Bouwkunde

Door veranderende wetgeving en een grote behoefte aan duurzaamheid is de bouwsector voortdurend in beweging. Daarnaast is de vraag naar nieuw- en verbouw...

Lees verder >

Door veranderende wetgeving en een grote behoefte aan duurzaamheid is de bouwsector voortdurend in beweging. Daarnaast is de vraag naar nieuw- en verbouw groter dan ooit. En ook in de grond-, water- en wegenbouw is werk haast gegarandeerd. Ben jij een...

Lees verder >

Door veranderende wetgeving en een grote behoefte aan duurzaamheid is de bouwsector voortdurend in beweging. Daarnaast is de vraag naar nieuw- en verbouw groter dan ooit. En ook in de grond-, water- en wegenbouw is werk haast gegarandeerd. Ben jij een van de vakmensen in de bouwkunde?

Trends & ontwikkelingen

Woningen, kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen....

Lees verder >

Bouwkunde: 40 opleidingen

Filteren

Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Opleider
Toon meer opleiders

HBO Bacheloropleiding (9) Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

HBO-programma (20) Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

MBO Niveau 4 (3) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

MBO Niveau 3 (1) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.
 

MBO-programma (7) Een MBO-opleiding is een praktijkgerichte beroepsopleiding. Op Opleiding.nl vind je erkende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, maar ook korte MBO-programma’s die precies passen bij jouw opleidingsvraag.

Een MBO-opleiding is een praktijkgerichte beroepsopleiding. Op Opleiding.nl vind je erkende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, maar ook korte MBO-programma’s die precies passen bij jouw opleidingsvraag.

Financieel voordeel

Persoonlijk finacieel voordeel

Levenlanglerenkrediet

<p>Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.</p>

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Lees verder

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.

Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Lees verder

Bouwkunde

Door veranderende wetgeving en een grote behoefte aan duurzaamheid is de bouwsector voortdurend in beweging. Daarnaast is de vraag naar nieuw- en verbouw groter dan ooit. En ook in de grond-, water- en wegenbouw is werk haast gegarandeerd. Ben jij een van de vakmensen in de bouwkunde?

Trends & ontwikkelingen

Woningen, kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen. Er is meer vraag naar nieuw- en verbouw dan in de afgelopen decennia. Al die bouwwerken hebben natuurlijk wel de juiste constructies nodig. En daar ga jij voor zorgen. Of het nu om nieuwbouw-appartementen gaat of bedrijfshallen waar een volledige vrachtwagen in kan keren, de vraag vanuit de markt is groot. Aannemers en grote bouwbedrijven staan te springen om bouwkundigen die de juiste constructies samenstellen. En uitrekenen of de constructies alle gevraagde belastingen aankunnen natuurlijk. Je kunt direct aan de slag, in loondienst of als zzp’er. Zet jij al die vakmannen weer aan het werk?

Of wat dacht je van het echt grote werk? Grond-, water- en wegenbouw. Tot 2020 komt er maar liefst twee miljard euro beschikbaar om de huidige infrastructuren te verbeteren naar een modern niveau. Ook daar kun je een graantje meepikken. Want ook in de GWW-bouw gaat er geen schop de grond in zonder een goed ontworpen constructie.
Klinkt goed toch? Een opleiding bouwkunde is haast een garantie voor werk tot ver in de toekomst.

Populaire opleidingen binnen Bouwkunde zijn:

HBO Bachelor Bouwkunde

De bouwsector verandert continu. Nieuwe wetgeving, nieuwe technieken en materialen, onderwerpen als duurzaamheid en milieu...  Tijdens de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde leer je de branche kennen en inspelen op al deze veranderingen. De opleiding wordt verzorgd door docenten die zelf actief zijn in de bouw en zij besteden aandacht aan het hele bouwproces, van opdracht tot oplevering.

HBO Bouwtechniek en Duurzaamheid

De opleiding HBO Bouwtechniek en duurzaamheid bestaat uit 2 modules, namelijk Bouwtechniek en duurzaamheid en Duurzaam bouwen. Onderwerpen als materiaaleigenschappen, constructie- en sterkteleer, bouwkundig inzicht en bouwfysica komen ruim aan bod. Je rondt de opleiding Bouwtechniek en duurzaamheid af met een schriftelijk examen. De module Duurzaam bouwen met een praktijkgerichte opdracht.

MBO Bouwkunde en Constructietechniek

Wil je meer weten over Bouwkunde en Constructietechniek, dan moet je beginnen bij het fundament. Tijdens deze opleiding leer je van alles over bouwmaterialen, verschillende constructies en bouwmethoden. Je krijgt les van docenten met veel ervaring in de beroepspraktijk en je gaat al snel aan de slag met praktijkopdrachten. Zo kun je alles wat je leert al snel toepassen in de praktijk.