Alles wat je moet weten over werken als ergotherapeut

Paramedisch

Wil je een paramedisch beroep gaan uitoefenen? Dan heb je ongetwijfeld een hoop vragen over dit vakgebied....
Lees meer..
Wil je een paramedisch beroep gaan uitoefenen? Dan heb je ongetwijfeld een hoop vragen over dit vakgebied....
Lees meer..
Wil je een paramedisch beroep gaan uitoefenen? Dan heb je ongetwijfeld een hoop vragen over dit vakgebied. Welke beroepen zijn er allemaal en wat zijn de baankansen voor deze beroepen? En welke competenties...
Lees meer..

Wil je een paramedisch beroep gaan uitoefenen? Dan heb je ongetwijfeld een hoop vragen over dit vakgebied. Welke beroepen zijn er allemaal en wat zijn de baankansen? En welke competenties heb je nodig om in de paramedische zorg te werken? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is paramedische zorg?

‘Paramedisch’ betekent ‘naast het medische’. Simpel gezegd is paramedische zorg een aanvulling op de reguliere, vaak multidisciplinaire zorg. De medische zorg richt zich vooral op diagnostisering, behandeling en genezing. Paramedische zorg heeft als doel de gezondheid van een patiënt op peil te houden.

Wat doet een paramedicus?

Wat je takenpakket als paramedicus is, hangt af van je gekozen specialisatie. Als doktersassistent of mondhygiënist werk je bijvoorbeeld naast of onder toezicht van een (tand)arts en verricht je zelfstandig kleine medische behandelingen zonder een diagnose te stellen.

In andere paramedische beroepen, zoals fysio- of oefentherapeut, begeleid je zelfstandig patiënten die bijvoorbeeld vanuit de huisarts zijn doorverwezen. Je helpt je cliënt met oefeningen die de nadruk leggen op het voorkomen of verminderen van lichamelijke klachten.

Wat zijn paramedische beroepen?

Overal in de zorgsector kom je paramedici tegen. We noemen er een aantal:

 • Een fysiotherapeut behandelt mensen die moeite hebben met bewegen.
 • Als logopedist help je mensen met taal-, spraak- en stemproblemen.
 • Een ergotherapeut helpt mensen met een lichamelijke of psychische beperking bij hun dagelijkse activiteiten.
 • Als doktersassistent adviseer je patiënten, plan je afspraken in en verricht je kleine medische basishandelingen.
 • Een apothekersassistent houdt zich onder andere bezig met het adviseren van cliënten, medicijnen uitgeven en het informeren over medicijngebruik.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in paramedische beroepen

Voor afgestudeerde paramedici zijn de baankansen goed. Op dit moment is er veel vraag naar fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten op HBO-niveau. Ook de baankans voor doktersassistenten op MBO-niveau zal de komende jaren blijven toenemen. Start je nu met een volledige MBO-opleiding, dan is de kans groot dat je over twee jaar direct aan de slag kunt. 

Benieuwd welke andere paramedische beroepen momenteel in trek zijn? In onze lijst met kansrijke beroepen kun je per vakgebied precies zien met welke beroepen je momenteel de meeste kans hebt op een baan.

Competenties in paramedische beroepen

Wil je weten of je een goede match bent met de paramedische beroepen? Competenties kunnen voor elk beroep binnen de paramedische zorgsector verschillen, maar als jij je kunt vinden in onderstaande vijf competenties, dan zou een paramedisch beroep goed bij je kunnen passen! Als paramedicus kun je:

 • goed luisteren en je inleven in de cliënt;
 • cliënten concrete en heldere adviezen geven;
 • precies analyseren waar het probleem zit;
 • zelfstandig én in teamverband werken;
 • je kennis op peil houden door regelmatig bijscholing te volgen.

Benieuwd welke paramedische opleiding het best bij jou past?

Hopelijk heeft deze pagina je een beter beeld gegeven van het paramedisch vakgebied. Wil je je (verder) ontwikkelen binnen dit vakgebied? Bekijk dan ook onze pagina over paramedische opleidingen. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Dan helpen we natuurlijk graag. Bel 088 - 9 390 000 of laat je gegevens achter via ons contactformulier voor een persoonlijk advies.

Studieadvies aanvragen