€ 10.599,21 (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
36 maanden
HBO Bacheloropleiding
NTI
Wil jij vanuit een psychologische visie het gedrag van kinderen en jongeren leren verklaren? Wil jij hen helpen bij het oplossen van hun problemen? Dan is deze erkende hbo-opleiding Jeugd- en kinderpsychologie, uitstroomvariant van HBO Toegepaste Psychologie, de perfecte keus voor jou! Na deze opleiding weet jij alles over de ontwikkeling van kinderen en hoe je hen het best kunt behandelen. Ook kun je hun ouders en organisaties ondersteunen. Start vandaag nog met jouw opleiding en word kinder- en jeugdpsycholoog.
Als jeugd- en kinderpsycholoog houd je je onder andere bezig met diagnostisch onderzoek en het behandelen van kinderen met psychosociale problematiek. Je bent in staat om ouders te begeleiden bij de opvoeding en educatieve programma’s en trainingen te ontwikkelen. Bedrijven waar jij aan de slag kunt of taken die jij gaat doen zijn:
Bureau Jeugdzorg
Bureaus voor beroepskeuze
Jongeren en hun opvoeders adviseren coachen en begeleiden
Onderwijsbegeleidingsdiensten
Onderzoeksbureaus voor kinderen met leerproblemen
Scholen voor speciaal basisonderwijs
Wil jij vanuit een psychologische visie het gedrag van kinderen en jongeren leren verklaren? Wil jij hen helpen bij het oplossen van hun problemen? Dan is deze erkende hbo-opleiding Jeugd- en kinderpsychologie, uitstroomvariant van HBO Toegepaste Psychologie, de perfecte keus voor jou! Na deze opleiding weet jij alles over de ontwikkeling van kinderen en hoe je hen het best kunt behandelen. Ook kun je hun ouders en organisaties ondersteunen. Start vandaag nog met jouw opleiding en word kinder- en jeugdpsycholoog.
FlexibelStuderen® doe je bij NTIBoekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.
Online leeromgeving
Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen, opdrachten maken en bespreken met je medestudenten. Ook krijg je uitleg en feedback van je docent. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.
Lees meer
Inclusief vakliteratuurTijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Je ontvangt de boeken voor een vak zodra jij begint met dat vak. Handig, zo hoef je niet zelf achter de boeken aan én heb je altijd het meest up-to-date materiaal. Je krijgt echte studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan, dus geen losbladig materiaal. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.
In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).
HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie 2003Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
Jaar 1In het eerste jaar staat het opdoen van algemene basiskennis over het beroep toegepast psycholoog centraal.
Inleidende faseJe start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd. Uiterlijk een dag na activering van deze module zal de module en informatie met betrekking tot de opleiding ook zichtbaar worden in de online leeromgeving.
In deze module maak je kennis met de belangrijkste theorieën en stromingen binnen de psychologie. Hoe nemen mensen de realiteit waar, hoe denken, leren en voelen ze en waardoor wordt hun gedrag beïnvloed? Je raakt bekend met het psychologisch vakjargon, dat je nodig hebt in andere modules én in de communicatie met andere professionals.
In de module organisatiepsychologie krijg je inzicht in het functioneren van organisaties en de mensen die er in werken. Thema's als arbeidssatisfactie, macht, organisatiecultuur, leidinggeven en psychische belasting komen aan bod. Deze hebben invloed op bijvoorbeeld de sfeer en het ziekteverzuim binnen een bedrijf.
In deze module leer je een onderzoeksprobleem herkennen en beschrijven, doelen vaststellen voor onderzoek, vakliteratuur zoeken en een praktijkgericht onderzoek opzetten en uitvoeren. Er wordt zowel kwantitatief praktijkgericht onderzoek als kwalitatief praktijkgericht onderzoek besproken. De eindopdracht is een klein kwalitatief onderzoek.
In deze module komen de basisvaardigheden van gespreksvoering aan bod, zoals luistervaardigheden, regulerende vaardigheden en zendervaardigheden. Deze vaardigheden pas je toe in verschillende gesprekssituaties. De kwaliteit van je werk als toegepast psycholoog hangt sterk af van je vaardigheid in effectieve gespreksvoering.
In deze module wordt de ontwikkeling van het kind in samenhang met opvoeding, culturele achtergrond, tijdsbeeld enz. bekeken. Dit inzicht is belangrijk, want de kindertijd is de basis voor hoe de volwassene denkt en doet. Thema's als hechting, opvoedingsstijl en de nature-nurture controverse worden besproken.
De module gaat over sociale invloed, communicatie, zelfbeeld, groepsprocessen en theorieën zoals het model van beredeneerd gedrag, de empathy-altruïsme hypothese, en de sociale ruiltheorie. Ook wordt aandacht besteed aan de psychologie van het overtuigen. Beïnvloedingswapens zoals wederkerigheid, commitment en consistentie komen aan bod.
In de professionaliseringsopdracht interview je een beroepsbeoefenaar en analyseert een casus uit zijn of haar praktijk. Je verdiept je in ethisch handelen en intervisie. Je sluit deze opdracht af met een reflectie. Hoe zie jij jezelf als toekomstig toegepast psycholoog? Je formuleert leerdoelen aan de hand van de 7 beroepsspecifieke competenties.
