Sociale hulpverlening

Deelnemen aan de samenleving, invulling geven aan het dagelijkse bestaan, en de kwaliteit van leven verhogen. Sommige mensen hebben hierbij ondersteuning...

Lees verder >

Deelnemen aan de samenleving, invulling geven aan het dagelijkse bestaan, en de kwaliteit van leven verhogen. Sommige mensen hebben hierbij ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, eenzaamheid of verslaving. Als sociaal hulpverlener...

Lees verder >

Deelnemen aan de samenleving, invulling geven aan het dagelijkse bestaan, en de kwaliteit van leven verhogen. Sommige mensen hebben hierbij ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, eenzaamheid of verslaving. Als sociaal hulpverlener help je anderen door hen te activeren, bij te staan waar nodig is en de juiste hulp te organiseren.

Trends...

Lees verder >

Sociale hulpverlening: 118 opleidingen

Opleidingen (118)

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar

Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

Sociale hulpverlening

Deelnemen aan de samenleving, invulling geven aan het dagelijkse bestaan, en de kwaliteit van leven verhogen. Sommige mensen hebben hierbij ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, eenzaamheid of verslaving. Als sociaal hulpverlener help je anderen door hen te activeren, bij te staan waar nodig is en de juiste hulp te organiseren.

Trends & ontwikkelingen

De maatschappij anno 2018 is een zogenaamde ‘maakbare’ samenleving, waarin hoge verwachtingen worden gesteld aan de gezondheidszorg. Iedereen heeft recht op kwalitatief goede zorg, vinden we.
Een andere ontwikkeling is dat we het maximale uit de kwaliteit van ons leven willen halen. We nemen geen genoegen met minder. De gezondheidszorg en hulpverleningssector bewegen mee met deze veranderende behoeften. De zorgvraag verandert en ook de zorgverlening is in beweging, door nieuwe kennis en technologieën. Hoe kun je als sociaal hulpverlener een bijdrage leveren aan een zinvol dagelijks bestaan van een individu? Hoe verbeter je de kwaliteit van het leven van een cliënt?

Persoonlijke aandacht is essentieel. Dat is altijd al zo geweest in de sociale hulpverlening, maar wordt steeds belangrijker. In de hedendaagse kijk op gezondheid is het individu met specifieke zorgbehoeftes het uitgangspunt, waarbij sociale participatie en het vermogen om te gaan met een beperking centraal staan. De rol van een sociale hulpverlener is sinds het bestaan van internet aanzienlijk veranderd. Cliënten beschikken over meer informatie en worden steeds mondiger. Beslissingen aangaande zorg- en hulpverlening worden steeds vaker samen genomen, door specialist en cliënt.

Populaire opleidingen binnen Sociale Hulpverlening zijn:

HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)

Een gewelddadige relatie, financiële problemen of verslaving; mensen kunnen in problemen raken waar ze zelf niet meer uit komen. De HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) leidt je op tot maatschappelijk werker en leert je met deze mensen in gesprek te gaan, te adviseren en te bemiddelen zodat ze uiteindelijk zelfstandig verder kunnen. Deze combinatie van theorie en praktijk is gericht op mensen met ervaring in de praktijk die hun werkniveau willen verbeteren.

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Wanneer mensen door omstandigheden, beperkingen of belemmeringen niet zelfstandig kunnen meedraaien in de maatschappij hebben ze begeleiding of ondersteuning nodig. Een sociaal pedagogisch Hulpverlener activeert, begeleidt en organiseert met kennis van ontwikkelingspsychologie en strategisch beleid. Dat maakt deze opleiding, met een Bachelor-diploma als resultaat, veelzijdig en praktisch toepasbaar.

HBO Adviseur Sociaal Domein

Als beleidsadviseur in het sociaal domein beschik je over talloze competenties. Want met de decentralisatie van jeugdzorg, sociale wijkteams of de Participatiewet heb je inzicht nodig in vele disciplines en moet je kunnen schakelen tussen verschillende partijen. Je wordt dan ook opgeleid in professionele adviesvaardigheden en samenwerking met diverse partijen in het sociale domein. Door goede coaching en intervisie met je medestudenten ontdek je hoe je integrale vraag­stukken het best kunt aanpakken.