Basisopleiding Praktijkassistent

Met een basis aan de slag in de dokterspraktijk - 6 maanden

Vakgebied

Opleidingsniveau

MBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Scheidegger

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Vind jij het leuk om te gaan werken in een dokterspraktijk? Met deze Basisopleiding Praktijkassistent kun je een prima start maken. Er werken in de eerstelijnszorg steeds meer ondersteuners om bij het werk van de artsen en assistenten zo goed mogelijk helpen. Het voordeel van deze basisopleiding is dat je de kernmodules volgt uit de MBO-opleiding Doktersassistent niveau 4 maar geen stage hoeft te lopen. Dat scheelt je tijd. Wil je na deze opleiding toch door naar niveau 4, dan krijg je vrijstelling voor de modules die je al hebt gevolgd.

Voor wie?

Dit programma is bestemd voor iedereen die in korte tijd medische basiskennis wil opdoen en vaardigheden wil leren voor de praktijkassistent. Het lijkt je leuk om voorlichting en advies te geven aan patiënten en te assisteren bij medische handelingen, dan is deze opleiding een goede keuze. Bij Scheidegger haal je je diploma de wind in je rug. Wij doen er alles aan dat jij deze opleiding haalt.

Unieke opleidingsopzet

De opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit 2 modules van elk 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiebegeleider bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een studie succesvol af te ronden.

Studeren bij Scheidegger

Wij willen het leren zo praktisch en efficiënt mogelijk maken. Tijdens de lessen worden niet alleen de theorie en de gemaakte opdrachten besproken, maar werk je ook aan de vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse praktijk. Bovendien voer je inspirerende en leerzame discussies met je medestudenten, waardoor jullie samen tot oplossingen komen. Ook heb je tijdens je opleiding toegang tot de digitale leeromgeving e-Connect. Hierin vind je alle informatie over je opleiding en examens. Zie voor meer informatie e-Connect.

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Bij Scheidegger zien we jou echt staan. Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een opleiding. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. Zie onze 6 gouden garanties voor meer informatie.

Btw

Je ziet de prijs die je als consument betaalt. Ben je werkgever en wil je informatie over de btw, kijk dan op Praktische informatie.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Studieprogramma

Medisch handelen

(6 lessen)

 • Wetgeving
 • Medisch-technische handelingen
 • Medicatie
 • Diabetes mellitus
 • EHBO
 • Vitale functies
 • Reanimatie en AED

Vaardigheden voor assistenten in de zorg

(6 lessen)

 • Gesprekstechnieken
 • Vaardigheden bij het omgaan met specifieke doelgroepen
 • Professionele communicatie in de zorg
 • Telefoon- en mailgebruik
 • Dilemma's en ethiek in het werkveld

  Afronding

  De module Medisch handelen rond je af met een digitaal examen. De module Vaardigheden voor assistenten in de zorg rond je af met een praktijkgerichte opdracht.

  Diploma

  Behaal je voor alle modules een voldoende, dan ontvang je het instituutsdiploma ‘Basisopleiding Praktijkassistent’ van Scheidegger. Dit diploma kun je mogelijk inbrengen in een vervolg naar volledige MBO-opleidingen niveau 4.

  Planning
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning

  Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 6 maanden
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dagopleiding: 6 lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur
  • Avondopleiding: 6 lessen van 19.00 tot 22.00 uur en 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur

  Als je een dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

  Investering
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering

  Kosten

  Inschrijfgeld: € 100,-

  Lesgeld: € 935,-

  Studiemateriaal: € 135,- (per module)

  Examenkosten: € 195,- (per moduleopdracht)

  € 195,- (per praktijkexamen)

  Je kunt dit programma ook in 2 of 6 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

  Basisopleiding Praktijkassistent

  Vakgebied

  Opleidingsniveau

  MBO-programma

  Erkenningen

  Meer informatie

  Download brochure
  DE OPLEIDER

  Scheidegger

  Met Scheidegger sta je sterker
  Scheidegger verzorgt al ruim 70 jaar klassikale praktijktrainingen, MBO vakopleidingen en erkende HBO Bacheloropleidingen. Wij geloven in klassikale opleidingen waarin je, onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten en samen met je medestudenten, kennis en vaardigheden opbouwt die echt belangrijk zijn voor jouw beroep. Inmiddels hebben al meer dan één miljoen mensen een of meerdere diploma’s bij Scheidegger behaald.