Alles wat je moet weten over werken als verpleegkundige

Verpleegkunde

Verpleegkundige is een beroep met veel verantwoordelijkheid waarin je veel voor andere mensen kunt betekenen....
Lees meer..
Verpleegkundige is een beroep met veel verantwoordelijkheid waarin je veel voor andere mensen kunt betekenen....
Lees meer..
Verpleegkundige is een beroep met veel verantwoordelijkheid waarin je veel voor andere mensen kunt betekenen. Mooi en dankbaar werk dus, maar het vraagt ook zeker wat van je. Ben je benieuwd wat je kunt...
Lees meer..

Verpleegkundige is een beroep met veel verantwoordelijkheid waarin je veel voor andere mensen kunt betekenen. Mooi en dankbaar werk dus, maar het vraagt ook zeker wat van je. Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van een baan in de verpleegkunde? Of wil je weten of dit vakgebied iets voor jou is? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over verpleegkunde.

Wat is verpleegkunde?

Wanneer je werkt als verpleegkundige kun je echt het verschil maken in de levens van mensen. Verpleegkunde draait namelijk om de zorg voor mensen die tijdelijk of langdurig niet voor zichzelf kunnen zorgen. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of een beperking hebben. Omdat elke patiënt anders is en dus ook andere zorg nodig heeft, is dit een bijzonder uitdagend vakgebied waarin geen dag hetzelfde is.

Wat doet een verpleegkundige? 

Als verpleegkundige werk je bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis of in de gehandicaptenzorg. Wat je werkzaamheden precies zijn, hangt af van je niveau, werkplek en eventuele specialisatie. Enkele voorbeelden van werkzaamheden van verpleegkundigen zijn:

 • het verzorgen van wonden;
 • het observeren van patiënten;
 • injecties geven, infusen aanbrengen en medicatie toedienen;
 • patiënten begeleiden bij hun herstel.
Aan de slag in de verpleegkunde

Hoe word je verpleegkundige?

Om verpleegkundige te kunnen worden heb je een opleiding verpleegkunde op MBO 4- of HBO-niveau nodig. Ook is het mogelijk om te starten als verzorgende IG (niveau 3) en van daaruit door te groeien naar verpleegkundige. Vaak is het mogelijk om al tijdens je opleiding te starten als leerling-verpleegkundige, zodat je al snel kennis kunt maken met de praktijk. Wanneer je eenmaal in het vak zit, is het mogelijk om je verder te specialiseren in een richting die jij interessant vindt.

Kom je uit een ander vakgebied en wil je graag een carrièreswitch maken richting verpleegkunde? Lees dan ook onze pagina over omscholen tot verpleegkundige.

Is verpleegkunde iets voor jou?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is verpleegkundige een beroep met veel verantwoordelijkheid. Dat is heel mooi, maar het vraagt ook veel van je. Je moet dan ook stevig in je schoenen staan om als verpleegkundige te kunnen werken. Twijfel je of dit vakgebied iets voor jou is? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van werken in de verpleegkunde op een rij te zetten.

Voordelen van werken in de verpleegkunde

 • Je kan veel voor andere mensen betekenen.
 • Er is veel vraag naar verpleegkundigen, waardoor je een goede kans hebt op een baan.
 • Het werk is veelzijdig en uitdagend.

Nadelen van werken in de verpleegkunde

 • Je maakt lange dagen en moet soms ook in het weekend of ’s avonds werken.
 • Je moet veel op je benen staan.
 • De werkdruk is hoog en je krijgt regelmatig te maken met stressvolle situaties.

Wegen de voordelen voor jou op tegen de nadelen? Dan is werken in de verpleegkunde misschien wel iets voor jou.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in verpleegkunde

Er is op dit moment veel vraag naar verpleegkundigen op zowel MBO- als HBO-niveau. Hierdoor is verpleegkundige een kansrijk beroep. Dat betekent dat je na je opleiding verpleegkunde grote kans hebt op een baan in de verpleging. Dat geldt zowel voor de algemeen verpleegkundige als de gespecialiseerd verpleegkundige.

Verpleegkundige is een beroep met veel verantwoordelijkheid.

Competenties in verpleegkunde

Wanneer je als verpleegkundige echt het verschil wilt maken, heb je niet alleen de juiste theoretische kennis nodig, maar ook verschillende competenties om je vak goed te kunnen uitvoeren. Zo moet je bijvoorbeeld:

 • graag met mensen werken;
 • geduldig en begripvol zijn;
 • een goede lichamelijke conditie hebben;
 • flexibel zijn en goed tegen stress kunnen;
 • in oplossingen kunnen denken.

Wat verdient een verpleegkundige?

Ga je binnenkort aan de slag in de verpleegkunde en ben je benieuwd wat je gaat verdienen als (wijk)verpleegkundige of verzorgende IG? Dat begrijpen we heel goed. Je wilt natuurlijk wel verzekend zijn van voldoende inkomen. Daarom hebben we de gemiddelde salarissen binnen het vakgebied voor je in kaart gebracht.

Benieuwd welke opleiding verpleegkunde het best bij jou past?

Ben jij klaar om jouw eerste stappen binnen de verpleegkunde te zetten? Of zit je al in het vak en ben je toe aan de volgende stap? Dan helpen onze studieadviseurs je graag bij het vinden van een passende opleiding verpleegkunde. Bel 088 - 9 390 000 voor een studieadvies op maat of vul ons contactformulier in.

Studieadvies aanvragen