Jeugdzorg

Wil jij het verschil maken voor kinderen en jongeren die door omstandigheden geen veilige thuissituatie...

Lees verder >

Wil jij het verschil maken voor kinderen en jongeren die door omstandigheden geen veilige thuissituatie hebben? Als jeugdzorgwerker begeleid je kinderen...

Lees verder >

Wil jij het verschil maken voor kinderen en jongeren die door omstandigheden geen veilige thuissituatie hebben? Als jeugdzorgwerker begeleid je kinderen en jongeren individueel of in groepsverband en...

Lees verder >
Alle opleidingen en trainingen over jeugdzorg

Jeugdzorg: 5 opleidingen

Alle filters
STAP-budget
Niveau
Opleider
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm / leslocatie
Duur
Filteren

Opleidingen (5)

3 dagen Trainingen vanaf € 2.141,70 incl. BTW Dag Landgoedhotel Woodbrooke 1e startmoment: 14-10-2024 STAP
2 dagen Trainingen vanaf € 961,95 incl. BTW Dag 2 locaties 1e startmoment: 06-06-2024

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar
Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

Jeugdzorg

Wil jij het verschil maken voor kinderen en jongeren die door omstandigheden geen veilige thuissituatie hebben? Als jeugdzorgwerker begeleid je kinderen en jongeren individueel of in groepsverband en bemiddel je tussen het kind, het gezin en andere betrokken partijen. Zie jij een carrière in de jeugdzorg voor je? Opleiding.nl legt je uit welke opleidingen jou hierbij kunnen helpen.

Welke jeugdzorgopleidingen zijn er? 

Heb je hart voor kinderen en wil je graag helpen om hen een zo veilig mogelijke leefomgeving te bieden? Er bestaan ontzettend veel verschillende jeugdzorgopleidingen die jou voorbereiden op een loopbaan in de jeugdzorg. Veel opleidingen lijken op elkaar, maar hebben nét een andere insteek of specialisatie. Wij leggen de belangrijkste voor je uit: 

  • Opleiding social work met specialisatie jeugd en gezin
  • Opleiding pedagogiek met specialisatie jeugdzorg
  • Opleiding kindercoach of -– psycholoog

Opleiding social work met specialisatie jeugd en gezin 

Als sociaal werker sta je altijd klaar om mensen te helpen. Met een HBO-Bachelor social work (voorheen sociaalpedagogische hulpverlening) is het mogelijk om je verder te specialiseren in jeugdzorg. Met deze specialisatie leer je alles over hoe je kinderen en jongeren begeleidt in moeilijke situaties. Na je opleiding ben je een allround jeugdzorgwerker. Daarnaast kun je met dit diploma ook aan de slag bij de jeugd-GGZ of als reclasseringswerker voor jongeren. 

Opleiding pedagogiek met specialisatie jeugdzorg

Met een opleiding pedagogiek met profiel jeugdzorg kun je ook jeugdzorgwerker worden. De focus ligt hier meer op pedagogische hulpverlening dan bij de HBO-opleiding social work. Als pedagogisch medewerker jeugdzorg bied je ondersteuning aan kinderen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege een onveilige thuissituatie uit huis zijn geplaatst. 

De meest bekende weg om pedagogisch medewerker binnen de jeugdzorg te worden, is de HBO-Bachelor pedagogiek met afstudeerrichting jeugdzorg. Maar ook met een MBO-opleiding heb je verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld met de opleiding MBO pedagogisch medewerker jeugdzorg niveau 4; deze leidt je op tot jeugdzorgwerker niveau D.  

Opleiding kindercoach of -psycholoog

Als kindercoach of -psycholoog verdiep je je in het geestelijk welzijn en gedragsproblemen van kinderen. Lijkt het jou interessant om aan het werk te gaan in deze bijzondere tak van de psychologie?

Om kinderpsycholoog te worden heb je een WO-Masterdiploma nodig. Een WO-Bachelor psychologie geeft direct toegang tot de Masteropleiding. Maar ook met een HBO-Bacheloropleiding toegepaste psychologie (met specialisatie kinderpsychologie) leg je een goede basis om je te ontwikkelen tot kinderpsycholoog. Je kunt na afronding van deze Bachelor een schakelprogramma volgen om toegelaten te worden tot de WO-Masteropleiding.

