Installatie-, Koude- en Klimaattechniek

Installatie-, koude- en klimaattechniek is een enorm breed vakgebied met maar een doel: een gebouw met een comfortabel leef- en werkklimaat creëren. Dat...

Lees verder >

Installatie-, koude- en klimaattechniek is een enorm breed vakgebied met maar een doel: een gebouw met een comfortabel leef- en werkklimaat creëren. Dat vraagt om gespecialiseerde professionals die intensief met elkaar samenwerken en slim gebruikmaken...

Lees verder >

Installatie-, koude- en klimaattechniek is een enorm breed vakgebied met maar een doel: een gebouw met een comfortabel leef- en werkklimaat creëren. Dat vraagt om gespecialiseerde professionals die intensief met elkaar samenwerken en slim gebruikmaken van elkaars expertise. Ben jij daar klaar voor?

Trends & ontwikkelingen

In een gebouw moet het prettig vertoeven...

Lees verder >

Installatie-, Koude- en Klimaattechniek: 59 opleidingen

Filteren

Filter
Niveau
Toon alle niveau's

HBO Bacheloropleiding (2) Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

HBO-programma (10) Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

MBO Niveau 4 (2) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

MBO Niveau 3 (2) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.
 

Praktijkopleiding (5) In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

Trainingen (27) Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Financieel voordeel

Persoonlijk finacieel voordeel

Levenlanglerenkrediet

<p>Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.</p>

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Lees verder

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.

Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Lees verder

Installatie-, Koude- en Klimaattechniek

Installatie-, koude- en klimaattechniek is een enorm breed vakgebied met maar een doel: een gebouw met een comfortabel leef- en werkklimaat creëren. Dat vraagt om gespecialiseerde professionals die intensief met elkaar samenwerken en slim gebruikmaken van elkaars expertise. Ben jij daar klaar voor?

Trends & ontwikkelingen

In een gebouw moet het prettig vertoeven zijn. Alles moet werken. Dit is het werkterrein van de installatietechnicus. Zodra de ruwbouw gereed is, dan nemen deze disciplines de leiding over. Het vakgebied is enorm breed. Het is dan ook niet gek dat we tegenwoordig veel specialisaties zien.

Die specialisaties moeten uiteindelijk wel allemaal samenwerken en komen tot het gezamenlijke bouwwerk. Samenwerking tussen meerdere partijen is een duidelijke trend die zich zal voortzetten. Om die reden is transparantie en een goede samenwerking belangrijk. Ontwerpdocumenten delen via de cloud, versie- en datamanagement vanuit de hoofdaannemer. Samenwerken en ontwerpen in een document ook al ben je niet in dezelfde ruimte werkzaam.

Je hoeft ook lang niet alles meer zelf uit te tekenen. Een foto als basis waarin je je ontwerp bouwt. Zo zet je binnen de kortste keren een nieuw concept in elkaar dat je kunt delen met jouw project collega's.

Met alle ontwikkelingen in de sector die elkaar heel snel opvolgen ben je voorlopig nog niet klaar met leren. Via jouw werkgever kun je steeds nieuwe opleidingen volgen om bij te blijven op jouw vakgebied of om je verder te specialiseren.

Populaire opleidingen binnen Installatie-, Koude- en Klimaattechniek zijn:

HBO Klimaattechniek

Wil jij verder leren in toegepaste energieleer en meer weten over de regelsystemen die daarbij horen? In de opleiding HBO Klimaattechniek krijg je inzicht in de werking van grote (proces-)installaties en over aspecten van energiebesparing en comfortverbetering in het ontwerp van installaties. De lessen worden gegeven door docenten uit de praktijk die jou al snel de juiste kennis en vaardigheden leren om zelfstandig installaties te ontwerpen.

MBO Technicus Maintenance Koude- en Klimaatsystemen niveau 4

Ontdek alles over complexe koude- en klimaatsystemen. Over demonteren van componenten en leidingsystemen, over plaatsen, aanleggen inbedrijfstellen en onderhouden van koude- en klimaatsystemen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding op MBO-niveau word je begeleid door docenten uit de praktijk en leer je al je kennis toe te passen in de praktijk.

Vakopleiding Koudetechniek Inclusief F-gassen

Wil je aan het werk als zelfstandig monteur in de koudetechiek? Dan is het zaak je te specialiseren in bijvoorbeeld installatie van koudesystemen of het opsporen en verhelpen van storingen. Tijdens deze opleiding, die deels plaatsvindt op een praktijklocatie, kun je oefenen met monteren van onderdelen, afstellen en inregelen van koelsystemen en storingen vinden en oplossen. Kortom, alles wat jij als technicus koudetechniek nodig hebt.