HBO Bachelor Rechten (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NTI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In het kort

Opleiding HBO Rechten studeren in deeltijd? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Verdien je bachelor met een erkend diploma.

Toelatingscriteria

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Rechten

HBO Rechten van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Rechten. Je mag je dan Bachelor of Laws noemen.

Examens

Tijdens heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding . Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Examenkosten voor

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Rechten 6019

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding Rechten HBO maak je kennis met het recht en je leert praktische juridische vaardigheden. Hierdoor heb je een goed beeld van wat het recht in de praktijk inhoudt.

Inleidende fase

 • Startmodule (introductie) (0 EC)

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Inleiding recht (8 EC)

  In deze module worden de hoofdlijnen van een aantal belangrijke onderdelen van het Nederlands recht uiteengezet. Je leert een aantal juridische basisbegrippen, maakt kennis met de diverse rechtsgebieden en de verbanden en verschillen in de rechtsgebieden. Zo leer je welke rechtsregels je wanneer moet toepassen.

 • Juridisch procesmanagement (8 EC)

  In deze module maak je op hoofdlijnen kennis met de inhoud van het bestuursprocesrecht en burgerlijk procesrecht. Je oefent juridische acties diehieruit voortvloeien, zoals het schrijven van een beslissing, het opstellen van een verweerschrift en de juridische informatie- of adviesbrief.

 • Strafrecht (8 EC)

  Tijdens deze module maak je kennis met de beginselen van het strafrecht. Zo kom je meer te weten over het materieel strafrecht en dus over het straffen van personen die strafbare feiten hebben gepleegd. Ook kom je meer te weten over de positie van de overheid en wat de doelen zijn van straffen.

 • Privaatrecht (8 EC)

  Tijdens deze module maak je kennis met een deel van het recht waar je dagelijks mee te maken hebt. We doen regelmatig inkopen en in de meeste gevallen gaat dat goed. Maar wat moet je doen als je een kast besteld hebt en deze wordt niet geleverd? Wat zijn je rechten? In deze module komt dit allemaal ter sprake.

 • Juridisch dossiermanagement (8 EC)

  In deze module ga jij je bezighouden met de basis voor alle werkzaamheden, zowel de inhoudelijke als de formele: het dossier. Hierbij ga jij je richten op aandachtspunten als privacy, de wwft-toets, communicatie met de cliënt en de bewaartermijnen van documenten.

 • Juridische vaardigheden (8 EC)

  In deze module leer jij je juridische en communicatieve vaardigheden te verbeteren. Zo leer je om relevante wetteksten en jurisprudentie te vinden en toe te passen, maar leer je ook de benodigde analytische vaardigheden voor het oplossen van een juridische case.

 • Integrale opdracht fase 1 (6 EC)
 • Praktijkprogramma fase 1 (6 EC)
Jaar 2

Dit is de hoofdfase van je studie. In dit jaar wordt jouw kennis verder verbreed door modules die betrekking hebben op verschillende rechtsgebieden in de publieke en private sfeer.

Hoofdfase

 • E-juridische dienstverlening (8 EC)
 • Juridische beroepsethiek (8 EC)
 • Mediation (8 EC)
 • Compliance & ethiek (8 EC)
 • Ondernemingsrecht (8 EC)
 • Bestuursrecht (8 EC)
 • Integrale opdracht fase 2 (6 EC)
 • Praktijkprogramma fase 2 (6 EC)
Jaar 3/4

In de laatste fase van HBO Rechten wordt meer nadruk gelegd op kennis van het internationale recht. Je werkt ook aan jouw onderzoeksvaardigheden die je als hbo-jurist nodig hebt. Je rondt de opleiding af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Ondersteuning & verbreding

 • Arbeids- en sociaal recht deel 1 (0 EC)
 • Arbeids- en sociaal recht deel 2 (12 EC)
 • Internationaal recht (8 EC)
 • Juridisch informatiemanagement (8 EC)
 • Fiscaalrecht (8 EC)
 • Gespreksvoering in juridische praktijk (8 EC)
 • Juridisch onderzoeken (4 EC)
 • Integrale opdracht fase 3 (6 EC)
 • Praktijkprogramma fase 3 (6 EC)
 • Stage (30 EC)
 • Afstudeeropdracht (30 EC)

Wat leer je tijdens HBO Rechten?

HBO Rechten is een breed opgezette, praktijkgerichte juridische opleiding. Het programma sluit aan bij actuele thema’s uit de praktijk. Tijdens HBO Rechten word je als student gestimuleerd om de rol van de aanstaande beroepsbeoefenaar aan te nemen. Hierdoor leer je alle beroepsvaardigheden die je nodig hebt in jouw carrière. Deze bachelor leidt je op tot jurist, juridisch adviseur of consultant.

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten waarin je de beroepsvaardigheden leert

De opleiding HBO Rechten bevat 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden die je later nodig hebt. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Juridische Vaardigheden
 • Strafrecht
 • Arbeids- en sociaal recht
 • Juridische Gespreksvoering
Praktijkdagen

Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.

Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.

Webinars
Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:
 • Inleiding Recht
 • E-juridische dienstverlening
 • Privaatrecht
 • Bedrijfsrecht
Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Blended Learning, ieder gewenst moment starten mogelijk
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Cursusgeld: € 5.814,-
Inschrijfgeld: € 75,-
Examenkosten: € 2.750,01

Neem voor de actuele kosten contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag. (Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur op 088 - 9 390 000.)

HBO Bachelor Rechten (NTI)

Vakgebied

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier. Kies uit ruim 850 opleidingen: van korte cursus tot masteropleiding. Ervaar het nieuwe studeren van NTI en haal dat erkend diploma.