Alles wat je moet weten over werken als ergotherapeut

Ergotherapie

Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente...
Lees meer..
Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente...
Lees meer..
Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente of sociaal pedagogisch hulpverlener werkt, het helpen van mensen staat centraal in jouw werk....
Lees meer..

Gezondheid is één van de belangrijkste dingen in het leven. We willen allemaal dat ons lichaam goed functioneert. Helaas is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid en zijn er mensen met lichamelijke of psychische problemen die hen beperken in hun dagelijkse activiteiten. Wil jij deze mensen graag helpen zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij? Overweeg dan eens een carrière in de ergotherapie. Op deze pagina kom je alles te weten over dit vakgebied.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedische discipline die draait om het helpen van mensen die door lichamelijke of psychische klachten worden gehinderd in hun dagelijkse activiteiten. Hierbij kijkt de ergotherapeut vooral naar wat een persoon wél kan, zodat hij of zij weer optimaal kan functioneren. Behandelingen in de ergotherapie bestaan uit bijvoorbeeld oefeningen, hulpmiddelen en voorlichting.

Wat doet een ergotherapeut?

Als ergotherapeut help je mensen die door lichamelijke of psychische problemen hinder ondervinden bij dagelijkse activiteiten. Samen met hen stel je een plan op om de beperkingen te minimaliseren. De behandeling vindt plaats in een praktijk, bij mensen thuis of op hun werk, school of (sport)club.

Als ergotherapeut houd je je onder andere bezig met:

 • oefeningen doen met cliënten;
 • aanleren om handelingen op een andere wijze uit te voeren;
 • hulpmiddelen inzetten;
 • het veranderen van een handeling of de omgeving;
 • voorlichting geven aan mantelzorgers, familie en vrienden van de cliënt.
Aan de slag als ergotherapeut

Vind de opleiding of training die voor je werkt

 • De beste opleiders van Nederland
 • Laagsteprijsgarantie
 • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in ergotherapie

Er is momenteel veel vraag naar ergotherapeuten. Dat blijkt ook uit gegevens van UWV, dat ergotherapie heeft opgenomen in een lijst van kansrijke beroepen. Wanneer je je opleiding ergotherapie succesvol hebt afgerond, heb je dus een grote kans op een baan in dit vakgebied.  

Doorgroeien als ergotherapeut

Ook wanneer je al als ergotherapeut werkt, biedt het vakgebied genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren om bepaalde patiëntgroepen beter te kunnen behandelen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen met een beperking. Daarnaast is het ook mogelijk om door te groeien naar een meer adviserende functie.

Als ergotherapeut doe je onder andere oefeningen met cliënten.

Competenties voor ergotherapie

Om ergotherapeut te worden, heb je niet alleen kennis en vaardigheden nodig, maar ook bepaalde competenties, zoals:

 • goed kunnen luisteren naar en je inleven in de klachten van je patiënten;
 • door middel van observatie ontdekken hoe mensen functioneren in het dagelijkse leven;
 • analytisch vermogen om het probleem te definiëren én op te lossen;
 • zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Ontdek jouw ontwikkelmogelijkheden op het gebied van ergotherapie

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag in de ergotherapie? Of ben je al ergotherapeut en ben je toe aan de volgende stap in je carrière? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een passende opleiding. Bekijk snel ons complete opleidingsaanbod voor ergotherapie. Kom je er niet uit of wil je meer weten over de verschillende opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op door ons contactformulier in te vullen.

Studieadvies aanvragen