Wat werkt beter: de hele zondag in de studieboeken duiken, of af en toe een half uurtje? Het laatste is effectiever, blijkt uit onderzoek. Je profiteert dan namelijk van efficiënte herhaling én kunt je beter focussen.
Het kan verleidelijk zijn om alle lesstof er in één keer doorheen te jagen. Maar als je dat doet, ben je er de rest van de week niet zo mee bezig. Terwijl: als je iedere dag een beetje leert, heeft je brein genoeg tijd om de stof te verwerken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat herhalen over een langere periode meer zin heeft dan in één keer heel lang leren.
Je kent het wel: bij het eerste hoofdstuk ben je ontzettend gefocust. Je wilt van ieder woord weten wat het betekent en maakt uitgebreide aantekeningen. Hoofdstuk 2 doe je al wat gehaaster, en als je klaar bent met hoofdstuk 3 weet je eigenlijk niet meer waar het over ging. Kortom, je verliest je focus. Hierdoor ben je veel meer tijd kwijt om de stof te laten beklijven. Terwijl: als je steeds een beetje leert, blijf je scherp. Zo leer je effectiever.
Hoe lang studeren optimaal is, hangt af van verschillende dingen: hoe lang je je kunt concentreren, hoe makkelijk je tussen activiteiten schakelt, en hoe het studeren in je leven past. We raden je in ieder geval aan om het leren zo veel mogelijk over de week te verspreiden. Je kunt bijvoorbeeld op maandag twee keer 10 minuutjes in de trein leren en ’s avonds een half uur thuis, op dinsdag drie kwartier voor je naar je werk gaat, op woensdag een paar keer 20 minuten verspreid over de dag, enzovoort. En als het toch zo uitkomt dat je op één dag veel werk gaat verzetten: probeer tussendoor voldoende pauzes te nemen. Zo blijven je hersenen fris én blijf je gefocust.