Verpleegkundige salaris

Hoeveel verdien je als verpleegkundige? Een belangrijke vraag wanneer je in dit vakgebied wilt werken....
Lees meer..
Hoeveel verdien je als verpleegkundige? Een belangrijke vraag wanneer je in dit vakgebied wilt werken....
Lees meer..
Hoeveel verdien je als verpleegkundige? Een belangrijke vraag wanneer je in dit vakgebied wilt werken. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je straks als verpleegkundige voldoende inkomen hebt...
Lees meer..

Hoeveel verdien je als verpleegkundige? Een belangrijke vraag wanneer je in dit vakgebied wilt werken. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je straks als verpleegkundige voldoende inkomen hebt om van te leven. Daarom vertellen we je op deze pagina alles over het gemiddelde salaris van een verpleegkundige. Zit je al een tijdje in het vak en ben je benieuwd hoe je als verpleegkundige een salarisverhoging kunt krijgen? Lees ook dan vooral verder.

Hoeveel verdient een verpleegkundige?

Het is niet eenvoudig om een gemiddeld salaris voor verpleegkundigen te benoemen. Wat een verpleegkundige verdient hangt namelijk af van verschillende factoren. Niet alleen je werkervaring en opleidingsniveau spelen een belangrijke rol, maar ook bijvoorbeeld je werkplek. Zo verdient een verpleegkundige in een ziekenhuis bijvoorbeeld meer dan een wijkverpleegkundige. We kunnen je dan ook niet vertellen wat je precies gaat verdienen als verpleegkundige, maar we kunnen je wel een idee geven van de gemiddelde salarissen in het vakgebied.

Goed om te weten: alle op deze pagina genoemde salarissen zijn brutosalarissen op basis van 40 uur per week.

MBO
 

Leerlingsalaris
€ 335,- tot € 1.463,-

 

Startsalaris
Min. € 1.840,-

 

HBO
 

Leerlingsalaris
€ 1.184,43 tot € 2.048,54

 

Startsalaris
€ 2.068,-

 

Gemiddeld salaris verpleegkundige

Wanneer je kijkt naar het gemiddelde brutosalaris van een verpleegkundige in Nederland, zit er een verschil tussen een MBO- en een HBO-verpleegkundige. Een MBO-verpleegkundige verdient gemiddeld € 2.497,50 per maand*. Voor een HBO-verpleegkundige bedraagt het gemiddelde salaris € 3.178,- per maand**.

*Alle op deze pagina genoemde MBO-salarissen zijn gebaseerd op gegevens van Nationaleberoepengids.nl.
**Alle op deze pagina genoemde HBO-salarissen zijn gebaseerd op gegevens van Nationaleberoepengids.nl.

Maximum salaris verpleegkundige

Het salaris van een MBO-verpleegkundige kan oplopen tot € 3.155,- per maand. Voor een verpleegkundig specialist op HBO-niveau kan het salaris oplopen tot wel € 4.287,- per maand.

Startsalaris verpleegkundige

Begin je net als verpleegkundige? Dan hangt je salaris af van of je al een diploma hebt of niet. Heb je nog geen diploma? Dan kun je beginnen als leerling verpleegkundige terwijl je een BBL- of duale opleiding volgt. Je ontvangt dan een leerlingsalaris. Daarnaast hangt je startsalaris natuurlijk ook af van je opleidingsniveau.

  • Leerlingsalaris MBO-verpleegkunde (BBL): € 335,- tot € 1.463,- per maand
  • Startsalaris MBO-verpleegkundige na afstuderen: minimaal €1.840,- per maand
  • Leerlingsalaris HBO-verpleegkunde (duaal): €1.184,43,- tot € 2.048,54,- per maand
  • Startsalaris HBO-verpleegkunde na afstuderen: minimaal € 2.068,- per maand

Salarisschalen verpleegkundige

Als verpleegkundige kan je onder verschillende cao's vallen. Bijvoorbeeld onder de cao Ziekenhuizen of de cao Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg (VVT). In deze cao's zijn de salarissen vastgelegd aan de hand van functiewaarderingsgroepen (FWG). Binnen de cao Ziekenhuizen kun je als verpleegkundige, afhankelijk van je ervaring, in FWG 45, 50 of 55 vallen. Val je onder de cao VVT? Dan kan je functie ook in FWG 40 vallen.

Benieuwd in welke salarisschaal voor verpleegkunde jij valt? Hieronder zie je de salarisschalen die gelden vanaf 1 juli 2021:

Functiewaarderingsgroep (FWG) Minimum salaris Maximum salaris
40 € 2.068.- € 3.060,-
45 € 2.492,- € 3.362,-
50 € 2.632,- € 3.819,-
55 € 2882,- € 4287,-

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Hoe kun je meer verdienen als verpleegkundige?

Wanneer je niet (meer) tevreden bent over jouw salaris als verpleegkundige, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

  • Je kennis en vaardigheden uitbreiden met een praktijkgerichte training: Hoe meer je kunt en weet, hoe waardevoller je bent in jouw functie.
  • Een opleiding volgen op een hoger niveau: Als HBO verpleegkundige krijg je een hoger salaris dan met MBO verpleegkunde.
  • Een opleiding in een net iets andere richting volgen: Ook door van werkplek te veranderen (bijvoorbeeld van verzorgingstehuis naar ziekenhuis) kan jouw salaris stijgen.

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Bekijk dan alle opleidingen verpleegkunde.

Loon verpleegkundige

Wat je als verpleegkundige verdient, hangt dus af van veel factoren, zoals werkervaring, opleidingsniveau en werkplek. Wanneer je meer wilt verdienen, is het altijd een goed idee om een opleiding of training te volgen.

Wil je je wel verder ontwikkelen, maar weet je niet goed welke opleiding bij jou past? Neem dan contact met op met onze opleidingsadviseurs. Zij denken graag met je mee.