EVC – Zet je ervaring om naar vrijstelling voor een erkend diploma

Ben jij goed in je werk, heb je veel ervaring, maar geen officieel diploma? Een diploma leek niet belangrijk toen je aan het werk ging, maar nu heb je er toch een nodig. Om verder te groeien, om aan de slag te gaan in een nieuwe functie of om te kunnen blijven werken waar je nu werkt.

Een hele studie volgen voor iets wat je voor het grootste deel al kunt, dat is zonde van de tijd en het geld. En gelukkig is dat ook niet nodig. Met een EVC-procedure kun je je ervaring omzetten naar een erkenning. Dit is al een belangrijke stap. Bovendien kun je de erkenning mogelijk gebruiken als vrijstelling in een opleiding. Dat scheelt tijd en geld. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties, simpelweg betekent dit erkenning van wat je al kunt.

Ook je werkgever heeft belang bij gecertificeerde en gediplomeerde medewerkers. Een investering in de studie van medewerkers levert werkgevers personeel op met recente en direct toepasbare kennis. Bovendien verhoogt een investering in de ontwikkeling van medewerkers de motivatie en binding aan het bedrijf.

Een EVC-procedure is eenvoudig aan te vragen via de website van EVC Centrum Nederland.

Het gaat om jouw kennis en ervaring

In de EVC-procedure kijk je samen met een begeleider naar de kennis en ervaring die je hebt. Zo ga je na welke vaardigheden je hebt, wat je weet en welke praktische voorbeelden je daarvan hebt. Je gaat na wat je kunt op grond van je werk, je privéleven of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Deze ervaringen verzamel je in een verslag, je portfolio.

Het portfolio wordt daarna beoordeeld door 1 of 2 beoordelaars. Zij controleren of je inderdaad de kennis en vaardigheden hebt. Soms moet je een praktijkopdracht uitvoeren of een gesprek voeren met je beoordelaars om jouw kunnen aan te tonen.

Officiële certificering

Als de beoordelaars het portfolio positief beoordelen, krijg je een officieel Ervaringscertificaat. Hiermee kun je aan je huidige of toekomstige werkgever laten zien welke kennis en ervaring jij hebt. Ook kun je hiermee mogelijk vrijstelling krijgen in officieel erkende opleidingen, zoals een MBO-opleiding of een HBO-opleiding.

De voordelen van EVC in het kort

Voor jou als EVC-kandidaat:

 • Je ervaring wordt officieel erkend
 • Je kunt in korte tijd een MBO- of HBO-diploma halen
 • Je hebt grotere kans op een nieuwe baan of een promotie
 • Je hoeft alleen nog maar te leren wat je nog niet weet
 • Je opleidingskosten zijn lager
 
Voor je organisatie:
 • EVC getuigt van goed werkgeverschap
 • Medewerkers kunnen flexibeler ingezet worden
 • Medewerkers ontwikkelen zich gericht
 • Medewerkers zijn sneller gekwalificeerd
 • Medewerkers blijven gemotiveerd en worden zelfverzekerd
 • Opleidingskosten zijn lager
 • Outplacementkosten zijn lager
Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen per mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ook zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 bereikbaar via onze social media kanalen FacebookTwitter en LinkedIn.

 

info@opleiding.nlKVK-nummer: 17113834