Opleiding gasmeten (SOG)

Het meten en interpreteren van gasmetingen - 3 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Veiligheid

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je optimaal voorbereid worden op de afsluitende toets voor onder meer het verrichten en interpreteren van metingen? Dan is deze training zeer geschikt voor je. Zo leer je metingen verrichten op het gebied van explosiegevaar, verstikkingsgevaar en vergiftigingsgevaar. Daar waar een risico aanwezig is in één van deze gebieden, dien je metingen te verrichten om er zeker van te zijn dat bepaalde ruimten wel of niet toegankelijk zijn en blijven.

Doelgroep

Je bent operationeel medewerker van een (petro)chemisch bedrijf dat risicovolle werkzaamheden uitvoert of je werkt bij een VNCI, VNPI, Deltalinqs, NOGEPA of SIR aangesloten bedrijf. Voor deelname aan deze training moet je ten minste 18 jaar zijn.

Aanpak

Je verdiept je in de basisbegrippen die betrekking hebben op explosiegevaar, verstikkingsgevaar of vergiftigingsgevaar. Je leert zelfstandig de OX-EX-TOX gasmetingen uitvoeren die gevaar aantonen en hoe je deze metingen moet interpreteren.

Met het volgen van deze training behaal je je SOG certificaat. Hiermee toon je aan dat je vaardig bent om risicovolle werkzaamheden uit te voeren. Bij een voldoende resultaat ontvang je dit certificaat.

Vooropleiding

Je hebt een geldig diploma B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU.

Voorbereiding en studiebelasting

Je hoeft geen rekening te houden met voorbereidingstijd.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat je nodig hebt voor je studie, vind je in onze moderne online leeromgeving.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Tijdens de laatste dag van deze 3-daagse training vind het theorie- en praktijkexamen plaats. Bij goed gevolg ontvang je een certificaat 'SOG certificaat'. Dit certificaat is maximaal 3 jaar geldig.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Opleiding Gasmeten (SOG)

(6 bijeenkomsten)

 • Basisbegrippen van: toxische stof, ­vergiftiging, gassen en dampen, ­inwerking van toxische stoffen op het lichaam, definities Grenswaarde en TGG, verspreidingsafhankelijke factoren voor gassen en dampen, relatie tussen Vol.% en ppm en mg/m3, toxische stoffen­meting
 • Basisbegrippen als brand en explosie, omschrijving van explosiegebied, ­explosiegrenzen en de percentages van deze grenzen, explosiviteitsmeting
 • Basisbegrippen als verstikking door zuurstoftekort, effecten van een te hoog of te laagzuurstofpercentage, zuurstofmeting
 • Praktijk
 • Zelfstandig gasmetingen verrichten EX-OX-TOX
 • Meetapparatuur en eventueel ­benodigde hulpmiddelen bedienen
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning

  Opleidingsvarianten

  • Duur: 3 dagen
  • Varianten: klassikaal
  • Dag: 3 dagen van 08.45 uur tot 16.00 uur
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering

  Totaalprijs

  De totaalprijs voor deze training is € 599,-.

  Locatie- en arrangementskosten

  Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

  Reprorechten en hand-outs

  Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

  Fiscaal voordeel

  Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

  Btw

  Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

  Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

  Opleiding gasmeten (SOG)

  Opleidingsniveau

  Trainingen

  Erkenningen

  Meer informatie

  Download brochure