Korte en volledige MBO-opleidingen

Wil je weer gaan leren? Speciaal voor volwassenen is er een breed aanbod aan praktijkgerichte en erkende opleidingen op alle MBO-niveaus ontwikkeld. Je kunt er ook terecht voor korte opleidingen. Met het afronden van zo’n opleiding heb je niet alleen een zeer gewaardeerd diploma op zak, je kunt er ook mee doorstromen naar een van de volledige MBO-opleidingen. Zo is er een passend antwoord op iedere opleidingsvraag, met een werkwijze die precies aansluit bij jouw behoeften.

Ruim aanbod MBO-opleidingen

Je kunt kiezen uit een compleet pakket van erkende MBO- en MHBO-opleidingen. Of je nu op niveau 2, 3 of 4 een opleiding wilt volgen, je vindt altijd iets dat bij je past. Ook kun je met een MHBO-opleiding de overstap maken van MBO naar HBO. Het zeer uitgebreide aanbod omvat: 

 • MBO-opleidingen Management en Secretarieel
 • MBO-opleidingen Marketing, Sales en Communicatie
 • MBO-opleidingen Personeel en Organisatie
 • MBO-opleidingen Zorg, Welzijn, Onderwijs en (Para)Medisch
 • MBO-opleidingen Financieel en Juridisch
 • MBO-opleidingen ICT
 • MBO-opleidingen Facilitair en Logistiek
 • MBO-opleidingen Techniek
 • MBO-opleidingen Makelaardij, Bouw en Ruimte
 • MBO-opleidingen Sport en Bewegen


Top 3 MBO-opleidingen

 1. MBO-opleiding Managementassistent niveau 4
 2. MBO-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2
 3. MBO-opleiding ICT-beheerder niveau 4
 

Aanpak voor volwassenen

Of je nu aan een carrière­switch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt, het kan allemaal. Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen die graag een erkend MBO-diploma willen behalen. Je krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van praktijkgerichte docenten, zowel tijdens de klassikale bijeenkomsten als via de online leeromgeving. 

Erkende opleidingen

Na afronding ontvang je het officieel erkende MBO-diploma. De opleidingen voldoen aan strikte kwaliteitseisen en zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De diploma’s van de aangeboden MBO-opleidingen zijn zelfs bij wet gelijkgesteld aan die van reguliere onderwijsinstellingen.

Flexibel studeren

Je kunt de MBO-opleidingen door heel Nederland volgen, zowel ’s avonds, overdag als op zaterdag. Bij iedere opleiding staat aangegeven waar de opleiding wordt verzorgd en wanneer je kunt starten. De meeste MBO-programma’s ­worden ook via e-learning aangeboden.

Deelopleidingen en doorstromen

Behalve volledige, erkende MBO-opleidingen zijn er ook heel interessante deelopleidingen. Deze deelopleidingen zijn onderdeel van een volledige opleiding en voldoen dus aan dezelfde kwaliteitscriteria als de volledige opleidingen. Een belangrijk voordeel van deel­opleidingen is dat je precies die onderdelen kunt kiezen die je aanspreken. Je kunt na de deelopleiding besluiten dat je je wilt inschrijven voor de volledige opleiding. Je krijgt dan bij inschrijving een overzicht van de vrijstellingen die je hebt behaald. Met deze vrijstellingen studeer je ­vervolgens versneld verder voor een erkend MBO-diploma.

Erkend MBO: intake en begeleiding

Voorafgaand aan de opleiding vindt er een telefonische intake plaats. Daarin wordt uitgebreid met je doorgenomen hoe de opleiding aansluit op jouw wensen en mogelijkheden. Tijdens de opleiding heb je een professionele studie­adviseur. Deze adviseur heeft regelmatig contact met jou en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor je vragen. Naast deze persoonlijke begeleiding zijn er ook klassikale bijeenkomsten. In deze ­bijeenkomsten krijg je uitleg over de opbouw van de opleiding, de voorbereiding van de bijeenkomsten en examens, het maken van een planning, het schrijven van een verslag en andere zaken waar je tegenaan kunt lopen. Zo word je goed begeleid bij het behalen van het erkende MBO-diploma.

Erkend MBO: afstuderen

In de laatste fase van je opleiding werk je naar het praktijkexamen toe. Je maakt een aantal praktijkopdrachten en legt deze vast in een digitaal portfolio. Als je hebt deelgenomen aan de taal- en rekenexamens en de modules hebt afgerond met een voldoende kun je beginnen aan een assessment op de werkplek. Dit is een praktijkexamen waarin je met de examinator je opdrachten bespreekt en een aantal aanvullende ­praktijkgerichte vragen beantwoordt. Je laat zo zien dat je het vak genoeg beheerst. Als je een voldoende behaalt, ontvang je het officieel erkende MBO-diploma.