Je gaat aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk en doorloopt verschillende stappen om dit vraagstuk te analyseren. Denk aan het in kaart brengen van betrokken doelgroepen of instanties en informatie verzamelen om het vraagstuk in een bredere context te kunnen plaatsen. Ook ga je in op ethische aspecten rondom belangenconflicten.
In het tweede jaar van de opleiding HBO Psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie verbreed je je kennis.
HoofdfaseDeze module gaat over psychische problemen en stoornissen zoals stress, maar ook meer zeldzame stoornissen zoals schizofrenie. Deze worden beschreven en we kijken naar oorzaken en gevolgen, mogelijke behandelmethoden en hun effectiviteit. Tenslotte wordt aandacht besteed aan het in de praktijk meest gebruikte diagnostische classificatiesysteem.
Werkers in het sociale domein krijgen met een zeer diverse groep aan burgers te maken. Het gaat hierbij onder andere om sociale, culturele, religieuze, etnische en genderverschillen. In deze module hebben we aandacht voor deze diversiteit en voor actuele thema's in onze samenleving, en hoe deze thema's de beroepspraktijk beïnvloeden.
Onderwerpen als symptoomperceptie, ongezonde gewoontes, stress, coping en ziektebeleving worden in deze module uitgebreid behandeld. Deze kennis is relevant omdat een toegepast psycholoog begeleiding of advies geeft m.b.t. gedragsverandering van ongezond gedrag of psychische ondersteuning geeft aan zieke mensen of mensen met pijn.
Het effect van een behandeling hangt af van het inzicht en de motivatie van de cliënt om mee te werken aan de gedragsverandering. Blijvende gedragsverandering vereist een andere houding, gedrag en werkwijze. Hier is motivatie voor nodig en om dat te bereiken is motiverende gespreksvoering een effectieve gesprekstechniek. Dat leer je in deze module.
In deze module wordt ingegaan op de wijze waarop een vraagstuk op systematische wijze in kaart kan worden gebracht. Daarbij wordt het diagnostische proces opgedeeld in verschillende fasen. Je leert deze stappen doorlopen aan de hand van cases en rapporteert daarover. Daarnaast is er aandacht voor de valkuilen in elke stap in dit proces.
In deze module staat het doen van een assessment in het kader van diagnostisch onderzoek centraal. Daarbij wordt aandacht besteed aan de diverse methodes om vast te stellen van welke problematiek sprake is. Aan bod komen psychologische tests en observaties als belangrijkste methoden van diagnostisch onderzoek.
In jaar 3 en 4 specialiseer je je in Jeugd- en kinderpsychologie. Je leert welke invloed psychologen kunnen hebben op de ontwikkeling van jeugdigen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan ontwikkelingspsychopathologie, sociale ontwikkeling van het kind en opvoedingsondersteuning. Je sluit de opleiding af met een stage en afstudeeronderzoek.
HoofdfaseDeze module is een vervolg op de gespreksvaardigheden modules uit jaar 1 en 2. De gespreksvaardigheden zullen verder worden uitgediept met oplossingsgericht werken waardoor er mogelijkheden worden geboden om je gespreksvaardigheden nog meer te verbeteren en te komen tot een juiste manier van begeleiden en adviseren middels coaching.
De onderzoekende houding en het doen van kwantitatief onderzoek staat in deze module centraal. Kwantitatief onderzoek is van belang omdat beleidsmakers, professionals en organisaties vaak behoefte hebben aan objectieve informatie. Je gaat onderzoek doen en laat zien dat je kan reflecteren op de kwaliteit van je eigen en andermans onderzoek.
Deze module gaat daarom over psychische stoornissen onder kinderen en psychische problemen die (nog) geen stoornis zijn en over de normale ontwikkeling bij kinderen en jeugdigen. Daarbij wordt ingegaan op zowel oorzaken, gevolgen als mogelijke interventies.
Deze module gaat over de sociale persoonlijkheidsontwikkeling die het verloop van de prenatale periode (conceptie tot geboorte), de babytijd (geboorte tot drie jaar), de peuter- en kleutertijd (drie tot zes jaar), de schooltijd (zes tot twaalf jaar) en de adolescentie (twaalf tot twintig jaar) bepalen. Ook is er specifieke aandacht voor de seksuele ontwikkeling.
In deze module leer je verschillende lagen van opvoedingsondersteuning. Van sociale steun van het netwerk tot geïndiceerde hulp. Het oudergericht pedagogisch adviseren wordt concreet uitgewerkt, zodat het direct praktisch toepasbaar is. Ook is er aandacht voor signaleren, analyseren en de ontwikkeling van de jeugdzorg binnen de transformatie.
In deze module krijg je kennis en inzichten aangereikt die je helpen leerlingen toe te rusten met datgene wat ze nodig hebben om, met de beperkingen die ze hebben, het beste uit hun schoolcarrière te halen. Ook leer je om een ondersteunende rol te vervullen in het begeleiden van leerkrachten en docenten daarin.