Heb je een HBO-Bachelor psychologie of social work en wil je je graag meer verdiepen in het mentale welzijn van kinderen en jongeren? Dan kun je aanvullend korte HBO-programma’s volgen zoals HBO kinderpsychologie of HBO kindertherapeut. 

Welke opleidingsniveaus heb je bij jeugdzorg? 

De term ‘jeugdzorg’ omvat alle functies die te maken hebben met het begeleiden van kinderen en jeugd. De functie jeugdzorgwerker is opgedeeld in vier verschillende niveaus, beginnend bij niveau D. Hiervoor heb je minimaal een MBO-4-diploma nodig. Niveau C, B en A zijn op HBO-niveau. 

Naast jeugdzorgwerker zijn er nog veel meer jeugdzorgfuncties waarop je je optimaal kunt voorbereiden met opleidingen en trainingen op verschillende niveaus, namelijk: 
  • MBO jeugdzorg
  • HBO jeugdzorg
  • Master jeugdzorg
  • Training jeugdzorg

MBO jeugdzorg 

Je kunt al terecht in de jeugdzorg wanneer je een MBO-diploma op zak hebt. Om jeugdzorgwerker niveau D te kunnen worden heb je bijvoorbeeld een MBO-diploma op niveau 4 nodig. Vind je het leuk om kinderen en jongeren te begeleiden? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een opleiding tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op MBO-niveau 3 of 4. 

Heb je nog geen MBO-diploma en wil je eerst weten of een opleiding richting jeugdzorg iets voor jou is? Dan kun je eerst een MBO-basisopleiding jeugdzorg volgen. Hiermee doe je basiskennis op over het vak. Het certificaat dat je hiermee behaalt, kun je in veel gevallen inbrengen als vrijstelling op een volledige MBO-opleiding. 

HBO jeugdzorg

Ook op HBO-niveau zijn er talloze mogelijkheden om je te specialiseren binnen de jeugdzorg. Zo kun je een brede Bacheloropleiding social work of sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH) richting jeugdzorgwerker volgen. Deze vierjarige opleiding leidt jou in eerste instantie op tot volwaardig SPH’er. Tijdens de opleiding kun je jeugdzorgwerker als specialisatie kiezen. 

Ben je meer geïnteresseerd in de pedagogische tak van jeugdzorg? Dan is misschien een HBO-Bacheloropleiding pedagogiek met als specialisatie jeugd een geschikte keuze. Als je liever geen volledige HBO-opleiding volgt, kun je ook kiezen uit één van de vele korte HBO-programma’s jeugdzorg, zoals bijvoorbeeld HBO maatschappelijk werk.  

 

Training jeugdzorg

Net als in andere zorgberoepen heeft de coronacrisis grote invloed gehad op de werkwijze van jeugdzorgwerkers. Veel van hen moesten overstappen op een volledig digitale manier van werken. Tegelijkertijd zorgden de lockdowns en de oplopende spanningen binnen gezinnen voor meer depressies onder kinderen en jongeren. Als jeugdzorgwerker kun je gelukkig gemakkelijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen door bij- of nascholingstrainingen te volgen.

Je kunt ook een training volgen als je bijvoorbeeld je takenpakket binnen je huidige functie wilt uitbreiden. Of als je je nog niet helemaal zeker voelt over je leidinggevende kwaliteiten. Wat je reden ook is, op Opleiding.nl vind je altijd een uitgebreid aanbod aan jeugdzorgtrainingen. 

 

Meer informatie?

Wil je graag aan de slag binnen jeugdzorg, maar weet je niet zeker welke opleiding bij je past? Twijfel je misschien nog tussen een paar opleidingen? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag bij je keuze. Je kunt hen tijdens kantoortijden bereiken op 088-939 0000. Je kunt ook het contactformulier invullen. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Waarom een opleiding of training jeugdzorg via Opleiding.nl?

Op Opleiding.nl vind je een groot aanbod aan opleidingen richting jeugdzorg, van een korte training kindercoach tot volledige HBO-Bacheloropleiding social work. Onze erkende opleiders willen net als wij het beste voor studenten. Zo weet je zeker dat je kiest voor een opleiding van de hoogst mogelijke kwaliteit. En boek je direct via Opleiding.nl, dan profiteer je van extra voordelen zoals de LaagstePrijsGarantie of een cadeau bij inschrijving.