€ 3.865,- (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
24 maanden
MBO Niveau 4
ROC Midden Nederland
Middelbaar technisch niveau+
De opleiding is speciaal voor personen met een installatietechnische opleiding op middelbaar technisch niveau en een aantal jaren ervaring als aankomend technicus. De opleiding biedt de mogelijkheid door te groeien naar functies t.b.v. ontwerp, inspectie, onderhoud, reparatie en opsporen en verhelpen van storingen in gebouwgebonden installaties.
Zie boven.
De opleiding heeft als uitstroomprofiel: Technicus Werktuigkundige Installaties. De technicus werktuigkundige installaties (TWI) vormt de schakel tussen de projectleiding en de uitvoering. Hij maakt voorlopige installatieontwerpen en werkt deze uit in tekeningen, materiaalstaten, calculaties en bedieningsvoorschriften. De volgende vakken worden onder andere aangeboden:
Klimaattechniek
Behaaglijkheid, warmteverliesberekening, warmteafgifte radiatoren, leidingsysteem/circulatie, stoom en heetwater, straling/vloerverwarming, waterbehandeling.
Warmteopwekking - Ketels
Verbranding, ketels en branders, brandstofverbruik, NEN normen en voorschriften.
Luchttechniek
Mollier/basisberekeningen, ventilatietechniek, onderdelen/ventilatoren, roosters, luchtkanalen, warmteterugwinning, koellastberekening, LB installaties, levensduurkosten.
Klimaatautomatisering
Luchtzijdig regelen, hydrolyse schakelingen, gebouwautomatiseringssystemen, voorbeeldproject utiliteit, ontwerpen.
Projectprocessen
Communicatie, presenteren/gesprekken, projectmatig werken, kosten/calculatie/planning.
Berekenen
Warmteverliesberekening ISSO 53/57, koellastberekening, EPN en TO berekening – theorie.
VABI
Invoeren gegevens, warmteverliesberekening, koellastberekening, leidingberekening, kanaalberekening, temperatuuroverschrijdingsberekening.
Geluid
ISSO24, toegepaste natuurkunde.
Ontwerpen
Detailontwerpen: apparatuur selecteren (luchtbehandelingskasten/ketels/koelmachines), technische ruimten, schachtindelingen en leiding- en kanaaltracés behandelen.
Functioneel ontwerpen: projectfasering, installatiekeuze.
Oefenopdrachten klassikaal of groepsgewijs.
Duurzaamheid en Practica
Voor deze opleiding is een van de volgende diploma’s noodzakelijk.
Woensdag van 14.15 tot 21.00 uur. De deelnemer moet daarnaast rekening houden met zelfstudie buiten de lestijden. Het cursusjaar loopt van september tot en met juli.
Tijdens de opleiding worden deeltentamens afgenomen. De opleiding wordt afgesloten met de presentatie van een groepsproject. Deelnemers die slagen, ontvangen een door de installatietechnische branche erkend diploma.
Neem voor meer informatie contact op met Tamara Donkervoort, Projectleider 06 42 56 31 39.
MBO Niveau 4