Introductie
Je werkt bij een waterschap, gemeente of een belastingsamenwerking en je wilt meer leren over waterschapsheffingen. Aan deze opleiding worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
In Nederland zijn er verschillende waterschappen die opgedeeld in regio’s de waterhuishouding binnen hun gebied regelen. In deze opleiding maak je kennis met de structuur, taken en inkomstenbronnen van waterschappen. Zo verdiep je je onder meer in wegenheffing, verontreinigingsheffing en zuiveringsheffing en ontdek je hoe de wet- en regelgeving in de praktijk toegepast wordt.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod: Waterschapsheffingen
- Waterschappen: structuur en taken
- Inkomstenbronnen waterschappen
- Soorten waterschapsbelastingen
- Formele aspecten heffing en inning waterschapsbelastingen
Watersysteemheffing en wegenheffing
- Kostentoedeling
- Tariefdifferentiatie
- Watersysteemheffing
- Wegenheffingen
Zuiverings- en verontreinigingsheffing
- Zuiveringsheffing
- Verontreinigingsheffing
Rechten, leges en precario
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.