MBO-opleidingen

Erkende MBO-opleidingen en korte MBO-programma’s

Weer gaan leren? Verder groeien in je werk? Met een erkende MBO-opleiding of MBO-programma laat je zien wat je kan. Speciaal voor volwassenen hebben we een breed aanbod aan praktijkgerichte en erkende opleidingen op MBO niveau 2, 3 en 4. Je kunt bij ons ook terecht voor korte programma’s. Hiermee ontwikkel je in korte tijd je kennis en vaardigheden. Met het afronden van zo’n MBO-programma heb je niet alleen een zeer gewaardeerd diploma op zak, je kunt er ook mee doorstromen naar een van de erkende MBO-opleidingen, niverau 2, 3 of 4. Zo is er een passend antwoord op jouw opleidingsvraag, met een werkwijze die precies aansluit bij jouw behoeften.

Speciaal voor volwassenen

Of je nu aan een carrièreswitch denkt, wilt herintreden of al in een bepaalde branche werkt, een MBO-opleiding is altijd een goede keuze. Je leert alleen wat je moet weten en je kunt je studie uitstekend combineren met werk en privé. De MBO-opleidingen en -programma’s op Opleiding.nl zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor volwassenen die graag een MBO-diploma willen behalen. Je gaat praktijkgericht aan de slag en krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van docenten uit de praktijk. Ze verzorgen leuke lessen waarin zij de leerstof herkenbaar uitleggen. Zij staan voor je klaar, zowel tijdens de klassikale bijeenkomsten als via de online leeromgeving.

Ruim aanbod MBO-opleidingen

Je kunt kiezen uit een groot aanbod van erkende MBO-opleidingen. Of je nu op niveau 2, 3 of 4 een opleiding wilt volgen, je vindt altijd iets dat bij je past. Wij bieden opleidingen in deze vakgebieden:

Top 3 MBO-opleidingen

  1. MBO-opleiding Managementassistent niveau 4
  2. MBO-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2
  3. MBO-opleiding ICT-beheerder niveau 4

Officieel erkend

Je krijgt een officieel erkend MBO-diploma na afronding van een MBO-opleiding niveau 2, 3 of 4. De opleidingen voldoen aan strikte kwaliteitseisen en zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je behaalt dus hetzelfde diploma als bij reguliere onderwijsinstellingen, alleen op een flexibelere manier gericht op volwassenen.

Deelopleidingen en doorstromen

Behalve volledige, erkende MBO-opleidingen zijn er ook heel interessante deelopleidingen. Deze deelopleidingen zijn onderdeel van een volledige opleiding en voldoen dus aan dezelfde kwaliteitscriteria als de volledige opleidingen. Een belangrijk voordeel van deelopleidingen is dat je precies die onderdelen kiest en volgt die je aanspreken. En je kunt na de deelopleiding altijd nog besluiten om toch de volledige opleiding te volgen. Voor onderdelen die je al behaald hebt, krijg je vrijstelling. Met deze vrijstellingen studeer je vervolgens versneld verder naar een erkend MBO-diploma.

Flexibel studeren

Je kunt de MBO-opleidingen door heel Nederland volgen, zowel ’s avonds, overdag als op zaterdag. Bij iedere opleiding staat aangegeven waar de opleiding wordt verzorgd en wanneer je kunt starten. De meeste MBO-programma’s worden ook via e-learning aangeboden. Je kunt daarmee in je eigen tempo studeren. Je maakt opdrachten en cases om zo goed te oefenen met wat je hebt geleerd. Ook heb je een persoonlijke begeleider die je feedback en tips geeft.

Stage

Leren doe je vooral in de praktijk. Daarom is de stage binnen de erkende MBO-opleidingen belangrijk. Daarnaast is de stage natuurlijk ook leuk. Je gaat aan de slag met wat je hebt geleerd en leert nog meer van ervaren mensen om je heen. Ook is een stage een hele goede manier om bij een eventuele toekomstige werkgever aan de slag te gaan.

Het aantal uren dat je stage loopt, is afhankelijk van het niveau van de opleiding. Tijdens je stage maak je diverse opdrachten. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit de opleiding. Op je stageplek zelf heb je ook een begeleider.