Stage

Leren doe je in de praktijk. Dit is het uitgangspunt voor alle MBO-programma’s. ­En dit geldt zeker voor de erkende opleidingen op ­niveau 2, 3 en 4. Daarom is een stageplek een voorwaarde. Heb je op dit moment een baan die past bij jouw opleiding? Werk je twee tot drie dagen per week (16-24 uur) en is het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kun je meteen tijdens je opleiding stage lopen: je werkplek geldt dan als stageplek. Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt of jou via het Stage Instituut wordt aangereikt. Dit instituut koppelt vraag en aanbod aan elkaar en helpt je bij het zoeken in het stageoverzicht. In dit overzicht plaatsen bedrijven hun vacatures en kijken zij welke studenten zich hebben ­ingeschreven. Het Stage Instituut bemiddelt, adviseert en onderhoudt de contacten met de bedrijven en instellingen. Voor meer informatie kijk op stageinstituut.nl. Het aantal uren dat je stage loopt, is afhankelijk van het opleidingsniveau en wordt met je doorgenomen in de intake. Tijdens je stage maak je diverse praktijk­opdrachten die je uitwerkt in je boek over de beroeps­praktijkvorming, jouw BPV-boek. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit de opleiding. De begeleiding op je stage­plek krijg je van je leermeester. Natuurlijk is een stage ook een hele goede manier om bij een eventuele toekomstige werk­gever aan de slag te gaan.

Taal- en rekenvaardigheden

In de volledige, erkende MBO-opleidingen is deelname aan taal- en rekenvaardigheidsexamens een verplicht onderdeel. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, maak je daarnaast ook ­examens Engels en/of Duits. Je wordt goed voorbereid op de toetsen. Je maakt een zelftoets om te zien wat je huidige niveau is. Als jouw niveau nog niet helemaal voldoet, is voldoende oefenmateriaal opgenomen. Voor de taal- en rekenexamens worden examenkosten in rekening gebracht. ­Uitgebreide informatie over de examens en de wijze waarop je je kunt voor­bereiden, ontvang je bij de start van je opleiding.

Afronding van modules en keuze­programma’s

Alle beroepsgerichte modules worden met een examen afgerond. In de meeste gevallen is dit een digitaal examen dat je zelf kunt inplannen. In sommige gevallen rond je de module af met een moduleopdracht, een mondeling, schriftelijk of praktijkexamen. De resultaten van deze ­examens worden met een cijfer op je resultatenlijst vermeld. Informatie over de ­examenvorm ontvang je bij aanvang van je opleiding. 
Ook de keuzeprogramma’s worden getoetst. Deze programma’s bestaan uit twee of drie onderdelen. Ieder afzonderlijk onderdeel wordt met een digitaal examen afgerond. De cijfers hiervoor worden, naast de cijfers voor de modules, op jouw resultatenlijst vermeld.

Toelatingsprocedure en dossiervorming

De volledige, erkende MBO-opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk. Voor de opleidingen op niveau 2 heb je een diploma lager beroepsonderwijs, VMBO basis of MBO-entreeopleiding nodig. Voor de opleidingen op ­niveau 3 en 4 kun je met een MBO-diploma op niveau 2, een MAVO-, HAVO- of VWO-diploma instromen. Ook kun je deelnemen aan een opleiding op niveau 3 en 4 met een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal drie vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal drie vakken op B-niveau. Maar ook een overgangsbewijs naar het vierde studie­jaar van HAVO of VWO is voldoende om aan deze opleidingen te kunnen deelnemen. Als je niet voldoet aan de formele toelatings­eisen kun je door middel van een uitgebreid intakegesprek en een toe­latingstoets mogelijk alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan je motivatie, je werk­ervaring en opleidingsachtergrond centraal. Als je je afvraagt of je aan de formele instroom­eisen voldoet, neem dan contact op met de opleidingsadviseurs.

Erkenning van Verworven ­Competenties (EVC)

Op basis van EVC wordt je werkervaring erkend in de vorm van een ervaringscertificaat. Je kunt dan mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde onder­delen van de opleiding.

Vrijstellingsaanvraag

Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling van bepaalde onderdelen van een opleiding. Dit gebeurt op basis van eerder gevolgde opleidingen. Voor deze vrijstelling moet je een aanvraag indienen. Als je nog geen keuze hebt gemaakt welke je opleiding je wilt volgen, kun je voor meerdere opleidingen een vrijstellingsaanvraag indienen. Bij het aanmelden, moet je alle relevante certificaten en diploma’s uploaden. Je verzoek wordt dan direct beoordeeld. Hiervoor betaal je per aanvraag € 75,-. Als je besluit om je daadwerkelijk bij de opleiding in te schrijven of je had je al eerder ingeschreven voor de opleiding, dan wordt het bedrag verrekend met het lesgeld.

Kostenoverzicht

Je kunt een MBO-opleiding eventueel in termijnen betalen. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). Als je langer over je opleiding doet, zijn hier geen extra kosten aan verbonden. Als je wilt, kun je dan de termijnbedragen spreiden over een langere periode. Dit wordt als optie in de intake met je doorgenomen. 
Meer informatie over de btw vind je in de praktische informatie. Eventuele afwijkingen op de prijzen van de MBO-opleidingen zijn opgenomen op de desbetreffende pagina van de opleiding.

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag je vragen. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 21:00 en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 • 088 93 90 000
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/persoonlijk-advies-desktop.jpg?ext=.jpg

Help mij te kiezen

Vind je het lastig om een opleiding te kiezen? Daar helpen wij je graag bij. Doorloop de keuzehulp in vier stappen en vind een opleiding die bij je past.

 

https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

2.392

Aantal opleidingen, trainingen en cursussen op Opleiding.nl
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

95.500

Mensen per jaar die een deeltijd opleiding starten
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

7,7

Gemiddelde waardering van bij Opleiding.nl aangesloten opleiders