Introductie
Tijdens het HBO-programma IT-criminaliteit en -security leer je op welke manier er geanticipeerd kan worden om cybercriminaliteit te reduceren, op te sporen en strafbaar te stellen. Flexibel via …
Omschrijving
Cybercriminaliteit bestaat niet alleen uit DDoS-aanvallen die websites platleggen, maar duikt steeds vaker én op verschillende manieren op. Naast DDos-aanvallen zijn de botnets, phishing, identiteitsdiefstal en diefstal van virtuele goederen en andere internetdelicten aan de orde van de dag. Verwacht wordt dat deze groei toeneemt, en de delicten uitgebreid worden met gepersonaliseerde aanvallen om persoonsgegevens te achterhalen.
Het korte HBO-programma IT-criminaliteit en -security is gericht op de kennis van cybercriminaliteit en de invloed hiervan op de maatschappij, en de relevante cybercriminaliteitswetgeving die tijdig inspeelt op ICT ontwikkelingen. Ook is er aandacht voor de betekenis van cybersecurity en hoe hier mee om te gaan binnen organisaties.
Baanperspectief
Het HBO-programma IT-criminaliteit en -security is geschikt voor professionals die betrokken zijn bij informatiebeveiliging en meer inzicht willen krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden en in de maatregelen om cybercriminaliteit te reduceren, op te sporen en strafbaar te stellen. Zo is de opleiding bijvoorbeeld interessant voor securitymanagers, IT-riskmanagers, ontwikkelaars en analisten.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma behandelt de module IT-criminaliteit en -security uit de volledige en erkende HBO-bachelor Security Management. Tijdens deze opleiding wordt er ingegaan op de kaders van juridische wetgeving en de uitwerking van de wetgeving in de praktijk. Je leert over op welke manier er geanticipeerd kan worden om cybercriminaliteit te reduceren, op te sporen en strafbaar te stellen.
Na afloop van deze opleiding kun je:
- De definitie van cybercriminaliteit en de drie types daarvan uitleggen: computergerichte delicten, computergerelateerde delicten en computerrelevante delicten.
- De impact van cybercriminaliteit in de maatschappij benoemen.
- De relaties leggen tussen de delicten onder het materiële ICT-strafrecht en de doelstellingen van de onderliggende wetgeving.
- De verplichtingen op het gebied van auteursrecht uitleggen aan de hand van casuïstiek.
- De mogelijkheden die het formele strafrecht biedt ter vervolging van cybercriminaliteit beschrijven en verbanden leggen met delicten.
- Alle toepasselijke wet- en regelgeving rondom de aansprakelijkheid van digitale dienstverleners benoemen.
- De wettelijke kader en (on)mogelijkheden van internationale opsporing van cybercriminaliteit benoemen.
- De definitie van cybersecurity aangegeven en de wet- en regelgeving en normering van security verwoorden.
- Uitleggen wat de Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA) is en hoe deze is ontstaan.
- De categorisering van de staat van cybersecurity in Nederland uitleggen in termen van dreigingen, weerbaarheid en maatregelen.
- Digitale risico's onderzoeken waar organisaties mee te maken hebben.
- De methoden uitleggen waarmee organisaties met digitale risico’s kunnen omgaan.
- Voorstellen doen voor het beleid en de gepaste maatregelen rondom cybersecurity voor een praktijksituatie.
- Verwoorden waar, wanneer en waarom cybersecurity kan worden toegepast.
- Een organisatie adviseren over cybersecuritymaatregelen op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
- Aanbevolen beleid en de te nemen maatregelen die bijdragen aan een veiligere organisatie onderbouwen.
- Procedures ontwerpen voor incidenten en crisis op het gebied van cybersecurity.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.