Burger- en publiekzaken

De Nederlandse samenleving wordt diverser en vergrijsd. En omdat de politiek steeds vaker een beroep op burgers zelf doet, heeft dat gevolgen voor burger-...

Lees verder >

De Nederlandse samenleving wordt diverser en vergrijsd. En omdat de politiek steeds vaker een beroep op burgers zelf doet, heeft dat gevolgen voor burger- en publiekszaken. Welke informatie verstrek je wel? Welke gegevens mogen gedeeld worden met andere...

Lees verder >

De Nederlandse samenleving wordt diverser en vergrijsd. En omdat de politiek steeds vaker een beroep op burgers zelf doet, heeft dat gevolgen voor burger- en publiekszaken. Welke informatie verstrek je wel? Welke gegevens mogen gedeeld worden met andere instellingen? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van personen- en familierecht? Ben jij up-to-date?...

Lees verder >

Onze beste opleidingen

Financieel voordeel

Persoonlijk finacieel voordeel

Levenlanglerenkrediet

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.

Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Burger- en publiekzaken

De Nederlandse samenleving wordt diverser en vergrijsd. En omdat de politiek steeds vaker een beroep op burgers zelf doet, heeft dat gevolgen voor burger- en publiekszaken. Welke informatie verstrek je wel? Welke gegevens mogen gedeeld worden met andere instellingen? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van personen- en familierecht? Ben jij up-to-date?

Trends & ontwikkelingen

De Nederlandse samenleving wordt steeds diverser en dat is ook bij burger- en publiekszaken goed te merken. Heb jij een goed beeld van de huidige samenstelling van de Nederlandse samenleving?
Er is een toename in culturele diversiteit. Steeds meer mensen immigreren en emigreren. De verwachting is dat deze trend, die de afgelopen vijftig jaar duidelijk zichtbaar was, doorzet in de toekomst. Een andere trend is de vergrijzing van de samenleving: het aantal ouderen neemt toe en het aantal jongeren neemt af. De verwachting is dat de historische omslag rond 2020 zal plaatsvinden; het aantal ouderen (65+) is dan groter dan het aantal jongeren (tot 20 jaar).

Ook de samenstelling van huishoudens is diverser geworden. Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig veel meer eenpersoonshuishoudens zijn en het aantal (thuiswonende) kinderen afneemt?
Een andere relevante trend voor burger- en publiekszaken, is de veranderende relatie tussen burger en overheid. De burger van nu neemt steeds meer initiatief en de positie van de overheid is meer en meer facilitair. De politiek doet steeds vaker een beroep op de eigen kracht van burgers om meer ondersteuning in het eigen netwerk te vinden. Dit heeft alles te maken met de versobering van collectieve voorzieningen.

Populaire opleidingen binnen Burger- en Publiekszaken zijn:

Beheer van Basisregistraties

De waarde van juiste gegevens is voor alle afdelingen binnen gemeenten van groot belang. Om een verbeterslag te kunnen maken is het concept van basisregistratiesystemen ingevoerd. Om die gegevens ‘in goede conditie’ te houden is het opzetten en inrichten van de functie gegevensbeheer noodzakelijk. Tijdens deze training van twee dagen leer je er alles over.

Documenten en Verzoeken

Als je bij de afdeling Burgerzaken werkt, dan komen er natuurlijk regelmatig burgers aan de balie. Maar welke informatie mag je ze verstrekken? En waar is deze informatie te vinden? In deze opleiding ga je met deze vraagstukken aan de slag. Aan het einde van deze twee maanden weet je precies hoe je alle verzoeken vakkundig en professioneel kunt afhandelen.

HBO Internationaal Personen- en Familierecht

Wil je meer weten over het internationale personen- en familierecht? Dan zit je goed! Onderwerpen die in dit programma aan bod komen zijn internationale aspecten van personenrecht, afstamming, huwelijk, ontbinding van het huwelijk en echtscheidingsrecht. Want als een Nederlander in Duitsland getrouwd is met een Franse vrouw, kan hij dan in Nederland een procedure tot echtscheiding aanvragen? Na deze training weet jij hoe je dit soort internationale vraagstukken kunt oplossen.