Opleidingsniveaus

Een van de beslissingen die je moet nemen als je een opleiding kiest, is het niveau van de opleiding. Maar welke niveaus zijn er eigenlijk allemaal en hoe weet je welk niveau het beste bij jou past? Wij zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje!

  • MBO-opleidingen
  • MHBO-opleidingen
  • HBO-opleidingen
  • Post-Bacheloropleidingen
  • Masteropleidingen
  • Trainingen
  • Toelichting e-learning
  • Toelichting erkend onderwijs
     

MBO-opleidingen

MBO-opleidingen vormen de basis van de beroepsopleidingen in Nederland. Of je nu aan een carrièreswitch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt en je verder wilt ontwikkelen: het kan allemaal. Je kunt kiezen voor een meerjarige erkende opleiding op niveau 2, 3 of 4, maar ook voor korte, specialistische programma’s.

Kies jouw MBO-opleiding:

MBO-opleidingen niveau 2
MBO-opleidingen niveau 3
MBO-opleidingen niveau 4
Deelprogramma’s MBO

MHBO-opleidingen

Denk jij erover om een HBO-opleiding te volgen, maar twijfel je of dat misschien een te grote stap is? Kies dan voor een MBHO-opleiding. Het niveau van een MHBO-opleiding zit tussen MBO niveau 4 en HBO in. Deze opleidingen duren 5 tot 12 maanden. Je volgt modules op het hoogste MBO-niveau en maakt een eindopdracht op (beginnend) HBO-niveau. Dat betekent dat je deels heel praktisch bezig bent en deels meer op analytisch niveau zit.

Opstap richting HBO

Je went op deze manier niet alleen aan het hogere niveau, maar je verbetert tegelijkertijd je kennis en vaardigheden. Zo maak je in een paar maanden tijd een heel geleidelijke overstap naar HBO-niveau. Als je ervan overtuigd bent dat je verder wilt op dit niveau, dan kun je verder studeren in een HBO Associate degree of HBO Bacheloropleiding.

Let op: als je een MHBO-opleiding succesvol hebt afgerond, betekent dit niet automatisch dat je toegelaten wordt tot een HBO Bacheloropleiding of HBO Associate degree. Je moet dan nog steeds aan de toelatingseisen (minimaal een MBO 4- of HAVO-diploma) voldoen.

HBO-opleidingen

Veel praktijkervaring, maar geen diploma? Of heb je een MBO-diploma en wil je graag doorleren? Met een HBO-opleiding ontwikkel je jezelf en laat je zien dat je op hoog niveau denkt en werkt.

Kies de HBO-opleiding die bij jou past

Bij ons vind je een overzicht van alle HBO-opleidingen: van een kort HBO-programma tot een officieel erkende HBO Bacheloropleiding. Alle HBO-opleidingen en -programma’s voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Erkende volledige HBO Bacheloropleiding
Post Bachelor
HBO Associate degree
Kort HBO-programma

Post-Bacheloropleidingen

Beschik jij over HBO-/WO-werk- en -denkniveau? En wil je je verder ontwikkelen binnen een specifiek vakgebied? Ga dan voor een Post Bachelor, met keuze uit diverse vakgebieden en specialisaties. In een Post Bacheloropleiding worden onderwerpen diepgaand behandeld en krijg je een goed inzicht in het vakgebied of de specialisatie.

Post Bacheloropleidingen zijn opgebouwd uit modules. Je focust je steeds op één onderwerp en sluit dat af met een opdracht of examen. Dit zorgt voor veel overzicht en flexibiliteit. Vanuit een Post Bacheloropleiding kun je prima doorstuderen in de vorm van een Masterstudie.

Masteropleidingen

Met een Masteropleiding versterk je je kennis en inzicht op het hoogste niveau. Je wordt zo een expert in je discipline. Je kunt kiezen voor een volledige erkende Masteropleiding, een korter Masterprogramma of een losse Masterclass.

Kies jouw Masteropleiding:

Erkende volledige Masteropleiding
Professional Master: thema centraal
Masterclasses: kort en krachtig

Trainingen

Merk je soms in je dagelijkse praktijk dat je ‘iets’ tekortkomt? Zit je af en toe met heel specifieke vragen? Of beland je wel eens in situaties waarin je niet precies weet hoe je moet reageren? Dan kun je met een training in korte tijd precies werken aan die punten die jij nodig vindt. Denk bijvoorbeeld aan leidinggeven, communiceren, persoonlijke effectiviteit of een computertraining. Tijdens een training speelt de theorie een minder belangrijke rol, het draait voornamelijk om hoe je die toepast in de praktijk.

Bij de meeste trainingen geef je vooraf door wat jouw voorkennis is en wat je leerwensen zijn. Dat zorgt ervoor dat de onderwerpen die je interesseren ook echt tijdens de training aan bod komen. Zo leer je in korte tijd nieuwe vaardigheden die je meteen in je werk kunt toepassen.

Toelichting e-learning

Past een klassikale opleiding niet bij jou? Bijvoorbeeld omdat je in ploegendienst werkt, vaak in het buitenland bent of omdat je door jouw persoonlijke situatie niet gemakkelijk van huis kunt? Dan kun je kiezen voor zelfstudie. De opleiders op Opleiding.nl noemen dat: e-learning. De meeste opleidingen op deze site hebben ook een e-learningvariant.

Zelfstandig studeren met begeleiding

Als je kiest voor e-learning, dan volg je de opleiding online. Je krijgt je boeken thuisgestuurd en je krijgt toegang tot een speciale online leeromgeving. Daar vind je je studiewijzer en je opdrachten. Ook alle informatie over eindopdrachten en examens staat online. Je start steeds met een module over één onderwerp. Je kunt je dus steeds helemaal focussen op dat onderwerp. Daarna doe je examen of lever je een afsluitende opdracht in. Pas dan start je met de volgende module. Zo bewaar je het overzicht en blijf je gemotiveerd om je opleiding af te ronden.

Met e-learning studeer je wel zelfstandig, maar niet alleen. Vanuit je opleider ontvang je feedback op de gemaakte opdrachten. En uiteraard kun je altijd vragen stellen over de leerstof. Zo word je goed voorbereid voor je examens.

Praktijkmodules

Uiteraard zijn er onderwerpen die je niet uit een boek kunt leren. Als je de e-learningvariant kiest van een opleiding met praktijkmodules, dan volg je die wel op locatie.

Toelichting erkend onderwijs

De MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, Associate degree-opleidingen, HBO Bacheloropleidingen en Matsteropleidingen op Opleiding.nl zijn officieel erkend door de door de overheid bevoegde instanties.

Erkende Masteropleidingen
Erkende HBO-opleidingen
Erkende MBO-opleidingen
Brancheopleidingen
Instituutsdiploma’s
Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen per mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ook zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 bereikbaar via onze social media kanalen FacebookTwitter en LinkedIn.

 

info@opleiding.nlKVK-nummer: 17113834