Introductie
Deze opleiding Schuldhulpverlener (Kiwa SHV) is geschikt voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de schuldhulpverlening. De opleiding is ook zeer nuttig voor bijvoorbeeld maatschappelijk werkers en psychologen die veel te maken hebben met schuldhulpverlening of budgetcoaching.
Omschrijving
Steeds meer mensen schakelen schuldhulpverlening in om hun financiële situatie te ordenen. Met de vakopleiding Schuldhulpverlener (Kiwa SHV) doe je de juiste kennis op om schuldhulpverlener te worden.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
Kiwa Persoonscertificering Schuldhulpverlening
Kiwa is de instantie voor certificering van jouw schuldhulpverleningsorganisatie, op basis van de NEN 8048:1. Je kunt vanuit deze opleiding aansluitend direct de officiële SHV-examens afleggen, waarmee je je officieel kunt laten registreren in het Register Persoonscertificering Schuldhulpverlening. De module Schuldhulpverleningsproces bereidt je voor op het examen SHV I, de module Budgetbeheer bereidt je goed voor op het examen SHV II. Je kunt je na afloop van deze opleiding direct aanmelden voor de examens. Meer informatie over deze aanvullende examinering en het register vind je via kiwa.nl.
Hoe ziet de vakopleiding Schuldhulpverlener (Kiwa SHV) eruit?
De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
Schuldhulpverleningsproces
(6 bijeenkomsten)
- Achtergrond van problematische schulden
- Kredietverstrekking, wetgeving en bescherming consument
- Aanmelding en intake
- Crisisinterventie
- Informatie en advies
- Verwijzing naar derden
- Opstarten van de Wsnp
- Stabilisatie
- Duurzame financiële dienstverlening (DFD)
- Budgetbeheer
Budgetbeheer
(6 bijeenkomsten)
- Uitgangspunten budgetbeheer
- Inkomenscomponenten
- Financiële tegemoetkomingsregelingen
- Budgetbeheer en -coaching
- Betalingsregeling opzetten, uitvoeren en bewaken
- Schuldeisers en juridische incasso
- Wettelijke schuldsaneringsregeling
- Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp)
- Afgifte Wsnp-verklaring
- Gevolgen van de toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling
- Preventie: voorkomen en genezen
Leerdoel(en)
Deze inspirerende opleiding Schuldhulpverlener behandelt alle belangrijke thema’s uit het werkgebied. Zo leer je het schuldhulpverleningsproces begrijpen en uitvoeren. Je krijgt inzicht in kerntaken als preventie, belangenbehartiging, kredietverstrekking en hulpverlening in de praktijk. Ook is er aandacht voor budgetbeheer, wettelijke tegemoetkomingsregelingen, uitgaven verlagende maatregelen en voor het opzetten van een geordende administratie.
De opleiding Schuldhulpverlener wordt verzorgd door ervaren en deskundige docenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Je gaat samen met docenten en medestudenten aan de slag met boeiende cases. In deze oefeningen wordt de theorie voortdurend gekoppeld aan de dagelijkse praktijk.
Toelating
Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Je beschikt over HBO-niveau opgedaan door een opleiding of door werkervaring.