HBO Financieel Scheidingsadviseur

Begeleiding van de financiële afwikkeling rondom scheidingen

Vanaf

€ 0,00 incl. BTW

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

HBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NIBE-SVV

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met ruim 30.000 scheidingen per jaar in Nederland is het belangrijk om te weten hoe u uw klanten in die moeilijke periode goed kunt begeleiden. Volg daarom dit programma van NIBE-SVV. In dit programma krijgt u een helder inzicht in belangrijke factoren, de rol die zij spelen en de financiële gevolgen die zij hebben. Daarnaast werkt u actief aan communicatievaardigheden, zoals gesprekstechnieken. Dit is erg belangrijk bij dergelijke gevoelige zaken. Kortom: in dit praktijkgerichte programma leert u alles wat u nodig heeft om uw klanten bij een echtscheiding bij te staan met financieel advies.

Doel en opzet

Het doel van dit programma is dat u klanten leert begeleiden die een scheiding doormaken. Van het eerste contact en de echtscheidingsmelding tot de verdeling van het vermogen. U let op de persoonlijke situatie van uw klanten en voorziet hen van passend advies. Zo houdt u rekening met het heden en de toekomst. Ook zorgt u ervoor dat eventuele kinderen financieel ontzien worden. Daarnaast kijkt u naar de pensioenverdeling en de benoeming van partners in het testament. De gesprekstechnieken die u zich aanleert helpen u bij het bieden van professionele begeleiding. U luistert naar de wensen van uw klanten en weet gespannen situaties onder controle te houden. Vaardigheden die u in andere situaties ook van pas kunnen komen.

Het programma wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toegankelijk en bereiden u uitstekend voor op de toets. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan uw docent of medestudenten.

Vooropleiding

Voor dit programma is geen speciale vooropleiding vereist. HBO-werk- en -denkniveau en ervaring met het werken bij een bank zijn wel gewenst.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 1 jaar. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 14 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de studie nodig heeft.

Doelgroep

Dit programma is ontwikkeld voor (nieuwe) financieel adviseurs particulieren.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Financiële aspecten

(6 dagdelen)

 • De procedure en de scheidingsmelding
 • Inkomensvaststelling ondernemer (DGA en IB) en particulier
 • Vermogensverdeling en -verrekening: nominaliteits- en evenredigheidsbeginsel
 • Alimentatie
 • Levensverzekeringen
 • Pensioen in eigen beheer
 • Pensioenverrekening en overlijden tijdens en na een scheiding

Juridische aspecten

(6 dagdelen)

 • Belastingrecht
 • Inkomstenbelasting
 • Loonbelasting
 • Erf-, schenk- en overdrachtsbelasting
 • Testament
 • Nalatenschap

Vaardigheden

(6 dagdelen)

 • Communicatie
 • Gesprekken en gesprekstechnieken
 • Natuurlijk assertief communiceren
 • Conflicthantering

  Examen en diploma

  De modules Financiële aspecten en Juridische aspecten worden afgerond met een digitaal examen. De module Vaardigheden sluit u af met een praktijkopdracht. Indien u alle onderdelen met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma ‘HBO Financieel Scheidingsadviseur’.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

U volgt het programma in een klassikale variant, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagvariant omvat 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondvariant omvat 18 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kostenspecificatie

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 2.655,-
Studiemateriaal: € 384,-
Examenkosten: € 600,-
Reprorechten: € 15,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

HBO Financieel Scheidingsadviseur

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NIBE SVV - Opleidersscore 7,7

Opleider voor de finaciële dienstverlening
NIBE SVV is hét kennisinstituut en de grootste opleider voor de financiële dienstverlening. Wij helpen financieel medewerkers succesvol te zijn met certificaten en diploma’s waarmee zij hun expertise aantonen. NIBE SVV beschikt over een enorm netwerk van professionals en diepgaande marktkennis. Als kennisbron, sparringpartner en sectorplatform helpen wij de financiële wereld aan meer inzicht, vakkennis en vaardigheden.