Alles wat je moet weten over werken in de ouderenzorg

Gehandicaptenzorg

Als mens wil je zoveel mogelijk de regie houden over je eigen leven. Klinkt logisch, maar in de praktijk...
Lees meer..
Als mens wil je zoveel mogelijk de regie houden over je eigen leven. Klinkt logisch, maar in de praktijk...
Lees meer..
Als mens wil je zoveel mogelijk de regie houden over je eigen leven. Klinkt logisch, maar in de praktijk komt het weleens voor dat mensen – bijvoorbeeld door een fysieke of mentale beperking – voor diverse...
Lees meer..

Als mens wil je zoveel mogelijk de regie houden over je eigen leven. Klinkt logisch, maar in de praktijk komt het weleens voor dat mensen – bijvoorbeeld door een fysieke of mentale beperking – voor diverse uitdagingen staan. Wil jij deze mensen de ondersteuning geven die ze nodig hebben? Dan is een baan in de gehandicaptenzorg iets voor jou. Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Wat is gehandicaptenzorg?

Werken in de gehandicaptenzorg betekent het zorgen voor en begeleiden van cliënten met een bepaalde functiebeperking. Die beperking kan te maken hebben met een achterstand in bijvoorbeeld verstandelijke, emotionele of fysieke ontwikkeling. Als begeleider in de gehandicaptenzorg speel jij een belangrijke rol in die ontwikkeling bij de cliënt.

Wat doet een medewerker gehandicaptenzorg?

Doordat er verschillende doelgroepen zijn, kun je als medewerker in de gehandicaptenzorg vele kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld (persoonlijk) begeleider worden. In deze rol ben je het aanspreekpunt van de cliënt en maak je samen met hem of haar een persoonlijk plan. Als begeleider kun je werken op een woonvorm, als coördinerend begeleider of als begeleider van een groep. Wanneer je werkzaam bent als ambulant begeleider bezoek je cliënten thuis.

Waarom werken in de gehandicaptenzorg?

Wanneer je kiest voor een baan in de gehandicaptenzorg, kies je voor een baan waarin je van grote betekenis bent voor andere mensen. Je zorgt er namelijk voor dat mensen met een beperking zo veel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. Samen met de patiënt kijk je naar de mogelijkheden die hij of zij heeft om zo zelfstandig mogelijk te leven. Daarnaast bied je natuurlijk ook liefdevolle zorg en een luisterend oor. Kortom: in de gehandicaptenzorg doe je werk waar je trots op mag zijn.

Het dankbare werk is overigens niet het enige wat werken in de gehandicaptenzorg zo aantrekkelijk maakt. Het werk is namelijk ook ontzettend veelzijdig. Je ondersteunt mensen van alle leeftijden bij zeer uiteenlopende aspecten van het dagelijks leven. Daardoor is geen dag hetzelfde en blijft het werk je uitdagen.

Werken in de gehandicaptenzorg.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in de gehandicaptenzorg

De vraag naar mensen in de zorg in momenteel erg groot. Dat geldt zeker ook voor de gehandicaptenzorg. Vooral als verpleegkundig specialist of verzorgende zul je snel een baan vinden. Deze beroepen zijn namelijk opgenomen in de lijst van kansrijke beroepen die het UWV heeft opgesteld in december 2021.

Oefeningen met cliënten vormen een groot onderdeel van je werk in de gehandicaptenzorg

Competenties in de gehandicaptenzorg

Een professional in de gehandicaptenzorg word je natuurlijk niet zomaar. Zorg dus dat je de juiste kennis en competenties ontwikkelt zodat je jezelf goed voorbereidt op dit vakgebied. Zo is het belangrijk dat je:

  • goed kunt inspelen op de zorgvraag van de cliënt;
  • goed kunt communiceren om bijvoorbeeld een vertrouwensband op te bouwen;
  • gestructureerd, methodisch en kostenbewust kunt werken;
  • kunt omgaan met de grenzen van je cliënten.

Ontdek jouw ontwikkelmogelijkheden op het gebied van gehandicaptenzorg

Ben je benieuwd met welke opleidingen jij kan starten of doorgroeien in de gehandicaptenzorg? Bekijk dan snel het complete opleidingsaanbod voor de gehandicaptenzorg. Wanneer je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze, staan onze studieadviseurs graag voor je klaar. Bel 088 – 9 390 000 of vul ons contactformulier in.

Studieadvies aanvragen