Introductie
Het HBO-programma Cybersecurity leert je risico’s en kwetsbaarheden analyseren en maatregelen treffen om deze te verkleinen. Incl. vakliteratuur en begeleiding.
Omschrijving
Hoe kun je je als organisatie wapenen tegen cyberbedreigingen zoals virussen, een hack, datalek of DDos aanval? Dat is de vraag die centraal staat in het HBO-programma Cybersecurity. Je leert risico’s en kwetsbaarheden analyseren op basis van de code voor informatiebeveiliging NEN-ISO/IEC 27002 én maatregelen treffen om deze risico’s te verkleinen.
Iedere organisatie heeft te maken met cyberbedreigingen. De vraag naar professionals met gedegen kennis van cybersecurity is dan ook groot. Het diploma van deze opleiding vormt dan ook een waardevolle toevoeging op je cv.
Met het diploma van het korte HBO-programma Cybersecurity toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de HBO-bacheloropleiding Security management vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
Het HBO-programma Cybersecurity is bestemd voor professionals die betrokken zijn bij informatiebeveiliging en meer inzicht willen krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden en in de maatregelen om deze te verminderen. Zo is de opleiding bijvoorbeeld interessant voor securitymanagers, IT-riskmanagers, ontwikkelaars en analisten. Doordat iedere organisatie te maken heeft met cyberbedreigingen, is de vraag naar professionals met gedegen kennis van cybersecurity is groot. Het diploma van deze opleiding vormt dan ook een waardevolle toevoeging op je cv.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma bevat de module 'Cybersecurity' uit een erkende bacheloropleiding. De opleiding behandelt de basisprincipes van cybersecurity. Je leert cybersecurity- risico’s analyseren op basis van de code voor informatiebeveiliging NEN-ISO/IEC 27002 en op basis van deze analyse aanbevelingen doen om deze risico’s te verkleinen. Je leert de basisbegrippen en -principes van informatiebeveiliging kennen en doet inzicht op in de onderlinge samenhang. Ook word je je bewust van de kwetsbaarheid van informatie en maak je kennis met maatregelen om informatie te beschermen.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- kernbegrippen van cybersecurity: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid
- begrippen in informatiebeveiliging (belang, dreiging en weerstand, DDos)
- analyse van cybersecurity-bedreigingen
- analyse van cybersecurity-kwetsbaarheden in de huidige maatregelen
- het opzetten van een Information Security Management System (ISMS)
- verschillende rollen in informatiebeveiliging
- toegangscontrole
- incidentmanagement
- business continuity management
- ontwerpen van eenvoudige securitymaatregelen (procedures, cryptografische maatregelen en fysieke beveiliging)
- voor- en nadelen van social media bij veiligheidsincidenten
- security-awareness-maatregelen
- belangrijke cybersecurity-bedreigingen voor de Nederlandse samenleving
- digitale zorgplichten
- modus operandi van technische methoden (malware, wormen, virussen, etc) om een hack of aanval uit te voeren.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist.