakt een eindopdracht op (beginnend) HBO-niveau. Dat betekent dat je deels heel praktisch bezig bent en deels meer op analytisch niveau zit.
Opstap richting HBO
Je went op deze manier niet alleen aan het hogere niveau, maar je verbetert tegelijkertijd je kennis en vaardigheden. Zo maak je in een paar maanden tijd een heel geleidelijke overstap naar HBO-niveau. Als je ervan overtuigd bent dat je verder wilt op dit niveau, dan kun je verder studeren in een HBO Associate degree of HBO Bacheloropleiding.
Let op: als je een MHBO-opleiding succesvol hebt afgerond, betekent dit niet automatisch dat je toegelaten wordt tot een HBO Bacheloropleiding of HBO Associate degree. Je moet dan nog steeds aan de toelatingseisen (minimaal een MBO 4- of HAVO-diploma) voldoen.
HBO-opleidingen
Veel praktijkervaring, maar geen diploma? Of heb je een MBO-diploma en wil je graag doorleren? Met een HBO-opleiding ontwikkel je jezelf en laat je zien dat je op hoog niveau denkt en werkt.
Kies de HBO-opleiding die bij jou past
Bij ons vind je een overzicht van alle HBO-opleidingen: van een kort HBO-programma tot een officieel erkende HBO Bacheloropleiding. Alle HBO-opleidingen en -programma’s voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.
Erkende volledige HBO Bacheloropleiding
Met een HBO Bacheloropleiding behaal je een officieel erkend getuigschrift. Hiermee heb je een zeer waardevol diploma in handen, dat internationale waarde heeft. De HBO Bacheloropleidingen zijn geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Tijdens de opleiding maak je praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Het is daarom belangrijk dat je werkplek goed aansluit bij de opleiding. Geen (geschikte) werkplek? Dan ga je stage lopen om de opdrachten toch in de praktijk uit te voeren.
Na het behalen van een Bachelordiploma blijft er altijd ruimte voor verdieping. Je wilt je verder ontwikkelen op een specifiek gebied of op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in je vak. Dat kan met een Post Bachelor. Je gaat praktijkgericht aan de slag en ontdekt hoe je de theorie in de praktijk toepast.
Wil je een HBO-studie doen, maar zie je op tegen vier jaar met veel theorie? Kies dan voor een Associate degree. Dat is een tweejarige praktijkgerichte HBO-opleiding, die is opgebouwd uit vakken die ook in een geaccrediteerde Bacheloropleiding zitten. Daarmee ben je dus verzekerd van kwaliteit. In twee jaar leer je precies wat er in de praktijk toe doet en wat jij nu en straks in je werk nodig hebt. Op deze manier kun je al snel aan de slag op HBO-niveau. Na afronding ontvang je een wettelijk erkend HBO-getuigschrift: de Associate degree. Wil je na afloop toch verder studeren? Dan kun soepel doorstromen in de Bacheloropleiding, meestal met vrijstelling voor de vakken die je al hebt gevolgd.
Dit zijn korte programma’s van enkele maanden over een specifiek onderwerp. Hiermee laat je zin korte tijd zien dat je beschikt over HBO-werk- en -denkniveau. Vaak bestaat zo’n programma uit onderdelen van een HBO Bacheloropleiding. Als je na je HBO-programma wilt doorstromen in de volledige Bachelor, dan kun je voor de gevolgde vakken vrijstelling aanvragen.
Post-Bacheloropleidingen
Beschik jij over HBO-/WO-werk- en -denkniveau? En wil je je verder ontwikkelen binnen een specifiek vakgebied? Ga dan voor een Post Bachelor, met keuze uit diverse vakgebieden en specialisaties. In een Post Bacheloropleiding worden onderwerpen diepgaand behandeld en krijg je een goed inzicht in het vakgebied of de specialisatie.
Post Bacheloropleidingen zijn opgebouwd uit modules. Je focust je steeds op één onderwerp en sluit dat af met een opdracht of examen. Dit zorgt voor veel overzicht en flexibiliteit. Vanuit een Post Bacheloropleiding kun je prima doorstuderen in de vorm van een Masterstudie.
Masteropleidingen
Met een Masteropleiding versterk je je kennis en inzicht op het hoogste niveau. Je wordt zo een expert in je discipline. Je kunt kiezen voor een volledige erkende Masteropleiding, een korter Masterprogramma of een losse Masterclass.
Kies jouw Masteropleiding:
Erkende volledige Masteropleiding
Bijna alle Masters van de opleiders achter Opleiding.nl zijn officieel erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Je bent dus verzekerd van een hoge kwaliteit van de opleiding, en van internationale erkenning van je getuigschrift en je graad. Je kunt een Masteropleiding volgen als je een HBO Bachelor of universitaire Bachelor hebt afgerond. Heb je niet de juiste vooropleiding, maar wel het niveau? Dan kun je starten met een losse Masterclass. Je kunt ook een 21+ toets afleggen. Op basis van die toets wordt beoordeeld of je toelaatbaar bent voor een volledige Masteropleiding. Per opleiding kunnen aanvullende eisen kunnen gelden.
