Introductie
De MBO-opleiding Tandartsassistent leidt tot een wettelijk erkend MBO 4-diploma. Schrijf je nu in en volg het nieuwste programma!
Omschrijving
Werk je graag in teamverband, ben je communicatief sterk en gastvrij? En lijkt een baan als tandartsassistent je interessant? Dan is de opleiding MBO Tandartsassistent echt iets voor jou! Je behaalt met deze opleiding een wettelijk erkend MBO 4-diploma waarmee je ook Röntgen apparatuur mag bedienen. De taken van een tandartsassistent zijn heel afwisselend. Je assisteert de tandarts bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Verder zorg je ervoor dat de organisatie van de praktijk soepel verloopt en geef je voorlichting aan cliënten.
Deze opleiding bereidt je perfect voor op je toekomstige baan. Je leert alles over tandheelkundige behandelingen, voorlichting geven, administratie en nog veel meer. Ook volg je verschillende keuzevakken. Een goede manier om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt!
De opleiding MBO Tandartsassistent voldoet aan de allernieuwste eisen. behaalt een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.
Baanperspectief
Video: Maak kennis met het beroep
Beschrijving
De opleiding Tandartsassistent bestaat uit verschillende onderdelen:
Algemene modules
Deze modules moet iedere MBO 4- student volgen. Je volgt bijvoorbeeld modules Nederlands en Rekenen.
Beroepsspecifieke modules
Dit zijn de modules die horen bij het vak tandartsassistent. Je leert bijvoorbeeld over tandheelkundige behandelingen of het assisteren van de behandelaar. Ook leer je voorlichting geven en administratieve handelingen uitvoeren.
Keuzevakken
Je volgt twee of drie vakken naar keuze (afhankelijk van het aantal studiebelastingsuren dat bij een vak hoort). Ontwikkel bijvoorbeeld je eigen ondernemend gedrag, of bereid je voor op doorstroom naar het HBO. De LOI biedt een groot aantal keuzevakken. Er zit dan ook zeker iets voor je bij!
Stage
Tijdens de stage pas je de kennis die je hebt opgedaan, toe in de praktijk. Ook oefen je je vaardigheden.
Je begint pas in de loop van de opleiding met de stage. Het is dus niet nodig om meteen bij de start van je opleiding al een stageplaats te hebben.
Module
Modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn: Loopbaan en burgerschapLoopbaan en burgerschap Deze module bestaat uit twee delen. In het onderdeel Burgerschap leer je over een aantal belangrijke aspecten van de Nederlandse samenleving. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de Nederlandse politiek, mens en arbeid, de burger als consument en vitaal burgerschap. Het onderdeel Loopbaan draait om jou als professional. Je brengt in kaart wat je capaciteiten en motieven zijn en onderzoekt wat voor baan bij jou past en hoe je zelf sturing kunt geven aan je loopbaan. Ook het opbouwen van een (professioneel) netwerk komt aan bod.
Rekenen niveau 4Rekenen niveau 4 In deze module leer je rekenen op MBO 4-niveau. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- grootheden en eenheden
- oriëntatie in de twee en driedimensionale wereld
- verhoudingen herkennen en gebruiken
- procenten gebruiken
- omgaan met kwantitatieve informatie
Nederlands 3FNederlands 3F Deze module brengt je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op niveau 3F, het niveau dat hoort bij een MBO 4-opleiding. Je werkt aan je mondelinge taalvaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en luistervaardigheid. Ook is er aandacht voor taalverzorging en taalbeschouwing.
EngelsEngels Kennis van de Engelse taal is noodzakelijk voor iedereen. In deze module leer je Engelse teksten lezen en Engels verstaan op B1-niveau (halfgevorderd) en gesprekken voeren, spreken en schrijven op A2-niveau (beginner).
Specifieke modules voor deze opleiding: Theorie tandheelkundige behandelingenTheorie tandheelkundige behandelingen In deze module leer je de belangrijkste tandheelkundige behandelingen kennen. Je start de module met anatomie (hoe is het lichaam opgebouwd?) en de fysiologie (hoe werkt het lichaam?) van het menselijk lichaam. Dit algemene deel eindigt met pathologie (wat gebeurt er in je lichaam als je ziek wordt?).In het tweede deel van deze module kijken we naar de anatomie van hoofd/hals en de ontwikkeling en opbouw van het gebit. Je leert o.a. meer over de functies van het gebit, structuren in de mondholte en het kauw/slikproces. Vervolgens leer je meer over tandbederf en tandvleesontsteking. In het derde deel leer je de verschillende vakgebieden binnen de tandheelkunde kennen, zoals cariologie en conserverende tandheelkunde. Ook komen de onderwerpen prothetische tandheelkunde, orthodontie, chirurgie, endodontologie en speciële pathologie aan bod.In het laatst deel bestudeer je de meest voorkomende ziektebeelden en hun relatie met de tandheelkunde. Via een anamneseformulier leer deze gegevens ook vastleggen. Verder leer je over het gebruik en voorschrijven van medicijnen.
