€ 12.039,21 (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
36 maanden
HBO Bacheloropleiding
NTI
De opleiding Voeding en diëtetiek leidt je op tot een professioneel diëtiste/voedingsdeskundige. Je leert alles over gezonde voeding, de relatie tussen voeding en levensstijl en de rol die voeding speelt bij ziekten en aandoeningen. Ook leer je vaardigheden als adviseren en coachen. Word jij coach, adviseur of voorlichter op het gebied van gezonde voeding? Behaal de titel Bachelor of Science met de erkende hbo-opleiding Voeding en diëtetiek van Hogeschool NTI!
We zijn ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. In de media wordt voortdurend gesproken over de impact van gezonde voeding. Hierdoor hebben veel mensen behoefte aan informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte en als voedingsconsulent mensen advies geven over hun levensstijl? Volg dan de opleiding HBO Voeding en diëtetiek en word een professioneel voedingsdeskundige!
Na de opleiding HBO Voeding en diëtiek kun je direct aan de slag. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt werken in de gezondheidszorg, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Doordat e-health momenteel een trend is, kun je zowel face-to-face als op afstand werken. Je kunt verschillende functies vervullen, zoals:
Advies en voorlichtingsbureaus
Adviseur
Coach
Diëtiste of voedingsdeskundige
Onderzoeker
Psychiatrische inrichting
Sportorganisaties
Thuiszorgorganisaties
Voedingsmiddelenbedrijven
Voorlichter
We zijn ons steeds bewuster van het belang van een gezonde levensstijl. In de media wordt voortdurend gesproken over de impact van gezonde voeding. Hierdoor hebben veel mensen behoefte aan informatie op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte en als voedingsconsulent mensen advies geven over hun levensstijl? Volg dan de opleiding HBO Voeding en diëtetiek en word een professioneel voedingsdeskundige!
Bij de opleiding HBO Bachelor Voeding en diëtetiek kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.
Het studieprogramma HBO Bachelor Voeding en diëtetiek 9266Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
Jaar 1In het eerste jaar van HBO Voeding en diëtetiek krijg je een introductie in het vakgebied en ga je aan de slag met onderwerpen als Voedingsleer, Anatomie en fysiologie en Diëtistisch consult. Ook heb je beroepsopdrachten waarmee je de link legt tussen de geleerde theorie en de praktijk van het werkveld.
Inleidende faseJe start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.
In deze module leert de student basiskennis omtrent gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering. Hierbij gaat het over het bevorderen van gezond gedrag om de gezondheid van mensen te verbeteren, ziekte te voorkomen en schade door aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Als zorgprofessional wil je een goede gezondheid bereiken en behouden.
Voedingsleer is de kennis van voeding in relatie tot gezondheid. We besteden aandacht aan de werking van voedingsmiddelen en -stoffen en de opname hiervan in het lichaam (spijsvertering en metabolisme). Je leert stap voor stap hoe we energie uit voeding halen.
Met deze module krijg je inzicht in de werking van het lichaam en de verschillende onderdelen ervan. Denk aan het cardiovasculair stelsel (hart en vaten), endocrien systeem (hormonen) en spijsverteringsstelsel. Ook leggen we de link naar honger en verzadiging. Verder is er aandacht voor welvaartsziekten als obesitas, diabetes II, etc.
Je leert vaardigheden om op een effectieve manier betrouwbare informatie uit de literatuur te selecteren. Deze informatie ga je omzetten in informatie die bruikbaar is voor de cliënt of de opdrachtgever. Daarnaast krijg je te maken met e-Health, een innovatie in de zorgverlening. E-Health kan een bijdrage leveren aan kwalitatief en doelmatige zorg.
Leer meer over levensmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zoals plantaardige en dierlijke producten. Ontdek de herkomst, productie, eventuele schadelijkheid, soorten en afgeleide producten. Ook wordt de voedingskundige samenstelling en daarvan af te leiden voedingswaarde, methodes van conserveren en regel- en wetgeving besproken.
Als diëtist kom je in contact met verschillende soorten doelgroepen (kinderen, jongeren, ouders, ouderen etc.,) die allen een andere communicatie aanpak nodig hebben. In deze module leer je hoe je een diëtistische intake en diagnose uitvoert. Krijg inzicht in verschillende methodes om de voedingsanamnese af te nemen en uit te voeren.
Je richt je bij deze module op de doelgroep 'ouderen' omdat kwalitatief goede voeding in deze levensfase van belang is. Je brengt daarom het voedingspatroon van een aantal ouderen in kaart brengen en analyseert ze. Daarna vergelijk je dit met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en stelt adviezen op.