Professional Master: thema centraal
Professional Masters zijn kortere programma’s rondom een bepaald thema. Deze opleidingen zijn opgebouwd uit onderdelen van de volledige Masteropleiding. Wil je aansluitend alsnog een volledige Masteropleiding gaan volgen, dan kun je op basis van je voltooide Professional Master vrijstellingen aanvragen en zo je studieduur verkorten. Een goede keuze als je je snel op Masterniveau wilt ontwikkelen en je cv wilt verbeteren in een bepaald onderwerp, of als je nog niet zeker weet of je een volledige Masteropleiding wilt volgen.
Masterclasses: kort en krachtig
Masteropleidingen zijn opgebouwd uit meerdere Masterclasses. Deze Masterclasses kun je ook los volgen en afronden met een diploma. De gevolgde Masterclasses kun je later alsnog inbrengen in een Professional Master of volledige Masteropleiding.
Trainingen
Merk je soms in je dagelijkse praktijk dat je ‘iets’ tekortkomt? Zit je af en toe met heel specifieke vragen? Of beland je wel eens in situaties waarin je niet precies weet hoe je moet reageren? Dan kun je met een training in korte tijd precies werken aan die punten die jij nodig vindt. Denk bijvoorbeeld aan leidinggeven, communiceren, persoonlijke effectiviteit of een computertraining. Tijdens een training speelt de theorie een minder belangrijke rol, het draait voornamelijk om hoe je die toepast in de praktijk.
Bij de meeste trainingen geef je vooraf door wat jouw voorkennis is en wat je leerwensen zijn. Dat zorgt ervoor dat de onderwerpen die je interesseren ook echt tijdens de training aan bod komen. Zo leer je in korte tijd nieuwe vaardigheden die je meteen in je werk kunt toepassen.
Toelichting e-learning
Past een klassikale opleiding niet bij jou? Bijvoorbeeld omdat je in ploegendienst werkt, vaak in het buitenland bent of omdat je door jouw persoonlijke situatie niet gemakkelijk van huis kunt? Dan kun je kiezen voor zelfstudie. De opleiders op Opleiding.nl noemen dat: e-learning. De meeste opleidingen op deze site hebben ook een e-learningvariant.
Zelfstandig studeren met begeleiding
Als je kiest voor e-learning, dan volg je de opleiding online. Je krijgt je boeken thuisgestuurd en je krijgt toegang tot een speciale online leeromgeving. Daar vind je je studiewijzer en je opdrachten. Ook alle informatie over eindopdrachten en examens staat online. Je start steeds met een module over één onderwerp. Je kunt je dus steeds helemaal focussen op dat onderwerp. Daarna doe je examen of lever je een afsluitende opdracht in. Pas dan start je met de volgende module. Zo bewaar je het overzicht en blijf je gemotiveerd om je opleiding af te ronden.
Met e-learning studeer je wel zelfstandig, maar niet alleen. Vanuit je opleider ontvang je feedback op de gemaakte opdrachten. En uiteraard kun je altijd vragen stellen over de leerstof. Zo word je goed voorbereid voor je examens.
Praktijkmodules
Uiteraard zijn er onderwerpen die je niet uit een boek kunt leren. Als je de e-learningvariant kiest van een opleiding met praktijkmodules, dan volg je die wel op locatie.
Toelichting erkend onderwijs
De MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, Associate degree-opleidingen, HBO Bacheloropleidingen en Matsteropleidingen op Opleiding.nl zijn officieel erkend door de door de overheid bevoegde instanties.
Erkende Masteropleidingen
De Masteropleidingen op Opleiding.nl zijn allemaal uitgebreid onderzocht door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), de officiële accreditatieorganisatie die de kwaliteit van het erkend hoger onderwijs toetst in opdracht van het ministerie van OCW. Alle opleidingen op onze website hebben zo’n officiële accreditatie ontvangen en zijn daarmee erkend. Je krijgt dus een officieel getuigschrift en mag jezelf Master noemen.
De HBO Bachelors en de HBO Associate degrees die je op Opleiding.nl vindt, zijn allemaal uitgebreid onderzocht door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), de officiële accreditatieorganisatie die de kwaliteit van het erkend hoger onderwijs toetst in opdracht van het ministerie van OCW. Alle opleidingen op onze website hebben zo’n officiële accreditatie ontvangen en zijn daarmee erkend. Je krijgt dus een officieel getuigschrift en mag jezelf Bachelor of Associate degree noemen.
Alle MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 zijn op kwaliteit gecontroleerd en als teken van erkenning opgenomen in het Crebo: het Centraal Register Beroepsopleidingen. Je kiest dus gegarandeerd een opleiding van goede kwaliteit en jouw officiële diploma is evenveel waard als dat van een voltijdopleiding aan een ROC.
De brancheopleidingen op Opleiding.nl zijn officieel erkend door de officiële brancheorganisaties. Om in aanmerking te komen voor het officiële branchediploma, moet je soms externe examens afleggen, die door de brancheorganisatie worden georganiseerd. Ook moet je voor sommige opleidingen een stage lopen om aan te tonen dat je je nieuwe vaardigheden in de praktijk kunt brengen.
De opleiders op Opleiding.nl zijn allemaal officieel erkend door het Ministerie van OCW, en mogen op basis van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) opleidingen verzorgen en officiële diploma’s uitgeven. Dat betekent dat je ook voor kortere opleidingsprogramma’s een officieel diploma ontvangt, namelijk het instituutsdiploma van jouw opleider.