Alles wat je moet weten over werken in de jeugdzorg

Omscholing pedagogisch medewerker

Heb je altijd al graag met kinderen willen werken, maar is het er nooit van gekomen? Het is nog niet...
Lees meer..
Heb je altijd al graag met kinderen willen werken, maar is het er nooit van gekomen? Het is nog niet te laat! Ook als je al jaren in een ander vakgebied werkt, kun je je nog prima laten omscholen tot...
Lees meer..
Heb je altijd al graag met kinderen willen werken, maar is het er nooit van gekomen? Het is nog niet te laat! Ook als je al jaren in een ander vakgebied werkt, kun je je nog prima laten omscholen tot pedagogisch medewerker. Zit je niet meer op je plek in je huidige functie of ben je om een andere reden op zoek naar iets anders? Dan is dit hét moment...
Lees meer..

Heb je altijd al graag met kinderen willen werken, maar is het er nooit van gekomen? Het is nog niet te laat! Ook als je al jaren in een ander vakgebied werkt, kun je je nog prima laten omscholen tot pedagogisch medewerker. Zit je niet meer op je plek in je huidige functie of ben je om een andere reden op zoek naar iets anders? Dan is dit hét moment om de sprong te wagen. Natuurlijk is dat een spannende stap, maar je staat er niet alleen voor. Op deze pagina helpen we je op weg met tips en praktische informatie.

Waarom werken als pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker kun op verschillende plekken werken. Bijvoorbeeld in de kinderopvang, waar je kinderen helpt bij hun ontwikkeling. Ook kun je werken in de jeugdzorg. Je biedt dan steun en begeleiding aan kinderen en hun ouders in moeilijke situaties. Twee compleet verschillende functies, maar wel met een belangrijke overeenkomst Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de levens van kinderen en jongeren. Het is dan ook mooi en dankbaar werk, waar mensen vaak veel voldoening uit halen. Andere veelgehoorde redenen om te werken als pedagogisch medewerker zijn:

  • Je kunt een groot verschil maken in de levens van kinderen en jongeren.
  • Geen dag is hetzelfde. Je werk is dus afwisselend en uitdagend.
  • Kinderen zijn heel open en oprecht. Dat leidt vaak tot leuke situaties en gesprekken.
  • Werken met kinderen biedt je de gelegenheid om zelf ook weer eens te verwonderen over eenvoudige dingen.
  • Pedagogiek is een veelzijdig vakgebied, waarin je veel kanten op kunt.

Klinkt dat goed? Dan is omscholen naar pedagogisch medewerker misschien wel iets voor jou.

Omscholen naar pedagogisch medewerker

Wanneer je een carrièreswitch naar pedagogisch medewerker overweegt, heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Want hoe pak je dat aan? Welke opleiding heb je nodig voor pedagogisch medewerker en hoe lang duurt de opleiding dan? En kan je straks wel werk vinden? Stuk voor stuk goede en belangrijke vragen, want omscholen naar een ander vakgebied is natuurlijk niet niks. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over omscholen tot pedagogisch medewerker.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Werken als pedagogisch medewerker: 5 stappen

Omscholen naar pedagogisch medewerker, hoe pak je dat precies aan? We helpen je op weg met een eenvoudig stappenplan. Heb je alle stappen met succes doorlopen? Dan ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan in de pedagogiek.

1. Verdiep je in het vakgebied én jezelf

Wanneer je overweegt je te laten omscholen tot pedagogisch medewerker, weet je waarschijnlijk al het een en ander van het vakgebied. Toch is het verstandig om je hier nog verder in te verdiepen. Weet je bijvoorbeeld ook wat de nadelen zijn van een baan in de pedagogiek? En hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Ga op onderzoek uit en ontdek zoveel mogelijk over het vakgebied. Bezoek open dagen en praat met mensen die al in de kinderopvang of jeugdzorg werken. Zo krijg je een goed beeld van wat het werk inhoudt.

En als je dan toch bezig bent met onderzoeken, waarom zou je dan niet starten met jezelf? Waar ben je goed in? En wat zijn je zwakkere punten? Beschik je eigenlijk wel over de eigenschappen die nodig zijn om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan? Door goed over deze dingen na te denken ontdek je of werken als pedagogisch medewerker echt bij jou past. Is dat het geval? Mooi! Dan ben je klaar voor de volgende stap.

2. Denk na over de financiële gevolgen van omscholing

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt om je te laten omscholen, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk op zoek naar een opleiding. Begrijpelijk, maar wacht daar toch nog heel even mee. Het is namelijk ook belangrijk om na te denken over de financiële gevolgen van omscholing. Kun je bijvoorbeeld blijven werken naast je opleiding, of valt je inkomen tijdelijk (gedeeltelijk) weg? Daarnaast moet je na je omscholing rekening houden met een startsalaris dat waarschijnlijk een stuk lager is dan wat je nu verdient.

Je zult dus waarschijnlijk een stuk van je inkomen moeten inleveren wanneer je je laat omscholen. Is dat het waard? Dat kan alleen jij bepalen. Wat ons betreft is omscholing zeker een goede investering in je toekomst, maar zorg er wel voor dat je van tevoren een buffer opbouwt.

3. Bekijk en vergelijk opleidingen

Het is eindelijk tijd om op zoek te gaan naar jouw opleiding tot pedagogisch medewerker . Maar waar begin je? Het aanbod is enorm en de kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Neem daarom rustig te tijd om verschillende opleidingen te vergelijken op basis van punten die voor jou belangrijk zijn. Kijk bijvoorbeeld naar:

  • hoe lang de opleiding duurt;
  • welke opleider de opleiding aanbiedt;
  • waar je de opleiding kunt volgen;
  • wat de opleiding kost (Betaal je de opleiding zelf? Check dan of je hiervoor subsidie kunt krijgen).

4. Schrijf je in en volg je opleiding

Opleiding gevonden? Schrijf je dan snel in, zodat je op korte termijn kunt starten. Kies voor de opleidingsvariant die het best in jouw leven past, zo kun je de opleiding beter volhouden. Tijdens de opleiding leer je al heel veel over pedagogiek, maar ook praktijkervaring is onmisbaar. Daarom ga je tijdens de opleiding ook stage lopen, bijvoorbeeld in de kinderopvang.

5. Op zoek naar een baan als pedagogisch medewerker

Ben je geslaagd voor je opleiding? Gefeliciteerd! Tijd om op zoek te gaan naar een passende baan. Wil je aan de slag in de kinderopvang? Dan zijn je baankansen uitstekend. Pedagogisch medewerker kinderopvang is namelijk opgenomen in de lijst van kansrijke beroepen die UWV eind 2021 publiceerde.

Welke opleiding heb je nodig om pedagogisch medewerker te worden?

Werken met kinderen vraagt om veel verantwoordelijkheid. Wanneer je aan de slag wilt als pedagogisch medewerker heb je dan ook te maken met strenge kwaliteitseisen.

Wil je aan de slag in de kinderopvang? Dan heb je minimaal een MBO-diploma pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) of gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) nodig. Op HBO-niveau kan je werken in de kinderopvang met een diploma pedagogiek, sociaal pedagogisch werk of PABO. Met een HBO-Bachelor pedagogiek kun je je ook specialiseren richting jeugdzorg.

Zij-instroom pedagogisch medewerker

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er volop mogelijkheden voor zij-instromers om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker. Ben jij klaar voor deze nieuwe stap, maar weet je nog niet goed welke opleiding het best bij jou past? Of heb je een andere vraag over omscholen naar pedagogisch medewerker? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze opleidingsadviseurs. Bel 088 - 9 390 000 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op