De rollen zijn even omgedraaid! Om je goed te kunnen verplaatsen in de cliënt, ga je zelf een (veilig) dieet volgen. Een week lang houd je je aan een natriumbeperkt dieet. In een zelfontwikkeld format registreer je dagelijks je ervaringen.
Tijdens het tweede jaar verbreed je je kennis en volg je vakken als Psychologie en voeding, Coaching en gedragsbeïnvloeding en Diëtistische diagnose en behandeling.
HoofdfaseAls je je verdiept in de psychologische mechanismen achter menselijk gedrag, begrijp je beter waarom mensen bepaalde voedingskeuzes maken. Met deze kennis kun je cliënten beter begeleiden in het veranderen van hun keuzes. In deze module komt dat uitgebreid aan de orde. Ook is er aandacht voor verschillende eetstoornissen.
Als diëtist heb je patiënten met ernstige ziektes, zoals kanker of diabetes mellitus. Deze ziektes gaan vaak gepaard met heftige emoties. In deze module leer je hiermee omgaan en zorg je dat de voorlichting goed op de patiënt is afgestemd. Het doel is de zelfredzaamheid te optimaliseren en een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.
Je leert in deze module hoe je een passend voedingsadvies opstelt op basis van een ziektebeeld en hulpvraag. Je verdiept je in voedingsstoffen en pathologie (ziekteleer). Zo kun je aan de patiënt uitleggen waarom bepaalde aanpassingen in de voeding nodig zijn. Verder gaan we in op dieetproducten en interacties tussen medicijnen en voeding.
E-health heeft zowel voordelen als nadelen. In deze module kom je er alles over te weten. Daarnaast gaan we in op het werken met verschillende soorten groepen mensen. Welke etnische, culturele en religieuze factoren spelen een rol bij het omgaan met ziekte en voedingskeuzes? Verder is er aandacht voor ethiek en de beroepscode voor diëtisten.
Je geeft een goed dieetadvies en wil natuurlijk dat het daadwerkelijk opgevolgd wordt. Hiervoor is het belangrijk te weten in welke fase van gedragsverandering jouw cliënt zich bevindt en wat hij nodig heeft om verder te komen. In deze module gaan we dieper in op je rol als coach en leer je de bijbehorende vaardigheden.
Met de persoonlijke en medische gegevens van de patiënt stelt de diëtist een diëtistische diagnose, de basis van de behandeling. Hiervoor gelden vaste protocollen. In deze module leer je er meer over en ga je er zelf mee aan de slag. We behandelen daarbij reumatische aandoeningen, longaandoeningen en mondgezondheid in relatie tot voeding.
Je richt je bij deze module op online begeleiden. Je gaat voor een diëtistenpraktijk een voorstel doen voor een online voorlichtings- of preventiecursus voor mensen die (hoog risico op) een ziektebeeld hebben. Het doel van de cursus is om zelfmanagement van de cliënt te bevorderen.
Tijdens deze opdracht wordt de student als aankomend diëtist uitgedaagd kritisch én genuanceerd te denken over populaire diëten zodat ze goed leert meespreken over deze onderwerpen en meedenken wanneer cliënten een dergelijk dieet wensen te volgen.
In de laatste fase volg je vakken die veelal een verdieping zijn op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Deze diëtist opleiding sluit je af met een stage en een afstudeeronderzoek.
Ondersteuning & verbredingIn deze module staan het proces van productontwikkeling en consumentengedrag centraal. Om te weten wanneer een product succesvol in de markt kan worden gezet is kennis van de warenwet, marketingstrategieën zoals nudging en het creatieve proces van productontwikkeling noodzakelijk. Daarnaast is het van belang inzicht te hebben in segmentatie, positionering, duurzaamheid en uiteraard consumentengedrag. De diëtist/voedingskundige die dit inzicht heeft, begrijpt met welke verleidingen/barrières de consument te maken heeft om gezonde (voedings-)keuzes te maken.
In deze module worden de eigenschappen van de micro-organismen waarmee voedingsmiddelen besmet kunnen zijn, behandeld. Centraal in de module staat de preventie van een voedselinfectie of een voedselvergiftiging in kleine (zorg)instellingen die de voeding voor grote groepen mensen, omdat er tegenwoordig veel meer zorg verleend wordt buiten de instelling. Als student Voeding en Diëtetiek dien je instellingen, zorgverleners en mantelzorgers te kunnen instrueren hoe ze voedselinfecties en voedselvergiftigingen bij een zorgvrager kunnen voorkomen.
