Ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg is veel meer dan 'gewoon' ouderen verzorgen. Als bejaardenverzorger moet je...

Lees verder >

Werken in de ouderenzorg is veel meer dan 'gewoon' ouderen verzorgen. Als bejaardenverzorger moet je bijvoorbeeld ook goed kunnen signaleren, lastige...

Lees verder >

Werken in de ouderenzorg is veel meer dan 'gewoon' ouderen verzorgen. Als bejaardenverzorger moet je bijvoorbeeld ook goed kunnen signaleren, lastige beslissingen nemen én improviseren. Het zal je niet...

Lees verder >
Alle opleidingen en trainingen over ouderenzorg

Ouderenzorg: 12 opleidingen

Alle filters
Niveau
Opleider
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm / leslocatie
Duur
Filteren

Opleidingen (12)

3 dagen Trainingen vanaf € 2.141,70 incl. BTW Dag Landgoedhotel Woodbrooke 1e startmoment: 14-10-2024
2 dagen Trainingen vanaf € 961,95 incl. BTW Dag 2 locaties 1e startmoment: 04-07-2024

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar
Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

Ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg is veel meer dan 'gewoon' ouderen verzorgen. Als bejaardenverzorger moet je bijvoorbeeld ook goed kunnen signaleren, lastige beslissingen nemen én improviseren. Het zal je niet verbazen dat dit vak om specialistische kennis en vaardigheden vraagt. Benieuwd hoe je deze opdoet? Op deze pagina ontdek je alles wat alles over de verschillende opleidingen in de ouderenzorg.

Welke ouderenzorg opleidingen zijn er? 

Wanneer je aan de slag wilt met de zorg voor ouderen, zijn er verschillende soorten ouderenzorg opleidingen waar je uit kunt kiezen. Welke opleiding het meest geschikt is voor jou, hangt af van het soort werk dat je wilt gaan doen. Hieronder noemen we een aantal mogelijkheden.

  • Opleiding ouderenzorg
  • Opleiding begeleider ouderenzorg
  • Opleiding verpleegkundige ouderenzorg
  • Opleiding dementiezorg
  • Opleiding ouderenpsychologie 

Opleiding ouderenzorg

Wil je jezelf optimaal voorbereiden op het werk van ouderenverzorger? Verdiep je dan in het welzijn van ouderen met een brede opleiding ouderenzorg. Hierin leer je alles wat je moet weten over de zorg voor en de belevingswereld van ouderen. Door te kiezen voor een brede opleiding, zorg je ervoor dat je na afronding verschillende rollen en taken binnen de ouderenzorg op kunt pakken.

Opleiding begeleider ouderenzorg

Wanneer je je wilt gaan bezighouden met de begeleiding van ouderen, bijvoorbeeld als activiteitenbegeleider, ontwikkel je met een opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen de juiste kennis en vaardigheden. Je leert hoe je ouderen op verschillende vlakken de begeleiding kunt bieden die zij nodig hebben, van persoonlijke verzorging tot dagbesteding.

Opleiding verpleegkundige ouderenzorg

Ook als verpleegkundige kun je veel te maken krijgen met de zorg voor ouderen. Daarom is het onderwerp geriatrie en gerontologie een vast onderdeel van de HBO-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO V). Wanneer je geen complete Bacheloropleiding wilt volgen, maar je wel verder wilt verdiepen in de verpleging en verzorging van ouderen, kun je de opleiding geriatrie en gerontologie ook los volgen.

Opleiding dementiezorg

Werk je of ga je werken met ouderen met dementie? Dan is het belangrijk dat je goed bekend bent met de oorzaken en kenmerken van dementie. Wanneer je weet wat voor gedrag je kunt verwachten van ouderen met dementie, kun je hier ook beter op inspelen. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je goed met deze ouderen kunt omgaan, maar ook met hun familieleden. Tijdens een opleiding gericht op dementie leer je het allemaal.

Opleiding ouderenpsychologie

Wanneer je veel met ouderen werkt, is het belangrijk dat je je goed in hun belevingswereld kunt verplaatsen. Een opleiding ouderenpsychologie kan je hierbij helpen. Hiermee leer je onder andere alles over het omgaan met zaken als ziekte, gebreken en eenzaamheid. 

Bovenaan deze pagina vind je nog veel meer opleidingen ouderenzorg. Toch op zoek naar iets anders? Bekijk dan alle opleidingen zorg, welzijn en hulpverlening.

Welke opleidingsniveaus heb je bij ouderenzorg? 

Om te kunnen werken in de ouderenzorg heb je minimaal een MBO-diploma nodig. Daarnaast zijn er ook verschillende functies binnen de ouderenzorg waarvoor een HBO-diploma vereist is. Zit je al in het vakgebied en wil je je kennis verdiepen? Dan kun je kiezen voor een korte training of cursus. Wanneer je op zoek bent naar een opleiding of training ouderenzorg, kun je dus kiezen uit de volgende opleidingsniveaus:

  • MBO ouderenzorg
  • HBO ouderenzorg
  • Cursus ouderenzorg

 

MBO ouderenzorg

Kies je voor een MBO-opleiding ouderenzorg? Dan heb je veel verschillende mogelijkheden binnen het vakgebied. Zo kan je bijvoorbeeld werken als activiteitenbegeleider of helpende. Maar ook naar verzorgenden IG (niveau 3) en verpleegkundigen (niveau 4) is veel vraag in de ouderenzorg. 

HBO ouderenzorg

Ook op HBO-niveau zijn er volop mogelijkheden in de ouderenzorg. Met een HBO-diploma op zak kun je meer taken of verantwoordelijkheden op je nemen dan met een MBO-diploma. Ook kan je met een HBO-diploma doorgroeien tot bijvoorbeeld teamleider in de ouderenzorg.

Cursus ouderenzorg

Behoefte aan verdieping? Met een cursus of training ouderenzorg kun je eenvoudig je vakkennis verder uitbreiden. Zo doe je specialistische kennis op waarmee je de ouderen voor wie je zorgt nog beter kunt helpen. Daarnaast is een cursus ouderenzorg ook heel geschikt als eerste kennismaking met het vakgebied. Zo kun je ontdekken of de ouderenzorg iets voor jou is, zonder dat je meteen aan een complete opleiding vast zit.

Meer weten over de opleidingen ouderenzorg in ons aanbod?

Heb je een vraag, wil je meer informatie over een of meerdere opleidingen in ons aanbod of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze studieadviseurs zitten elke werkdag voor je klaar en denken graag met je mee.

Waarom een opleiding ouderenzorg volgen via Opleiding.nl?

Het opleidingsaanbod voor ouderenzorg in Nederland is enorm. Hoe moet je daaruit ooit een keuze maken? Op Opleiding.nl is dat heel eenvoudig. Omdat wij alleen samenwerken met de beste opleiders van Nederland, blijft ons aanbod overzichtelijk én ben je verzekerd van kwaliteit. We helpen je niet alleen bij het vinden van je opleiding, ook het boeken doe je eenvoudig en snel via ons platform.