Wet- en regelgevingWet- en regelgeving Je leert de belangrijkste regelgeving kennen, die nodig is om binnen de kaders van de wet en volgens de richtlijnen en geldende protocollen te kunnen werken.Onderwerpen die aan bod komen, zijn:•Wet BIG•Privacywetgeving•Richtlijn Infectiepreventie•Meldcode huiselijk geweld, KNMG Meldcode•Hygiëne, veiligheid en milieu•Arbo en ergonomisch werken•Verzekeringen
Communicatie en sociale vaardighedenCommunicatie en sociale vaardigheden In deze module komen de basisvaardigheden van communicatie aan bod. Met deze basis je effectief communiceren met cliënten, naasten en collega’s.Onderwerpen die aan bod komen, zijn:•Basis communicatievaardigheden (o.a. actief luisteren, LSD, etc.)•Sociale vaardigheden•Verbale en non-verbale communicatie•Interculturele communicatie•Gespreksvaardigheden•WHAM-methodiek•Beroepsgeheim•Feedback•Diverse patiëntgroepen•Conflicthantering
Praktijkvoering – administratiePraktijkvoering – administratie Je leert front-office taken van de tandartsassistent uitvoeren. Verder wordt er ingegaan op het voeren van de (financiële) administratie, agendabeheer en planning van werkzaamheden.
Computervaardigheden in de zorgComputervaardigheden in de zorg In deze module laat je zien dat je kunt omgaan met de computer en veelgebruikte programma’s, zoals Word, Excel en PowerPoint. Dit doe je door het maken van een opdracht, waarop je feedback krijgt van je docent.
EHBOEHBO Je leert eerste hulp verlenen bij kleine ongevallen en veelvoorkomende ziekten.
Voorlichting mondverzorgingVoorlichting mondverzorging In deze module leer je de patiënt adviseren en instrueren over behandelingen en mondverzorging. Verder komen er verschillende voorlichtingstechnieken en –materialen aan bod. Na afloop heb je de kennis om patiënten goed voor te lichten over mondverzorging, voeding en preventie.Onderwerpen die aan bod komen, zijn:•Voorlichtingstechnieken•Voorlichtingsmaterialen•Mondgezondheid•Mondverzorging•Mondzorgproducten•Voeding•Preventie
Praktijkvoering - logistiek en beheerPraktijkvoering - logistiek en beheer Je leert hoe logistiek en beheer wordt uitgevoerd in de tandartspraktijk. Er wordt onder andere dieper ingegaan op het bewaken van voorraden, plaatsen van bestellingen en het controleren van binnengekomen leveringen en hoe kwaliteitseisen bewaakt worden. Ook leer je om kosten en baten af te wegen bij voorraadbeheer. Na afloop weet je hoe het beheer uitgevoerd kan worden op een veilige en duurzame manier.Onderwerpen die aan bod komen, zijn:•Planning (patiëntplanning, middelenplanning en planning tandtechniek)•Logistiek (bestellen materialen, voorraden en voorraadbeheer, registraties en bewaartermijnen en condities)•Onderhoud (apparatuur, materialen en werkruimte)•Leveranciers
Assisteren en zelfstandig behandelenAssisteren en zelfstandig behandelen Tijdens deze module leer je de behandelaar te assisteren bij het verlenen van tandheelkundige zorg. Daarnaast leer je een aantal tandheelkundige handelingen zelfstandig uitvoeren. Verder leer je een patiënt begeleiden voor-tijdens en/of na een behandeling en hoe je moet omgaan met verschillende patiënten (agressie, angst, grenzen stellen). Ook komt alles over hygiënisch werken in de tandartspraktijk aan bod en met welke instrumenten en apparatuur er gewerkt wordt. Ten slotte leer je hoe je ergonomisch verantwoord te werk gaat.