Tijdens de opleiding HBO Jeugd- en kinderpsychologie leer je vanuit een psychologische visie het gedrag van kinderen en jongeren te verklaren. Hierdoor kun je als hbo-kinderpsycholoog en- jeugdpsycholoog effectief hulpvragen beantwoorden of doelen bereiken met betrekking tot het psychisch welzijn van kinderen en jongeren. In het brede programma van HBO Jeugd- en kinderpsychologie word je optimaal opgeleid tot psychologische professional. Na de opleiding HBO Jeugd- en kinderpsychologie kun jij kinderen, jongeren en organisaties ondersteunen bij psychologische problemen.
Zo zorgen wij dat jij je diploma haaltMisschien voelt het starten aan een nieuwe, zelfstandige studie een beetje als een sprong in het diepe. Dat begrijpen wij maar al te goed. Daarom doen wij er alles aan om jou te ondersteunen om dat felbegeerde diploma te halen. Ons opleidingsconcept is hier helemaal op afgestemd:
Durf dus die belangrijke stap naar jouw studie te nemen, neem de sprong in het diepe en wij vangen je op!
Een vliegende start dankzij de StartmoduleStuderen kun je leren! Wij vinden het belangrijk dat jij zo efficiënt mogelijk aan de slag gaat met je studie. Zo kun je sneller door je opleiding heen en haal je de beste resultaten. Daarom start iedereen met een Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.
Persoonlijke begeleiding
"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".
Lees meer
Hoe werkt FlexibelStuderen® bij NTI: vrije en begeleide modulesDeze opleiding bestaat uit een combinatie van vrije en begeleide modules. Vrije modules kun je volgen wanneer jij wilt en doorloop je in je eigen tempo. Lekker flexibel dus. Begeleide modules zijn ook flexibel, je kunt studeren op jouw moment, bijvoorbeeld thuis op de bank of in het café, maar met extra begeleiding. In deze modules werk je namelijk met een vast startmoment en met deadlines. Ook krijg je extra online begeleiding van jouw docent en mentor. We doen dit omdat deze modules wat uitdagender zijn en om meer interactie vragen. En omdat de docenten jou begeleiden naar een examen of paper. Zo heb je een extra stok achter de deur. Door de combinatie van vrije en begeleide modules krijg je genoeg handvatten om je opleiding succesvol af te ronden, terwijl je je flexibiliteit behoudt.
Vrije modulesBegeleide modules✔ Zelfstandig, bij vragen kun je je docent en mentor benaderen ✔ Met veel actieve begeleiding vanuit de docent en mentor✔ Start het hele jaar door, wanneer jij wilt✔ Starten op een vaste datum in het jaar✔ Geen vaste duur, studeer in je eigen tempo✔ Vaste duur van 10 weken✔ Geen bijeenkomsten✔ Bevatten vaak een bijeenkomst✔ Examen doen/paper inleveren wanneer jij wilt✔ Examen doen/paper inleveren voor de deadlineLINK: Bekijk welke modules vrij en begeleid zijn
Jaar 1Vrije modules:
Begeleide modules:
Vrije modules:
Begeleide modules:
Vrije modules:
Begeleide modules:
Begeleide modules bevatten vaak een praktijkbijeenkomst. Per studiejaar zijn er 2 begeleide modules met een praktijkbijeenkomst. Docenten uit het veld geven jou in een klas uitleg over de theorie uit de module, op deze manier gaat de lesstof beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een hbo-psycholoog, zoals:
Praktijkdagen
Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.
Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.
Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie als je een van de volgende diploma's hebt:
Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.
LINK: Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 79,95. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.
LINK: Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!
Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.
LINK: Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!
Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.
Voor de opleiding HBO Jeugd- en kinderpsychologie bedraagt de omvang van de stage 840 uur. Je loopt hiervan daadwerkelijk 700 uur stage. De overige uren kun je gebruiken om aan je verslag te werken. Heb je een baan op het gebied van je studie, dan kun je die als stageplaats voordragen. Je wordt vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.
StageplaatsTijdens de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.
Een leuke stageplek vinden via Stage InstituutOm het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.
LINK: Niet in staat om stage te lopen? Ga voor een hbo-programma!
Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.
Personenregister kinderopvangPer 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. In het kader van je stage heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Verder meld je je aan bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.
De opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Toegepaste Psychologie, uitstroomvariant Jeugd- en kinderpsychologie. Je mag je dan Bachelor of Science noemen.
ExamensDe examens van HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. Bij de vrije modules heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen, wanneer jij eraan toe bent. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Bij begeleide modules heb je een deadline voor het examen of de paper waar je naartoe werkt.
Digitaal examen doen bij jou in de buurtJe kunt zelf bepalen waar je de digitale examens wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie - Jeugd- en kinderpsychologie. Deze kun je dagelijks op tal van locaties door heel Nederland afnemen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit geldt voor beide modules, alleen doe je bij de begeleide modules binnen een bepaalde termijn examen. Er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt. Lekker flexibel dus! Lees hier meer over de digitale examens.
Tijdens je opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
HBO Bacheloropleiding