Introductie
Met de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren – honden en katten haal je het wettelijk verplichte diploma voor houders van honden en katten.
Omschrijving
De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten leidt op voor het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht bewijs voor iedereen die bedrijfsmatig (of in bewaring) honden en/of katten houdt. Deze cursus belicht alle kanten van het houden van Honden en katten. Hoe kun je de leefomgeving van een dier optimaal inrichten? Wat heeft een dier eigenlijk nodig? Wat is natuurlijk gedrag? En welke voeding heeft een dier nodig? Na afloop kun je met het Bewijs van Vakbekwaamheid aantonen dat je alles weet over het verzorgen en begeleiden van honden en/of katten.
Baanperspectief
De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten is voor iedereen die aan de eisen van het Besluit van Houders van Dieren wil voldoen. En voor iedereen die vanuit een beroepsmatig karakter honden en/of katten wil gaan houden of in bewaring wil gaan houden (dierenwinkel, pension of asiel). Bijvoorbeeld voor handelaren, (hobby)fokkers en ondernemers/verkopers. Na het volgen van deze cursus voldoe je aan alle richtlijnen en eisen die de overheid heeft vastgesteld. Met het diploma toon je aan alles te weten over het verzorgen en begeleiden van deze dieren.
Beschrijving
De cursus leert je alles wat je moet weten om op een goede en verantwoorde manier te zorgen voor honden en katten. Zo leer je o.a. over huisvesting, gedrag, gezondheid en voeding. De cursus bestaat uit een theoriedeel en een stage waarin je de opgedane kennis in de praktijk brengt. Tijdens deze stage werk je zowel met honden als met katten.
In de opleiding komen de onderstaande modules komen aan bod.
(Natuurlijke) leefomgeving, gedrag en socialisatie
Om dieren op de juiste manier te kunnen houden en verzorgen, is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over de (natuurlijke) leefomgeving en het gedrag van dieren. Daarom leer je in dit onderdeel hoe de natuurlijke leefomgeving van honden en katten er uit ziet en hoe je hier bij het huisvesten rekening mee kunt houden. Ook leer je natuurlijk gedrag van honden en katten herkennen en benoemen. Belangrijke kennis om je klanten goed te kunnen adviseren.
Belangrijke lichamelijke kenmerken en processen
Je leert de belangrijkste uitwendige en inwendige hoofdkenmerken van honden en katten en de bijbehorende lichaamsprocessen benoemen. Ook leer je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de dieren. Zo leer je o.a. over het skelet, de schedel, de wervelkolom, de huid en huidbedekking.
De basis van (dier)voeding
Goede voeding is ook voor dierenwelzijn ontzettend belangrijk. In dit onderdeel leer je wat in verschillende situaties goed voer is, uit welke bestanddelen dit is opgebouwd en wat het lichaam met deze bestanddelen doet. Hoe wordt voeding verteerd? En wat is de rol van enzymen, mineralen, spoorelementen en vitamines? Ook maak je in dit deel kennis met dieetvoeding voor honden en katten. Je leert welke soorten dieetvoeding er zijn, hoe deze werken en in welke situaties het wordt voorgeschreven.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Een stage maakt deel uit van deze cursus. In totaal loop je drie maanden één dag per week stage. Waar dit is mag je zelf bepalen, zolang je maar met honden en katten in aanraking komt. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij een dierenarts, dierenasiel of dierenpension. De stage kan ook doorlopen worden bij een handelaar, hobbyfokker of dierenwinkel waar je zelf werkzaam bent. Belangrijk is dat de stageplek erkend is door de SBB. In de loop van deze cursus ontvang je een praktijkboek. Hierin staat alle informatie over de werkzaamheden tijdens de stage.
Toelating
Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten.