Mensen met psychische problemen hebben passende zorg nodig. En ook het toenemende aantal ouderen vraagt...
Mensen met psychische problemen hebben passende zorg nodig. En ook het toenemende aantal ouderen vraagt om zorg op maat. Dit vraagt veel van beleidsmakers...
Mensen met psychische problemen hebben passende zorg nodig. En ook het toenemende aantal ouderen vraagt om zorg op maat. Dit vraagt veel van beleidsmakers binnen de sociale zorg maar ook van de begeleiders...
Mensen met psychische problemen hebben passende zorg nodig. En ook het toenemende aantal ouderen vraagt om zorg op maat. Dit vraagt veel van beleidsmakers binnen de sociale zorg maar ook van de begeleiders en hulpverleners in het veld. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van sociaal beleid? En hoe bevorder je het herstelproces van cliënten?
De gemiddelde levensverwachting in Nederland neemt toe, waardoor het aandeel ouderen in onze samenleving groeit. De zorgvraag in ons land stijgt hierdoor en de inhoud van de zorg verandert. De zorgvraag is tevens complexer geworden (en wordt alsmaar complexer) door toenemende polyfarmacie (het gebruik van vijf of meer geneesmiddelen). De oorzaak hiervan is het groeiende aantal chronische aandoeningen, zoals diabetes, COPD, hart- en vaatziekten. Wat betekent dit voor de sociale zorg? Meer zorg betekent meer kosten. De stijgende zorgkosten zetten de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg onder druk. De overheid stimuleert daarom de participatie vanuit burgers, met mantelzorgers en vrijwilligers. Dit is echter niet in iedere situatie haalbaar en afdoende. Sociale zorgverleners geven deze mensen een extra steuntje in de rug.
Hoe ga je in de sociale zorg om met patiënten die zelf toegang hebben tot online informatie over ziektes en aandoeningen? De rol tussen zorgverlener en patiënt verandert hierdoor. Door de toenemende transparantie is de verwachting van de patiënt over het algemeen hoger. Dat vereist zorg op maat, met een persoonlijke aanpak. De groeiende beschikbare informatie maakt de maatschappij ook wijzer en bewuster, bijvoorbeeld van de gevolgen van een ongezonde leefstijl.