Introductie
Verbeter je Nederlandse schrijfvaardigheid en leer foutloos schriftelijk communiceren voor verschillende doelen. Start direct, schrijf nu in.
Omschrijving
Bij het schrijven van een goede tekst komen verschillende aspecten van de Nederlandse taal kijken: schrijfvaardigheid, spelling, grammatica en stijl. De cursus Schrijfvaardigheid – gevorderd brengt je schrijfvaardigheid op een hoger niveau en besteedt daarbij aandacht aan al deze aspecten. Ook is er aandacht voor zaken als woordkeus, de betekenis van woorden en het verschil tussen spreektaal en schrijftaal.
Na afloop van deze praktische cursus kun jij je schriftelijk uitstekend en zonder spel- en taalfouten uitdrukken in het Nederlands. Ook kun je zonder problemen verschillende stijlmiddelen toepassen en vlotte en duidelijke teksten opstellen. Een vaardigheid waar je zowel op het werk als in je privéleven veel aan zult hebben!
Baanperspectief
De cursus Schrijfvaardigheid – gevorderd is bestemd voor iedereen die zich in het dagelijks leven en op het werk gemakkelijk, duidelijk en correct wil kunnen uitdrukken in schrift. Denk hierbij aan het schrijven van zakelijke e-mails, uitnodigingen, sollicitatiebrieven, klachtenbrieven, rapporten en nog veel meer. Na afloop kun jij je schriftelijk uitstekend uitdrukken in het Nederlands zonder spel- en taalfouten. Zonder problemen kun je verschillende stijlmiddelen toepassen en vlotte en duidelijke teksten opstellen.
Beschrijving
De cursus Schrijfvaardigheid – gevorderd bestaat uit vier modules. Het onderdeel Spelling behandelt de schrijfwijze van Nederlandse woorden. Zo is er aandacht voor de spelling van de verschillende werkwoordsvormen en lastige spellingkwesties. Het onderdeel Grammatica leert je onder meer redekundig en taalkundig ontleden. Het onderdeel Stijl gaat in op tekstopbouw, schrijven voor de doelgroep en stijlmiddelen. Bij Schrijfvaardigheid leer je teksten te schrijven over verschillende onderwerpen. Hieronder zie je per module welke onderwerpen er aan bod komen.
Spelling
Spelling in de Nederlandse taal is voor veel mensen moeilijk. Met deze module leer je door middel van voorbeelden en oefeningen de correcte spelling. Na afloop van deze module kun je complexe zinnen en teksten foutloos schrijven. Aan bod komen onder meer:
- spelling van woorden
- werkwoorden correct schrijven
- leestekens plaatsen
- afbreekregels
- aaneenschrijven en losschrijven van woorden
- met lastige spellingkwesties omgaan.
Grammatica
Met deze module ga je diep in op de grammatica van de Nederlandse taal. Wat je leert, kun je direct toepassen in zowel je schriftelijke en mondelinge taalgebruik. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:
- Het verschil tussen redekundig en taalkundig ontleden.
- Het verschil tussen woordgroep, woordsoort, zinsdeel en zinsdeelstuk.
- Het benoemen van woorden in een zin als lidwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, voornaamwoord, bijwoord, voegwoord, telwoord en wederkerend voornaamwoord.
- Verschillende werkwoordsvormen zoals de persoonsvorm, het infinitief en het voltooid deelwoord.
- Het benoemen van zinsdelen als onderwerp, gezegde, meewerkend voorwerp, lijdend voorwerp, voorzetselvoorwerp, bijwoordelijke bepaling, bijvoeglijke bepaling en bijstelling.
- Soorten zinsbouw, zoals enkelvoudige en samengestelde zinnen en actieve en passieve zinnen.
Stijl
In deze module komen de regels van stijl in taalgebruik aan bod. Ook veelvoorkomende valkuilen worden behandeld. Na het volgen van deze module is jouw stijl geperfectioneerd. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Grammatica voor stijl, zoals het gebruik van korte en lange zinnen, verwijswoorden en voegwoorden.
- Woordkeus, als homoniemen en synoniemen, jargon en werkwoorden met en voorzetselvoorwerp.
- Voorkomen van veelgemaakte stijlfouten als foutieve verwijzingen, samentrekkingen en inversie, dubbele ontkenningen en tangconstructies.
- Stijlmiddelen als beeldspraak en stijlfiguren.
Schrijfvaardigheid
Wil je leren goed gestructureerde teksten te schrijven over allerlei onderwerpen voor werk en privé? Dan zal deze module je zeker helpen. Je leert hoe je schriftelijk relevante zaken kunt benadrukken, hoe je standpunten kunt uitwerken en ondersteunen met argumenten en voorbeelden. Aan bod komen onder meer:
- Algemene tekstkenmerken zoals inleiding, middenstuk en slot, doelgroep, opbouw met titel, tussenkopjes, signaalwoorden en alinea’s.
- Het schrijven van een cv en zakelijke brief, zoals een sollicitatiebrief.
- De regels voor het schrijven van persoonlijke en zakelijke e-mails.
- Het schrijven van korte zakelijke teksten zoals een uitnodiging, advertentie of instructie.
- Het opstellen en schrijven van lange zakelijke teksten, zoals verslagen, beschouwingen en betogen.
Toelating
Voor de cursus Schrijfvaardigheid – gevorderd is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel moet je taalvaardigheid minimaal op niveau B2 zijn. Dat betekent dat je vaardigheid van de Nederlandse taal goed genoeg moet zijn om in het Nederlands een opleiding te kunnen volgen en werk te kunnen uitvoeren waarbij Nederlands de voertaal is.