HBO Bacheloropleidingen

HBO Bacheloropleidingen voor volwassenen

Wil jij graag je Bachelorgraad behalen? Je kunt een Bachelor volgen in de richting van je huidige baan of juist een nieuwe uitdaging aangaan. De praktijkgerichte en flexibele HBO Bacheloropleidingen die je vindt op Opleiding.nl zijn gericht op volwassenen. Ze zijn goed te combineren met een drukke baan en je privéleven.

Afhankelijk van de door jou gekozen HBO Bacheloropleiding behaal je een erkende graad, zoals Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Business Administration (BBA) of Bachelor of Arts (BA). Bekijk hier het totale overzicht HBO Bacheloropleidingen.

Toelatingseisen HBO Bacheloropleiding

Wil je een HBO Bacheloropleiding gaan volgen? Dan heb je een diploma HAVO, VWO of MBO (niveau 4) nodig. Heb je dit niet, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je mogelijk deelnemen aan de 21+ regeling. Bij je inschrijving wordt onderzocht of je voor deze regeling in aanmerking komt. Is dat het geval? Dan maak je een korte toets en heb je een gesprek met een opleidingsadviseur. Hierin wordt besproken of je een reële kans maakt om de HBO Bachelor met goed gevolg af te ronden. Dan kun je worden toegelaten.

Soms is het verstandig om eerst een korte en voorbereidende opleiding te volgen, zodat je goed voorbereid aan een volledige HBO Bacheloropleiding begint. Ook dat wordt onderzocht bij de intake.

Vrijstelling op basis van eerdere opleidingen

Als je eerder gelijkwaardige opleidingen hebt gevolgd, kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan al aangetoond dat je de relevante onderwerpen op HBO-niveau beheerst. Geef je dit aan, dan wordt dit bij je aanmelding direct bekeken. Je moet hiervoor alle diploma's kunnen overhandigen. Hier zijn kosten aan verbonden. Die kosten verschillen per opleider.

Vrijstelling op basis van werkervaring

Heb je door werkervaring kennis en vaardigheden op HBO-niveau ontwikkeld, maar kun je dat niet aantonen met diploma's of certificaten? Ook dan kun je in aanmerking komen voor vrijstelling: met de procedure Erkenning van Verworven Competenties(EVC). Daarmee wordt je ervaring erkend en krijg je een certificaat dat jou mogelijk vrijstelling geeft voor bepaalde onderdelen van een HBO Bacheloropleiding.

Studeren waar en wanneer jij wilt

Een HBO Bacheloropleiding kun je volgen hoe en wanneer het jou uitkomt. Je kunt namelijk kiezen voor een opleiding in de avonduren, overdag of op zaterdag. Of volg een HBO Bachelor deels op afstand met online ondersteuning. Werken en leren op HBO-niveau is daardoor ook voor jou altijd mogelijk.

Bovendien worden de opleidingen verzorgd op locaties door heel Nederland. Je kunt jouw opleiding dicht bij je woonplaats of werk volgen en zo blijft je reistijd beperkt. Een HBO Bacheloropleiding is dus prima te combineren met je privéleven en je werk.

Hoe lang duurt een HBO Bacheloropleiding

De meeste studenten zijn binnen 4 jaar klaar met hun HBO Bacheloropleiding. Afhankelijk van hoeveel tijd je aan de opleiding kunt besteden, rond je de opleiding af in 3 tot 6 jaar. Dus als je even wat minder tijd hebt, kun je rustiger aan doen met studeren. Dat is geen probleem.

Praktijkgerichte aanpak voor iedereen

In een HBO Bacheloropleiding voor volwassenen combineer je werken en leren op een doeltreffende manier. Je maakt praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Deze opdrachten maken het leren leuk en efficiënt. Het is daarom van belang dat jouw werkplek goed aansluit bij de opleiding, zodat je de opdrachten goed kunt uitvoeren. Heb je geen passende baan? Dan loop je stage. Dat kan bijvoorbeeld aan het eind van je studie, in combinatie met je afstuderen.

Propedeusegetuigschrift HBO Bachelor

Volg je een deelprogramma dat gelijk is aan fase 1 van een HBO Bacheloropleiding? Dan kun je tijdens dit deelprogramma het Propedeusegetuigschrift behalen. Door het volgen van een praktijkprogramma volg je feitelijk de HBO Bacheloropleiding. Als je dit praktijkprogramma en de overige onderdelen van fase 1 met goed gevolg afrondt, en je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen, dan ontvang je een officieel Propedeusegetuigschrift.

HBO Associate degree

Naast HBO Bachelor bestaan er ook een aantal 2-jarige opleidingen HBO Associate degree. Dit zijn wettelijk erkende opleidingen met een omvang van 120 EC. Je volgt dan een programma dat bestaat uit verschillende onderdelen van een HBO Bacheloropleiding. Deze onderdelen vormen een samenhangend geheel. Met het officiële diploma van een HBO Associate degree is het mogelijk om door te studeren. Je volgt dan alleen nog de ontbrekende onderdelen voor je complete HBO Bachelor.

HBO-deelprogramma's

Behalve volledige, erkende HBO Bacheloropleidingen kun je ook kiezen voor deelprogramma's op HBO-niveau. Deze programma's maken vaak deel uit van een volledige opleiding en voldoen dus aan dezelfde kwaliteitscriteria als de Bacheloropleidingen. Een belangrijk voordeel van een deelprogramma is dat je precies kunt kiezen voor de onderwerpen die jou aanspreken. Als je na afronding van het deelprogramma alsnog de volledige erkende opleiding wilt afronden, neem dan direct deel aan het praktijkprogramma. Zo ben je verzekerd van een soepele doorstroom naar de erkende HBO Bacheloropleiding. Wil je gebruik maken van deze optie om het leren nog praktischer te maken? En wil je optimaal aansluiten bij een erkende vervolgopleiding? Geef dit dan meteen aan bij jouw inschrijving. Hier zijn kosten aan verbonden.

Subsidie, studiefinanciering en belastingvoordeel

Voor veel HBO Bacheloropleidingen en HBO-programma's kun je subsidie of studiefinanciering krijgen. Lees bijvoorbeeld meer over het levenlanglerenkrediet.

Meer weten over een HBO-opleiding volgen? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen per mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ook zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 bereikbaar via onze social media kanalen FacebookTwitter en LinkedIn.

 

info@opleiding.nl



KVK-nummer: 17113834