Voor de erkende opleidingen op niveau 2, 3 en 4 is een stageplek een voorwaarde. Heb je op dit moment een baan die past bij jouw opleiding? Werk je twee tot drie dagen per week (16-24 uur) en is het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kun je meteen tijdens je opleiding stage lopen: je werkplek geldt dan als stageplek.

Heb je op dit moment geen baan die past bij deze opleiding? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je hier bij helpen. Dit instituut koppelt vraag en aanbod aan elkaar en helpt je bij het zoeken in het stageoverzicht. In dit overzicht plaatsen bedrijven hun vacatures en kijken zij welke studenten zich hebben ingeschreven. Het Stage Instituut bemiddelt, adviseert en onderhoudt de contacten met de bedrijven en instellingen. Voor meer informatie kijk op stageinstituut.nl.

Taal- en rekenvaardigheden

In de volledige, erkende MBO-opleidingen is deelname aan taal- en rekenvaardigheidsexamens een verplicht onderdeel. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, maak je daarnaast ook examens Engels en/of Duits. Je wordt goed voorbereid op de toetsen. Je maakt eerst een zelftoets om te zien wat je huidige niveau is. Als jouw niveau nog niet helemaal voldoet, is er extra oefenmateriaal om je te verbeteren.

Erkend MBO: afstuderen

In de laatste fase van je opleiding werk je naar het praktijkexamen toe. Je maakt een aantal praktijkopdrachten en legt deze vast in een digitaal portfolio. Als je hebt deelgenomen aan de taal- en rekenexamens en de modules hebt afgerond met een voldoende, kun je beginnen aan een assessment op de werkplek. Dit is een praktijkexamen waarin je met de examinator je opdrachten bespreekt en een aantal aanvullende praktijkgerichte vragen beantwoordt. Je laat zo zien dat je het vak genoeg beheerst. Als je een voldoende behaalt, ontvang je het officieel erkende MBO-diploma.

Toelatingsprocedure

De volledige, erkende MBO-opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk. Voor de opleidingen op niveau 2 heb je een diploma lager beroepsonderwijs, VMBO basis of MBO-entreeopleiding nodig. Voor de opleidingen op niveau 3 en 4 kun je met een MBO-diploma op niveau 2 of een MAVO-, HAVO- of VWO-diploma instromen. Ook kun je deelnemen aan een opleiding op niveau 3 en 4 met een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal drie vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal drie vakken op B-niveau. Maar ook een overgangsbewijs naar het vierde studiejaar van HAVO of VWO is voldoende om aan deze opleidingen te kunnen deelnemen.

Als je niet voldoet aan een van deze toelatingseisen, kun je door middel van een uitgebreid intakegesprek en een toelatingstoets mogelijk alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan je motivatie, je werkervaring en opleidingsachtergrond centraal. Als je je afvraagt of je aan de formele instroomeisen voldoet, neem dan contact op met de opleidingsadviseurs.

Vrijstelling op basis van je ervaring

Je kunt vrijstelling krijgen als je al veel ervaring hebt. Op basis van Erkenning van Verworven Competenties (EVC) wordt je werkervaring erkend in de vorm van een ervaringscertificaat. Je kunt dan mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van de opleiding.

Vrijstelling op basis van je opleiding

Je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling van bepaalde onderdelen van een opleiding. Dit gebeurt op basis van eerder gevolgde opleidingen. Voor deze vrijstelling moet je een aanvraag indienen. Als je nog geen keuze hebt gemaakt welke je opleiding je wilt volgen, kun je voor meerdere opleidingen een vrijstellingsaanvraag indienen. Bij het aanmelden moet je alle relevante certificaten en diploma’s uploaden. Je verzoek wordt dan direct beoordeeld. Hier zijn kosten aan verbonden die per opleider kunnen verschillen.

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag je vragen. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 21:00 en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
  • 088 93 90 000
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/persoonlijk-advies-desktop.jpg?ext=.jpg

Help mij te kiezen

Vind je het lastig om een opleiding te kiezen? Daar helpen wij je graag bij. Doorloop de keuzehulp in vier stappen en vind een opleiding die bij je past.

 

https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

2.392

Aantal opleidingen, trainingen en cursussen op Opleiding.nl
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

95.500

Mensen per jaar die een deeltijd opleiding starten
https://image.opleidingsgroep.nl/static/media/opleiding/opleiding/teasers/icon-book.png?ext=.png

7,7

Gemiddelde waardering van bij Opleiding.nl aangesloten opleiders