Een aantal zorgberoepen mag je alleen uitvoeren als je BIG-geregistreerd bent. Wat houdt dit in en voor welke beroepen geldt dit? En hoe zit het met herregistratie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over registratie in het BIG-register.
BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Deze wet is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg te kunnen waarborgen. Alleen de zorgverleners die in dit register zijn ingeschreven, zijn wettelijk bevoegd om de beschermde titel te voeren die bij het beroep hoort. Omdat iedereen het register kan en mag inzien, kun je met een BIG-registratie dus direct aantonen dat jij een deskundige bent in je vakgebied.
Sta je ingeschreven in het BIG-register, dan betekent dit dat je onder het tuchtrecht valt. Ook mag je als BIG-geregistreerde een opleiding tot specialist volgen. Als arts, tandarts, verpleegkundige of verloskundige heb je door de BIG-registratie de bevoegdheid om bepaalde medische handelingen zelfstandig uit te voeren.
Heb je een buitenlands diploma? Ook dan is het (onder voorwaarden) mogelijk om je in te schrijven in het BIG-register. Hiervoor moet je wel eerst een erkenningsprocedure van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doorlopen.
De volgende voorwaarden gelden als je je wilt laten registreren in het BIG-register:
Er zijn 11 beroepen waarbij een BIG-registratie noodzakelijk is, namelijk:
Volg je een NCOI-opleiding in een van deze richtingen binnen Zorg, Welzijn en Hulpverlening? Bijvoorbeeld de HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)? Dan moet je je registreren voordat je het beroep kunt uitoefenen.
Om de kwaliteit van zorg hoog te kunnen houden, moet iedere zorgprofessional zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren. Ook als je nog niet eerder BIG-geregistreerd bent geweest, moet je voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie.
Je kunt alleen herregistratie aanvragen als je in de afgelopen vijf jaar genoeg uren in de functie hebt gewerkt. Hoeveel uren dit precies zijn, verschilt per BIG-beroep.
Voldoe je niet aan de eisen, bijvoorbeeld omdat je je diploma langer dan vijf jaar geleden hebt behaald of omdat je de afgelopen vijf jaar niet genoeg werkuren in het BIG-beroep hebt gemaakt? Dan kun je, als je aan de scholingseis voldoet, alsnog herregistratie aanvragen. Welke voorwaarden hieraan verbonden zijn, kun je vinden op de website van het BIG-register.