In deze module houdt je je bezig met de principes van voedselbereiding, de instructie betreffende de voedselbereiding en de vraag waarom bepaalde technieken worden toegepast en ingrediënten in een bepaalde verhouding worden gebruikt. De theoretische kennis over levensmiddelenleer die in het eerste jaar is opgedaan wordt in de praktijk toegepast, doordat je levensmiddelen dient te herkennen en beoordelen of deze aan wettelijke eisen voldoen, qua etikettering en bewaarwijze.
Tijdens deze module ga je verdieping zoeken in voedingsadviezen voor verschillende doelgroepen. Voor sommige (patiënt) groepen volstaat het volgen van de voedingsadviezen vanuit de Gezondheidsraad (Richtlijnen Goede Voeding) en de vertaling daarvan naar de Schijf van Vijf niet. Je leert in deze module hoe je voedingsadviezen laat aansluiten op de behoeften van de cliënt zonder dat er tekorten ontstaan aan energie en nutriënten.
In de praktijk werk je als professioneel diëtist/voedingskundige niet alleen met individuele cliënten, maar ook met andere externe partijen. Denk aan: ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsen, fysiotherapeuten en personal trainers. In deze module wordt op diverse niveaus aandacht besteed aan de beste passende advisering voor verschillende doeleinden en doelgroepen. Zodat je als diëtist/voedingskundige weet hoe je kunt overtuigen waarom de door jouw aangedragen oplossingen en adviezen nodig zijn voor bijvoorbeeld een spoediger herstel bij patiënten na een grote operatie, of na een chemokuur, bij ondervoeding of andere gezondheidsproblemen.
In jaar 1 heb je al kennis gemaakt met methodisch handelen en evidence based practice. In deze module ga jij je hier verder in verdiepen. Je leert hoe (internationale) voedingsrichtlijnen, wet- en regelgeving en voedingsadviezen tot stand komen. Ook ga je oefenen met het interpreteren van wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je snel en goed kan zoeken in de (internationale) literatuur en weet hoe je deze in de juiste, wetenschappelijke, context plaatst kun je cliënten maar ook organisaties of instanties goed informeren en adviseren.
Deze professionaliseringsopdracht bestaat uit een mondeling assessment en een bijbehorende opdracht. In het mondelinge assessment ga je aan de slag met praktijksituaties van fictieve patiënten om deze te analyseren en een plan van aanpak te ontwikkelen en dit in te zetten voor de patiënt, met gebruikmaking van de juiste gespreks- en motivatietechnieken.
Tijdens 17 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.
NTI maakt haar opleidingen zo flexibel mogelijk en te volgen waar jij dat wilt. Voor enkele onderdelen is het bij de praktijkles onderwijskundig noodzakelijk dat je fysiek aanwezig bent bij een klassikale les op locatie.
Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgevingIn de online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Ook vind je er uitdagende oefeningen en live e-colleges. Lees meer over de online leeromgeving.
Persoonlijke begeleidingJe staat er niet alleen voor tijdens de opleiding Voeding en diëtetiek, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.
Praktijkdagen
Tijdens praktijkdagen krijg je (online) les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.
Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag). Het grotendeel van de praktijkdagen wordt online gegeven. Via Mijn NTI meld je je makkelijk voor aan een praktijkbijeenkomst aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.
Voor deze opleiding HBO Voeding en diëtetiek dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s:
Voor de opleiding HBO Voeding en diëtiek heb je kennis nodig van de Engelse taal. Daarnaast is kennis van scheikunde en biologie gewenst, maar het is geen instroomeis. Heb je deze kennis niet? Dan kun je eventueel de snelcursus Havo Biologie en Havo Scheikunde volgen.
Niet de juiste diploma’s, wel ouder dan 21?Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.
Met vrijstellingen studeer je snellerAls je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding Voeding en diëtetiek heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.
Tijdens deze diëtist opleiding loop je een paramedische stage. Zo ervaar je hoe het is om als specialist te werken. Als je als student als diëtiste wilt werken, dan moet je stage aan de volgende voorwaarden voldoen:
Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.
StageplaatsJe mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.
Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen.
HBO Bachelor Voeding en diëtetiek van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Voeding en diëtetiek. Je mag je dan Bachelor of Science noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.
Voordelen van examen doen bij NTIDe examenkosten bedragen € 82,39 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.
Tijdens je opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
HBO Bacheloropleiding