RöntgenRöntgen In deze module leer je als tandartsassistent zelfstandig röntgenfoto’s maken. In zowel theorie als in de praktijk leer je alles over het maken van röntgenfoto’s en gebitsscans. Na afloop van deze module mag je met röntgen apparatuur werken.
Deskundigheid en kwaliteitszorgDeskundigheid en kwaliteitszorg In deze module leer je hoe je je eigen deskundigheid kunt versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg. Ook leer je hoe je een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de organisatie.
Keuzedelen: Lean en creatiefLean en creatief Lean en creatief werken draait om toekomstgericht en (pro)actief handelen in een snel veranderende omgeving. Dit keuzedeel biedt je de mindset en toolset die je hiervoor nodig hebt. Je leer bijvoorbeeld een heldere (klant)vraag formulieren, kritisch kijken naar de effectiviteit van (bedrijfs)processen, creatieve en innovatieve oplossingen en verbeteringen verzinnen en je ideeën op overtuigende wijze presenteren.
Voorbereiding HBOVoorbereiding HBO Dit keuzedeel is bedoeld als voorbereiding op een HBO-opleiding. Hoe kies je een passende HBO-opleiding? Welke competenties ga je in een HBO-opleiding ontwikkelen? Je leert een goede keuze maken voor een opleiding, informatie voor opdrachten zoeken, selecteren en analyseren, samenwerken in projectgroepen en reflecteren op gedrag en resultaten. Na afronding ben je klaar voor een vliegende start in het HBO!
Digitale vaardigheden – gevorderdDigitale vaardigheden – gevorderd Dit keuzedeel breidt je digitale vaardigheden verder uit. Je leert o.a. over digitaal communiceren, het beheren van digitale informatie en over veilig digitaal werken.
Internationaal 1 - overbruggen (interculturele) diversiteitInternationaal 1 - overbruggen (interculturele) diversiteit We leven en werken samen met mensen uit allerlei culturen. Dit keuzedeel leert je goed omgaan met culturele diversiteit tussen mensen. Je wordt je bewust van verschillen in bv. omgangsvormen en communicatie.
Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) In dit keuzedeel ontwikkel je je eigen ondernemend gedrag. Je onderzoekt jezelf, je (werk)omgeving en verbetermogelijkheden. Je signaleer mogelijkheden voor verandering en innovatie en neemt initiatieven in je werk.
Ondernemerschap MBOOndernemerschap MBO Wat komt er allemaal kijken bij het starten en runnen van je eigen onderneming? En welke vakkennis en vaardigheden heb je nodig als kleine zelfstandig ondernemer? Dat is waar dit keuzedeel op ingaat. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het voeren van een kleine onderneming op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, het runnen van een onderneming volgens een plan, het bepalen van de reikwijdte en inrichting van je werkzaamheden en het inspelen op je omgeving.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Oefenen is belangrijk. Daarom horen bij deze opleiding zeven verschillende praktijkdagen. Deze dagen horen bij de modules Assisteren en zelfstandig behandelen, EHBO en Röntgen. Een van de praktijkdagen voor de module Röntgen is verplicht. Tijdens de praktijkdagen train je je vaardigheden onder begeleiding van een docent met veel ervaring in de beroepspraktijk.
Bij de klassikale opleiding zijn de praktijkdagen opgenomen in het programma van de klassikale bijeenkomsten. Bij de thuisstudie ontvang je tijdens de opleiding meer informatie over de planning. Je betaalt niets extra voor deze praktijkdagen.
Voor een soepele start van je studie organiseert de LOI een online bijeenkomst via virtual classrooms: de MBO Kick-off. Tijdens de online bijeenkomst die ongeveer twee uur duurt, maak je via een live verbinding kennis met je medestudenten en word je snel wegwijs gemaakt in de opleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe pak je de studie aan? Hoe werkt de online leeromgeving? Hoe vind je een stageplaats? Kortom: de basis voor een goed begin en soepel verloop van de opleiding.
Onze studenten zijn heel enthousiast over de MBO Kick-off! Gemiddeld geven zij deze een 8 als rapportcijfer.
Toelating
Je kunt je inschrijven voor deze opleiding als je bij de start 18 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:
- Een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- MBO-diploma niveau 2 of 3
- Diploma LBO, VBO of MAVO.
- Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- LOI-diploma MBO-basisopleiding (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
- LOI-diploma kort MBO-programma (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, maar ben je 18 jaar of ouder (op de dag van het examen), dan is het mogelijk om het Toelatingsexamen 18+ af te leggen.