Horeca

Kwaliteit, gastvrijheid en beleving zijn succesfactoren voor de horeca. En goed opgeleide mensen zijn daarin essentieel. Het maakt niet uit of je als...

Lees verder >

Kwaliteit, gastvrijheid en beleving zijn succesfactoren voor de horeca. En goed opgeleide mensen zijn daarin essentieel. Het maakt niet uit of je als kok in de keuken staat, gasten bedient in een hotel, of ijsjes verkoopt in een ijssalon. Ontdek hoe...

Lees verder >

Kwaliteit, gastvrijheid en beleving zijn succesfactoren voor de horeca. En goed opgeleide mensen zijn daarin essentieel. Het maakt niet uit of je als kok in de keuken staat, gasten bedient in een hotel, of ijsjes verkoopt in een ijssalon. Ontdek hoe je klanten een goede beleving biedt.

Trends & ontwikkelingen

De economische ontwikkelingen zijn gunstig voor...

Lees verder >

Horeca: 7 opleidingen

Filteren

Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Opleider
Toon meer opleiders

MBO Niveau 3 (1) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.
 

Trainingen (2) Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Praktijkopleiding (2) In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

MBO Niveau 2 (1) Een MBO-opleiding niveau 2 leidt op tot een baan waarin je uitvoerende werkzaamheden verricht. Het is een basisberoepsopleiding en duurt ongeveer 9 maanden. Je dient minimaal een VMBO-diploma (BB) te hebben, maar als er geen verwante opleiding op niveau 1 bestaat, zijn er geen eisen.

Een MBO-opleiding niveau 2 leidt op tot een baan waarin je uitvoerende werkzaamheden verricht. Het is een basisberoepsopleiding en duurt ongeveer 9 maanden. Je dient minimaal een VMBO-diploma (BB) te hebben, maar als er geen verwante opleiding op niveau 1 bestaat, zijn er geen eisen.

MBO Niveau 4 (1) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

Financieel voordeel

Persoonlijk finacieel voordeel

Levenlanglerenkrediet

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Lees verder

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.

Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Lees verder

Horeca

Kwaliteit, gastvrijheid en beleving zijn succesfactoren voor de horeca. En goed opgeleide mensen zijn daarin essentieel. Het maakt niet uit of je als kok in de keuken staat, gasten bedient in een hotel, of ijsjes verkoopt in een ijssalon. Ontdek hoe je klanten een goede beleving biedt.

Trends & ontwikkelingen

De economische ontwikkelingen zijn gunstig voor de horeca in Nederland. De Nederlandse consument gaat meer buiten de deur werken en eten. Met name in de grote steden is dat te merken, maar in de retailsector is er ook steeds meer concurrentie. Zo willen ook supermarkten, warenhuizen en modewinkels consumenten trekken door in food- en belevingsconcepten te investeren. Dat zorgt aan de ene kant voor schaalvergroting en ketenvorming en aan de andere kant zien we als tegenreactie de opkomst van de kleine, particuliere exploitant in de vorm van foodtrucks, pop-up outlets en B&B’s. Het werven en behouden van goed personeel zijn de belangrijkste problemen in de sector. Zij zijn uiteindelijk degenen die in de praktijk bepalend zijn voor de klantbeleving.

Horeca wordt steeds vaker als tool gebruikt om de aantrekkelijkheid van een gemeente te vergroten, wat kansen biedt voor nieuwe initiatieven en concepten. Kwaliteit, gastvrijheid en beleving zijn nu essentieel in de horeca. Internet geeft de klant vooraf al inzicht in aanbod, kwaliteit en pricing. Hoe zorg je ervoor dat jouw online verhaal naadloos aansluit op de offline beleving van de klant? Vertel het verhaal achter je bedrijf, verleid via social media en goede reviews. Met een opleiding bereid je je voor op deze trends en leer je hoe je het aanbod simpel en overzichtelijk houdt.

Populaire opleidingen binnen Horeca zijn:

Vakopleiding Professioneel Kok

Wil jij graag aan de slag als professioneel kok? Of werk je al in de keuken en wil je meer verantwoordelijkheid? In de praktische Vakopleiding Professioneel Kok leer jij hoe je in je eentje een keuken runt. Zo leer je hoe je producten bewaart, een menu samenstelt en bereidt. Je leert ook alles over de dagelijkse organisatie van de keuken. Na deze vakopleiding kun je mogelijk direct doorstromen in de erkende MBO-opleiding Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 van Scheidegger.

MBO Medewerker Fastservice niveau 2

Er is steeds meer vraag naar gediplomeerde medewerkers fastservice. Ben jij net begonnen in een fastfoodrestaurant, budgetrestaurant, cafetaria, bedrijfskantine of ijssalons? Of wil je daar graag aan de slag? Dan behaal je met de opleiding MBO Medewerker Fastservice niveau 2 het vereiste diploma! In de praktijkgerichte lessen leer je alles over de voorbereidende en afrondende werkzaamheden, productie- en distributiewerkzaamheden, schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden en gastheerschap.

MBO Gastheer/-vrouw niveau 2

Vind jij het leuk om het gasten naar de zin te maken en wil je daar je werk van maken? Dan is de opleiding MBO Gastheer/-vrouw niveau 2 een goede keuze! Je specialiseert in gastvrijheid en komt te werken in de horeca, de sport of het toerisme. Je kerntaak is het begeleiden en adviseren van gasten. Na afronding van deze opleiding kun je versneld verder studeren naar verschillende erkende MBO-opleidingen niveau 3 of 4 in de horeca, leisure of hospitality.